De Formule 1 krijgt een nieuw team vanaf 2026

News
woensdag, 26 oktober 2022 om 15:00
audi f1 teamf1666780287
Er gingen al langere tijd geruchten, maar nu is de kogel echt door de kerk. Audi zal als fabrieksteam vanaf 2026 meedoen aan de Formule 1 in samenwerking met Sauber.
Vanaf 2026 gaan er nieuwe regels in in de Formule 1, speciaal gericht op de motor. De FIA en Liberty Media hebben de veranderingen geïntroduceerd om meer nieuwe teams aan te trekken, want de motoren zullen vanaf dat een stuk goedkoper en minder complex worden om te bouwen. Eerder dit jaar kwam dan ook naar buiten dat Audi en Porsche groen licht hebben gekregen van de Volkswagen Group om een intrede te maken in F1.
Op welke manier, dat was tot nu toe alleen nog niet helemaal duidelijk. Voor Audi is daar nu verandering in gekomen. Het autobedrijf heeft namelijk bekendgemaakt dat het vanaf 2026 als fabrieksteam op het grid zal verschijnen, zo meldt onder andere GPblog.com.
Dat betekent alleen niet dat er een extra team bij zal komen. Audi gaat namelijk samenwerken met Sauber, dat momenteel nog bekend staat als Alfa Romeo F1 Team Orlen. Audi werkt momenteel al aan de nieuwe krachtbron voor 2026 in een speciaal daarvoor opgerichte fabriek. In het persbericht laten Audi en Sauber weten veel zin hebben om met elkaar samen te werken.

“We kennen de Sauber Group met zijn ultramoderne faciliteiten en ervaren team al van eerdere samenwerking en we zijn ervan overtuigd dat we samen een sterk team zullen vormen.”

Wat gaat Porsche nu doen?

Niet alleen Audi wil mee gaan doen in de Formule 1, ook Porsche wil zijn naam verbinden aan de koningsklasse van de motorsport. Het oorspronkelijke plan is alleen in het water gevallen. Lange tijd leek het er namelijk op dat Red Bull Racing en Porsche zouden gaan samenwerken.
Volgens de regerend wereldkampioen eiste Porsche alleen teveel inspraak, terwijl Red Bull juist op zoek is naar onafhankelijkheid in de Formule 1. De deal is daarom afgeschoten en het lijkt er ook niet op dat de gesprekken voortgezet gaan worden. Daardoor is het momenteel onduidelijk of het hele F1-project van Porsche nog wel doorgaat.