Controversiële scansoftware Apple 'alleen voor opsporing kindermisbruik'

News
dinsdag, 10 augustus 2021 om 10:30
iphone 642999 1920f1616682191
Vorige week heeft Apple aangekondigd een speciale scansoftware te gaan gebruiken om kindermisbruik op te sporen. Er is veel kritiek op, maar het techbedrijf claimt dat het alleen gebruikt zal worden voor het opsporen van illegale beelden.
De laatste jaren worden er steeds meer functies aan smartphones en andere slimme apparaten toegevoegd om ons leven makkelijker te maken, maar die ondertussen ook een gevaar zijn voor onze privacy. Denk bijvoorbeeld aan digitale assistenten zoals Siri die je kunnen afluisteren. In het verleden is Apple daar al hard voor op de vingers getikt.
Toen Apple vorige week aankondigde dat het komt met een speciale scansoftware voor foto’s op iPhones en iPads, gingen bij velen dan ook meteen de alarmbellen af. In een FAQ over de nieuwe software claimt Apple nu dat de technologie alleen gebruikt zal worden om kindermisbruik op te sporen door middel van foto’s. Wanneer de scansoftware denk te zijn gestuit op illegale beelden, dan zal het automatisch alarm slaan. Een speciaal van onderzoekers zullen vervolgens bepalen op de autoriteiten moeten worden ingeschakeld.

Veel twijfels over de scansoftware

Critici vrezen dat Apple de software ook zal laten gebruiken door overheden, om haar burgers te kunnen controleren. In de FAQ schrijft het techbedrijf dat dat niet zal gebeuren en dat ‘alle verzoeken daarvoor zullen worden afgewezen’. Apple claimt al eerder zulke verzoeken te hebben ontvangen en heeft geweigerd.
The Verge wijst er alleen op dat Apple in het verleden wel vaker heeft toegegeven aan eisen van regimes. iPhones in China wordt verkocht zonder FaceTime, omdat versleutelde gesprekken in het land niet zijn toegestaan, en ook is er data van gebruikers opgeslagen op servers die door staatsbedrijven worden beheerd.
In een open brief aan Apple hebben veiligheids- en privacy-experts het techbedrijf opgeroepen om de uitrol van de scansoftware te staken. Volgens hen zorgt de software voor ‘een achterdeur die de fundamentele privacy-beschermingen van alle Apple-gebruikers ondermijnt’. De software zal vooralsnog alleen in de Verenigde Staten worden gebruikt.