Apple aangeklaagd wegens afluisteren gebruikers met Siri

  Het slechte nieuws houdt voorlopig nog niet op voor Apple. Het Amerikaanse bedrijf is in opspraak, door het afluisteren van opnames die zijn gemaakt met de digitale assistent Siri. Nu wordt Apple aangeklaagd door haar klanten voor het overtreden van de gebruikersvoorwaarden.

  Vorige week kwam naar buiten dat Apple de privacy van haar klanten schendt, door gebruikers van iPhones en iPads af te luisteren door middel van Siri. Na de ophef over de kwestie kondigde het bedrijf aan te stoppen met het beluisteren van de geluidsfragmenten, die door medewerkers van een extern bedrijf werden geanalyseerd. Daarmee is de kous alleen nog niet af.

  Op woensdag is Apple in Californië officieel aangeklaagd door een class action lawsuit, zo laat Bloomberg weten. Dat houdt in dat het een aanklacht betreft van meerdere klanten en waarbij andere beklaagden zich ook kunnen voegen. Des te meer aanklagers er bij de zaak komen kijken, des te duurder het voor Apple kan worden, want er wordt 5000 dollar schadevergoeding per overtreding geëist. Daarnaast willen de aanklagers dat het bedrijf expliciet toestemming vraagt om opnames te maken en dat de oude opnames allemaal worden vernietigd.

  Apple aangeklaagd voor niet houden aan gebruikersvoorwaarden

  De reden voor de officiële aanklacht is het overtreden van de gebruikersvoorwaarden. Daarin schrijft Apple dat ze het recht heeft om opnames te maken met Siri ter analyse en gebruikers die akkoord gaan met de voorwaarden geven daarbij hun toestemming.

  Het probleem voor Apple ligt in het feit dat erbij staat dat de opnames alleen gemaakt mogen worden als de gebruiker het commando 'Hey Siri' gebruikt. In een groot aantal gevallen is dat niet het geval geweest en heeft Siri geluidsfragmenten opgenomen waarbij de assistent niet bewust is geactiveerd. Daarmee zijn opnames gemaakt met daarin vertrouwelijke informatie, zoals gegevens in een medisch dossier, en koppels die de liefde bedrijven. Volgens de aanklacht kan Siri namelijk door 'vrijwel alles' worden geactiveerd.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.