CMA: “Microsoft verliest miljarden aan Call of Duty exclusiviteit”

News
dinsdag, 02 mei 2023 om 13:30
call of duty modern warfare 2 2022f1660316926
Na maanden onderzoek kwam de Britse Competition and Markets Authority (CMA) onlangs met een besluit over de Activision Blizzard overname. Als het aan de CMA ligt gaat die niet door, maar niet om de zorg dat Call of Duty mogelijk exclusief wordt. Die zorg wordt veel aangehaald als reden om de deal te blokkeren door onder andere Sony, maar de CMA veegt het argument van tafel.
Veel mensen vrezen dat de Call of Duty-franchise een Xbox exclusive wordt na een eventuele overname van Activision Blizzard. Microsoft doet er alles aan om te laten merken dat dat niet het plan is: volgens het bedrijf zou het zelfs geen winstgevende strategie zijn. Daar is de CMA het helemaal mee eens, ondanks dat het de overname blokkeert.
De Britse toezichthouder schrijft in het rapport rondom de blokkade van de overname dat Microsoft “substantieel” verlies zou lijden als het Call of Duty exclusief zou maken. De CMA berekent dat aan de hand van het aantal Call of Duty spelers op PlayStation dat over zou moeten stappen naar Xbox en hoeveel die spelers waarschijnlijk in vijf jaar zouden uitgeven aan de franchise. De conclusie is dat Microsoft naar schatting miljarden zou verliezen in de eerste vijf jaar na het exclusief maken van Call of Duty.
Er wordt ook rekening gehouden met de reputatie van Microsoft. Nu het bedrijf maandenlang heeft volgehouden dat Call of Duty geen exclusive wordt en zelfs allerlei deals heeft gesloten om de game naar andere platforms te brengen, zou het geen slim plan zijn om daarvan terug te komen. Ook het feit dat Microsoft nooit heeft geprobeerd om Minecraft exclusief te maken weegt mee.

Waarom mag Microsoft Activision Blizzard niet overnemen?

Het moge duidelijk zijn dat het voor de CMA geen probleem is als Call of Duty eigendom wordt van Xbox. De overname van Activision Blizzard is dan ook vooral geblokkeerd omdat Microsoft misschien teveel macht krijgt op het gebied van cloud gaming. Het laatste woord over de overname is er nog niet: Microsoft gaat in beroep tegen de CMA en intussen moeten de EU en de Amerikaanse FTC ook nog een oordeel geven.

Populair Nieuws