Call of Duty zou als Xbox exclusive niet winstgevend zijn

News
donderdag, 11 augustus 2022 om 11:30
modern warfare 2 2022f1651216285
Vrijwel elk jaar is Call of Duty de best verkopende game van dat jaar. Dat Microsoft Activision Blizzard, de uitgever van de franchise wil overnemen, roept dan ook de nodige vragen op. Maar volgens Microsoft zou het niet winstgevend zijn om de reeks Xbox exclusive te maken.
Veel marktautoriteiten over de hele wereld onderzoeken wat voor gevolgen de overname van Activision Blizzard door Microsoft zou hebben. Daarbij is de mogelijkheid dat Call of Duty een Xbox Exclusive wordt een kwestie die vaak ter sprake komt. Maar volgens Microsoft is dat niet iets waar Sony of andere partijen bang voor hoeven te zijn.
Xbox exclusiviteit van de Call of Duty franchise zou namelijk alleen winstgevend zijn voor Microsoft als aan een aantal voorwaarden voldaan zou worden. De games van Activision Blizzard zouden daarvoor veel klanten naar het Xbox-ecosysteem moeten lokken. Ook moet Microsoft genoeg omzet hebben van de verkoop van die games om te compenseren voor de verliezen die het bedrijf lijdt door de games niet op andere platforms te verkopen.
Dat gaat volgens Microsoft alleen nooit lukken, dus is het niet winstgevend om Call of Duty Xbox exclusive te maken. Het bedrijf geeft bovendien aan dat Sony behoorlijk loyale klanten heeft dankzij “eerdere rondes van de ‘console wars’”. De marktpositie van Sony blijft daarom te sterk om Call of Duty niet concurrerende consoles te verkopen.

Waren er plannen om Call of Duty een exclusive te maken?

Het is al langer duidelijk dat Call of Duty waarschijnlijk geen Xbox exclusive gaat worden. Phil Spencer gaf direct nadat de overname van Activision Blizzard werd aangekondigd al aan dat het niet de bedoeling is van Xbox om games bij spelers weg te nemen. Call of Duty valt daar ook onder, al heeft Sony eerder alsnog zorgen geuit om de toekomst van de franchise.