Belangrijk nationaal elftal keert terug in FIFA 23

News
woensdag, 24 augustus 2022 om 16:15
kroatie fifa 23f1661342008
FIFA 23 mag dan EA’s laatste FIFA-game zijn, dat betekent niet dat het bedrijf er de kantjes vanaf loopt. Eerder werd al bekend dat Juventus weer terug is in de game. Nu is er een andere grote afwezige terug van weggeweest: het nationaal elftal van Kroatië.
Het wereldkampioenschap voetbal is één van de weinige dingen die EA waardevol vond aan de FIFA-licentie. Des te pijnlijker is het dat een belangrijk team al sinds 2021 niet meer in de game zit. Kroatië werd op het WK van 2018 tweede, maar was destijds niet te vinden in FIFA.
Maar daar komt met FIFA 23 verandering in. Zowel de voetbalbond van Kroatië als EA zelf bevestigen dat er een nieuwe deal is gesloten om het nationaal elftal weer in FIFA te laten verschijnen. Zo is de WK-modus die naar de game komt weer een stapje completer.

Waarom zat Kroatië niet in FIFA?

De reden dat het Kroatisch nationaal elftal zo lang afwezig was in FIFA is vrij eenvoudig. Het draaide, zoals wel vaker, om geld. Naar verluidt werd er in 2012 100.000 euro geboden om het team in de game te krijgen, wat Davor Šuker, destijds topman van de Kroatische voetbalbond, een te laag bedrag vond. Inmiddels is er een nieuwe voorzitter van de bond en is er een deal gevonden.
FIFA 23 verschijnt op 30 september voor alle platforms. Het is de laatste voetbalgame die EA maakt onder de naam FIFA. Volgend jaar gaat de reeks door als EA Sports FC, terwijl de FIFA games gaat maken met een andere ontwikkelingspartner.