Zo kan je de F1 GP van België gratis kijken!

Article
vrijdag, 26 augustus 2022 om 13:30
gp belgie max verstappen f1f1661426984
Na een lange zomerstop is het dit weekend eindelijk weer tijd voor de Formule 1. Heb je geen Viaplay of F1 TV Pro, dan kan je de F1 GP van België op deze manier gratis kijken!
Met de lange seizoenen in de Formule 1 zijn er steeds minder weekenden dat er niet geracet wordt. Het voelt dan ook extra wanneer het tijd is voor de zomerstop en de medewerkers bij alle teams even de mogelijkheid hebben om uit te rusten. Door het drama rondom Piastri, de jonge coureur die nu waarschijnlijk voor McLaren gaat rijden, was het iets beter uit te houden, maar nu is het eindelijk weer tijd voor een Grand Prix.
Er zijn bovendien veel talking points voor de GP van België. Zo worden vanaf dit weekend de reglementen aangescherpt door de FIA. Volgens Mercedes houden Red Bull Racing en Ferrari zich namelijk niet helemaal aan de regels rondom de plank, waardoor er nu meer tests geïntroduceerd zullen worden voor alle teams. Door de veranderingen kan Mercedes mogelijk het gat dichten met de top twee teams en mee gaan spelen in het kampioenschap.f
Daarnaast zullen er natuurlijk ook veel ogen gericht zijn op Ferrari. Het team heeft de eerste helft van het seizoen op een dramatische manier afgesloten met de Grand Prix van Hongarije, door een strategische blunder te maken met Charles Leclerc. Het gat met Max Verstappen is daardoor opgelopen tot maar liefst 80 punten en als de Monegask nog een kans wil maken op de titel, dan zal hij echt punten moeten pakken in België.
Het is in ieder geval te hopen dat er dit jaar een echte race gehouden zal worden. Vorig jaar is de GP van België namelijk letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Doordat het te hard regende, werd besloten om slechts twee rondjes achter de safety car te rijden en de helft van de punten uit te delen. Voor dit weekend wordt opnieuw regen voorspeld, maar hopelijk niet zo heftig als vorig jaar.
max verstappen oranje helm gp belgie f1f1661427095

Gratis de GP van België kijken

Het lijkt er dus weer op dat de Grand Prix op zondag een race wordt die je niet wil missen, mits de boel dus niet in het water valt. Als je alleen live F1 wil volgen in Nederland, dan heb je een betaald abonnement voor de streamingdiensten Viaplay of F1 TV Pro nodig. Maar gelukkig is er andere een manier waarop je gratis naar de GP van België kan kijken.
De rechten voor de Formule 1 verschillen namelijk per land, omdat de rechten aan de hoogste bieder worden verkocht door de FOM (Formula One Management). Daardoor kon Viaplay bijvoorbeeld de rechten overnemen van Ziggo vorig jaar. In het Verenigd Koninkrijk moeten F1-fans de hoofdprijs betalen voor Sky Sports F1, terwijl in andere landen de sport gewoon te bekijken is via de publieke zenders.
Eén van de landen waar de Formule 1 gratis is, is Oostenrijk, waar de races worden uitgezonderd op ServusTV en de website van de zender. Helaas kunnen we vanuit Nederland niet zomaar de stream op de site bekijken vanwege geo-blocking. Maar er is gelukkig een manier om over dat obstakel heen te komen: een VPN.
Met een VPN krijg je toegang tot servers over de hele wereld, afhankelijk van welke dienst je precies gebruikt. Wanneer je vervolgens een website bezoekt, denkt de site dat je dat doet vanuit het land waarin de server in kwestie staat. Selecteer je dus een Oostenrijkse server met je VPN, dan kan je gewoon gratis naar de Formule 1 kijken. En als je ook wil genieten van Nederlands commentaar, dan kan je daar de Grand Prix Radio app voor gebruiken met het commentaar van de ervaren Olav Mol.