Disney Dreamlight Valley: droomwereld voor jonge Disney fans (gamescom 2022)

Article
vrijdag, 26 augustus 2022 om 14:00
disney dreamlight valleyf1661485908
Droom jij er altijd al van om tussen je favoriete Disney characters te leven? Met Disney Dreamlight Valley woon je letterlijk tussen ze en kun je eindeloos veel tijd met ze doorbrengen. Tijdens gamescom werd er meer van de game getoond.

Jouw eigen Disney avontuur

Het avontuur begint met het maken van een eigen avatar. Eentje die geheel naar eigen wens in te stellen is, zoals je wel kent van bijvoorbeeld The Sims. Tijdens de gamescom demo waren er redelijk wat opties om uit te kiezen. Dat worden er na release alleen maar meer, gezien het de bedoeling is dat Dreamlight Valley heel wat jaartjes ondersteund wordt met updates.
Na het aanmaken van je avatar, die overigens op elk moment aan te passen is, ben je klaar om de omgeving in te trekken en je eerste vrienden te maken. Het valt op hoe Disney Dreamlight Valley eigenlijk een unieke hybride is van The Sims en Stardew Valley, met een vleugje adventure. World building en persoonlijke avonturen gaan hier hand in hand.
Zo krijg je doelstellingen om bijvoorbeeld een band op te bouwen met andere figuren uit het Disney universum. Grappig is dat het cross-IP verhaaltjes zijn die je voorgeschoteld krijgt. Het betekent veel onderlinge interactie tussen personages die elkaar anders nooit zouden tegenkomen. Kijk niet gek op als je Moana en Cinderella plots met elkaar ziet staan babbelen.

Op pad

Tijdens de speelsessie op gamescom liepen er iets meer dan een handvol characters in de wereld, elk met meerdere quests. Later zullen er nog veel meer toegevoegd worden. Als speler ben je geheel vrij om te kiezen wat je wilt gaan doen en wie je als eerst wilt ontmoeten. Volg je Dagobert Ducks verzoek om Merlijn ergens van te overtuigen of ga je liever op pad om Goofy te helpen? De gameplay is wat dat betreft geheel non-lineair en ontspannen.
Toch is er wel een rode draad te vinden in de wereld. Je moet namelijk de vallei in zijn oude glorie herstellen. Er heeft zich een gebeurtenis genaamd The Forgetting voor gedaan, waarbij de vallei als het ware is ‘gereset’. Disney zou Disney niet zijn als er geen magie aan te pas komt.
Buiten de quests om die de Disney figuurtjes je geven, kun je ook genoeg andere dingen doen. Zo heeft de game een licht survival-element waarbij je langzaam honger krijgt en zelf moet leren koken. Daarvoor kun je in de wereld ingrediënten vinden zoals fruit, kruiden of vis. Je kan zelfs een eigen tuin aanleggen en die als een ware tuinier onderhouden voor specifieke ingrediënten.
disney dreamlight valley character creatorf1661486182

Bouw een persoonlijke Disney wereld

Naast likkebaardend lekkere gerechten zijn er in Disney Dreamlight Valley ook andere vormen van creatie mogelijk. Denk aan voorwerpen die je kunt gebruiken voor je eigen huis. Jazeker, jij bent eigenaar van een nederig stulpje in Dreamlight Valley. Zowel de wereld als je eigen huisje is naar hartelust in te richten. Sterker nog, je kunt zo'n beetje alles verplaatsen en bent dus nooit gebonden aan de plek waar je jouw huis hebt gebouwd, of waar die van je buren moeten staan.
Dit soort city building werkt als een uitstekende afleiding wanneer je even geen zin hebt om op pad gestuurd te worden. Het zal samen met de content die later toegevoegd wordt een reden zijn om Dreamlight Valley tot je nieuwe thuis te maken! Wat je ook aan het doen bent, alles blijft diezelfde mate van luchtigheid en ontspanning houden. Het is daarom een game die vooral voor jongere generaties heerlijk wegspeelt.
disney dreamlight valley ultimate editionf1661486204

Welke Disney Dreamlight Valley Editions zijn er?

Het mooiste aan deze game: het wordt free-to-play. Het mindere nieuws, de release laat nog tot ergens in 2023 op zich wachten. Wil je de game van tevoren in Early Access spelen? Dat kan ook, maar wel tegen een prijs. Je koopt dan een van de verschillende Founder’s Packs, die je bovendien toegang geeft tot extra items.
Zo is er de standaard Founder Pack voor € 29,99 die je een extra outfit geeft, 9 decoratieve items, 3 design motifs en 8.000 moonstones, oftewel de in-game valuta. De Deluxe Edition kost € 49,99 en biedt daarbovenop een Deluxe Jersey, Mickey Mouse hoofdband, bijna het dubbele aantal moonstones en meer customization items voor zowel je avatar als huis. Dan is er nog de Ultimate Edition voor € 69,99, uiteraard de meest uitgebreide van de drie en in de afbeelding te zien.
Wil je wachten op de gratis versie? Wie geduld heeft tot 2023 kan de game zonder prijskaartje spelen. Geen serieuze monetization is vooralsnog beloofd, afgezien van wellicht wat cosmetische items? u afwachten of dat zo blijft.
Disney Dreamlight Valley komt op 6 september in Early Access uit en zal ook op Game Pass beschikbaar zijn. Een officiële release volgt in 2023, maar een specifieke datum blijft nog even uit. De game wordt verkrijgbaar op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series, PC, Mac en Nintendo Switch.