Zijn Netflix Originals tegenwoordig slechter dan vroeger?

Article
zaterdag, 16 januari 2021 om 11:00
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
De streamingsdienst Netflix mag volgend jaar alweer haar 25ste verjaardag vieren. Hoewel Netflix al bijna een kwart eeuw bestaat is het pas relatief kort internationaal bekend. In 2013 kwamen pas de eerste Netflix Originals en pas in 2016 ging Netflix echt wereldwijd. In Nederland is Netflix beschikbaar sinds september 2013, hetzelfde jaar als de eerste Netflix Originals dus. Anno 2021 heeft Netflix zo’n 200 miljoen abonnees en zijn we heel wat Originals verder. Daarom willen we vandaag aan de slag met de stelling: de Netflix Originals zijn anno 2021 minder goed dan vroeger.

Waar komt de strategie van Netflix vandaan?

Voordat we ons gaan branden aan het echte vraagstuk moeten we eerste wat uitzoomen. Netflix lijkt er de laatste jaren voor te kiezen heel veel Netflix Originals te maken, maar waar komt deze keuze vandaan? November vorig jaar publiceerden wij al een artikel genaamd ‘Wordt Netflix of Disney+ straks een monopolist?’. In het artikel gaven we aan de ene kant aan dat je die vraag wellicht met een korreltje zout moet nemen, maar aan de andere kant zat er wel degelijk een kern van waarheid in.
We vergeleken de kwestie met de ‘thuisbezorgdoorlog’, op korte termijn is het goed voor de consument maar op de lange termijn vaak niet. Op het gebied van streamingsdiensten lijken we in een iets vroeger stadium te zitten, maar het lijk toch verdacht veel op elkaar.

De thuisbezorgdoorlog van streamingsland

Netflix groeit de laatste jaren enorm en investeert dan ook veel in nieuwe content. Op dit moment heeft een Netflix nog behoorlijk wat concurrentie (Amazon Prime Video, Disney Plus etc.). Maar er komt natuurlijk een moment dat er nog maar een paar diensten overblijven en dan betalen wij als consument straks de rekening. Immers is Netflix zeker niet de enigste dienst die de laatste tijd met veel exclusieve content komt. Neem bijvoorbeeld Disney, die om deze reden een eigen dienst begon of een Amazon Prime die op dit moment bewust onder de prijs verkoopt.
pexels suzy hazelwood 1329644 2f1610031721

Wat willen we precies weten?

Het punt is duidelijk en we kunnen het hier nog uren over hebben, maar dan gaan we even niet doen. We willen immers de vraag beantwoorden: zijn de Netflix originals anno 2021 slechter dan vroeger? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst iets duidelijk maken. Wat bedoelen we met vroeger en wat is slechter? Laten we voor het gemak even zeggen dat vroeger alles voor 31 december 2017 is, vanaf 2018 begon Netflix echt op grote schaal met het maken van Originals dus dit is wel een aardige peildatum. Of iets goed of slecht is is relatief, maar daar komen we straks op terug.

Goed of slecht?

Netflix heeft inmiddels een waslijst aan Originals geproduceerd, we komen zo terug op nog wat namen maar als je het hele overzicht wilt bekijken kan dat hier. De allereerste Original komt zuiver theoretisch gezien uit 2010, maar aangezien dit meer een testfilmpje is laten we die even buiten beschouwing. In 2013 kwamen zoals we net al aangaven de eerste Netflix Originals en dat waren House of Cards en Orange Is The New Black. Smaken verschillen, maar we kunnen prima stellen dat dit gewoon ijzersterke series waren. Kunnen we hieruit dan concluderen dat de eerste Netflix Originals erg goed zijn? Ja en nee, tuurlijk het zijn goede series maar ze zijn pas in 2018 en 2019 gestopt. Een film wordt vaak in een relatief kort tijdbestek gemaakt, maar een serie kan soms best lang doorlopen. Het zijn dus goede series, maar je moet ze eigenlijk ook het hokje van nieuwe series plaatsen.
netflix media center5f1602502349

‘Zo zijn we volgend jaar kerst nog bezig’

Ditzelfde verhaal gaat ook andersom vaak op en eigenlijk moeten we concluderen dat we op deze manier volgend jaar kerst nog geen antwoord hebben. Daarnaast kunnen we ook niet de conclusie trekken dat er tegenwoordig helemaal geen goede nieuwe Netflix Originals komen. Neem bijvoorbeeld The Queen’s Qambit, een prachtige serie en het was binnen een maand de beste bekeken Netflix serie ooit.

Kunnen we de vraag omdraaien?

Omdat we toch tot graag tot een conclusie willen komen kunnen we de vraag ook omdraaien en ons focussen op de slechte Originals. In de beginjaren produceerde Netflix minder, maar leek het ook vaker een succes. Terwijl de laatste jaren Netflix veel meer produceert. Afgelopen week maakte Netflix bijvoorbeeld bekend dat er komend jaar elke week een nieuwe Netflix Original film zal verschijnen. Hiermee zal Netflix ongetwijfeld een hoop succes hebben, maar het zal ongetwijfeld ook weleens de plank misslaan.

Conclusie

Tot slot mogen we wel concluderen dat Netflix anno 2021 nog steeds prachtige films en series maakt en dat hopelijk ook nog blijft doen. Daarnaast kunnen we ook zeker niet zeggen dat alle ‘nieuwe’ Originals minder goed zijn dan de ‘oude’, maar Netflix lijkt tegenwoordig wel meer flops te hebben.
Vanwege de moordende concurrentie moet Netflix wel bijna meegaan in de ratrace en moet het bijna wel een hoop exclusieve content maken om te overleven. Om de grootste te blijven moeten ze grote risico’s nemen, veel investeren en groeien ze misschien wel sneller dan dat ze aankunnen. Dit zorgt ervoor dat er een hoop nieuwe Originals. Een hoop daarvan zijn goed, maar er glipt ook wel eens eentje tussendoor.
Zijn de Netflix Originals anno 2021 dus minder goed dan vroeger? Nee, maar er zitten relatief wel meer ‘flops’ tussen.

Populair Nieuws