Ten tijde van de Wii U kreeg Nintendo vaak de kritiek dat er te weinig games beschikbaar waren voor het platform. Dat is gelukkig niet het geval met de
Nintendo Switch, maar door de grote collectie worden een aantal toppers helaas over het hoofd gezien. Deze 5 verborgen pareltjes op de Switch mag je dan ook niet missen.
PlatinumGames heeft in een aantal jaar tijd een enorme reputatie opgebouwd. Zo vreemd is dat ook niet, met een lijst aan consistente toppers. Denk bijvoorbeeld aan
Bayonetta,
Vanquish,
Metal Gear Rising: Revengeance en
NieR Automata. Niet alle games van de ontwikkelaar slaan alleen aan bij het grote publiek, waar
Astral Chain een goed voorbeeld van is.
Astral Chain speelt zich af in een 87 versie van de aarde in de toekomst, waar het laatste restje van de mensheid zich in één stad heeft gevestigd: The Ark. Daar zijn ze alleen ook niet altijd veilig, omdat de stad wordt aangevallen door interdimensionale monsters. De zogeheten Chimera’s slepen mensen naar hun eigen Astral Plane of laten een corrumperend goedje achter.
Om de monster te bestrijden is een nieuwe Task Force in het leven geroepen, waarbij jij als speler de controle neemt over twee rekruten. Deze agenten gebruiken zelf ook Chimera’s, die ze door middel van een Astral Chain kunnen aansturen om hun soortgenoten aan te vallen. In gevechten moet je dan ook de agent en de Chimera aansturen, wat voor veel mogelijkheden en diepgang zorgt. Combineer dat met de prachtige wereld en afwisselende gameplay en je mag deze topper niet missen!
Hoewel er met de oprichting van PlatinumGames veel talent uit de studio is vertrokken, zijn er nog genoeg sterke ontwikkelaars aanwezig bij de Japanse studio. Dat blijkt wel uit Dragon’s Dogma, een game die oorspronkelijk in 2012 uitkwam en sindsdien een fanatieke cult following heeft opgebouwd. Dat heeft ook gezorgd voor een indrukwekkende port naar de Nintendo Switch, hoewel de serie nog steeds niet is aangeslagen bij het grote publiek.
In Dragon’s Dogma: Dark Arisen nemen spelers controle over een naamloze held, die de strijd aangaat met een draak die zijn of haar dorp aanvalt. Daarbij raak je al snel je hart kwijt, maar verrassend genoeg ga je niet dood. Je blijkt namelijk The Arisen te zijn, een persoon die door het lot is aangewezen om de draak én het einde van de wereld te stoppen. Gelukkig hoef je dat ook niet alleen te doen, want als Arisen krijg je hulp van Pawns met in totaal een party van vier in totaal.
Je kan de Pawns verschillende classes en vaardigheden toewijzen, net zoals je dat kan met je eigen karakter. De Arisen heeft bovendien ook nog toegang tot verschillende hybride klassen, die unieke gameplay met zich meebrengen, zoals de Magick Archer. De vele mogelijkheden zorgt ervoor dat de game zeer divers blijft, omdat de speelstijl van een Sorcerer bijvoorbeeld compleet anders is dan een Fighter. Het is bovendien duidelijk dat het team achter Devil May Cry aan de game heeft gewerkt, waardoor Dragon’s Dogma misschien wel het beste vechtsysteem in een RPG ooit heeft. Het is alleen een beetje jammer dat het verhaal tegenvalt, maar in alle andere aspecten is Dragon’s Dogma: Dark Arisen een topgame.
Fighting games zijn altijd een beetje schaars geweest op de consoles van Nintendo en dat komt puur door de aanwezigheid van
Super Smash Bros. De enorme populariteit van die franchise zorgt ervoor dat ontwikkelaars het bijna niet aandurven om een soortgelijke titel uit te brengen. Gelukkig heeft Nintendo zelf het goede voorbeeld gegeven met ARMS, die perfect gebruikmaakt van de mogelijkheden van de Nintendo Switch.
ARMS is dan ook een unieke fighting game, waarbij spelers kunnen kiezen uit verschillende vechters die strijden met uitvouwbare armen. In tegenstelling tot normale bokswedstrijden worden de potjes in ARMS dan ook veelal op lange afstand uitgevochten. De vijftien karakters hebben allemaal verschillende attributen en je kan bovendien ook verschillende soorten armen vrijspelen om de speelstijl van je karakter aan te passen. In geen enkel gevecht kan je dus weten wat je van je tegenstander kan verwachten en naast 1-tegen-1 heb je bovendien ook een 3 of 4 man Free For All of 2-tegen-2 opties.
Qua vechten zelf kan je ARMS op een actieve manier of op een traditionele manier spelen. Zo kan je namelijk de motion controls van de Joy-Cons gebruiken om je vuisten voor je te laten spreken, maar je kan ook gewoon de knoppen gebruiken. Dat laatste is met name handig voor eigenaren van een Nintendo Switch Lite. Dit verborgen pareltje is dus voor iedereen met een Switch te spelen.
Waar PlatinumGames nu de kroon draagt als het gaat om actievolle, stilistische games met vaak een ietwat vreemde
vibe, is die eerder lang in handen geweest van Suda51 met zijn studio Grasshopper Interactive. Zo is de ontwikkelaar bekend van
Killer 7,
Shadows of the Damned en natuurlijk
No More Heroes. De eerste game was een
hit op de Wii, maar heeft sinds oktober ook stilletjes een port gekregen op Nintendo Switch. En dat is een port waar je U tegen zegt!
In No More Heroes worden spelers in de schoenen gezet van Travis Touchdown, een liefhebber van animé en die in de ogen van velen nogal een loser is. Nadat hij een lichtzwaard wint met een online veiling is zijn spaargeld op en accepteert hij een baan om Helter Skelter te vermoorden - een gevreesde huurmoordenaar. Met zijn eerste kill komt Travis meteen terecht op de ranglijst van de United Assassins Association en moet zich opwerken naar de nummer één positie.
De gameplay van No More Heroes bestaat dan ook uit zeer indrukwekkende en diverse
bossfights, maar tussendoor moet er ook afgerekend worden met genoeg voetvolk. Inclusief een regen van bloed waar zelfs Quentin Tarantino niet tegenop kan. Om geld te verzamelen om je in te schrijven voor een gevecht, moet je tussen hoofdmissies door ook knotsgekke bijbaantjes aannemen, die bestaan uit minigames. Het zorgt voor een afwisselend geheel dat blijft entertainen tot het einde. En wanneer je daarmee klaar bent kan je gelijk door met de Nintendo Switch port van
No More Heroes 2: Desperate Struggle. Alleen dan ben je helemaal klaar voor de release van
No More Heroes 3 later dit jaar!
In Nederland is Digimon nooit echt bekend geworden. Heel vreemd is dat ook niet, want de serie kwam naar ons land toe vlak nadat Pokémon was geëxplodeerd in populariteit en door de naam dachten veel mensen dat het een simpele rip-off was. Dat is allerminst het geval en in het buitenland heeft de franchise dat op meerdere manieren goed laten zien, waaronder door middel van games.
Digimon Story Cyber Sleuth is bovendien een perfect begin voor spelers die geen verstand hebben van het verhaal, want in tegenstelling tot andere games wordt hier een compleet nieuwe cast aan karakters geïntroduceerd. In Cyber Sleuth stappen spelers namelijk in de schoenen van protagonist Takuma Aiba (man) of Ami Aiba (vrouw), een student die bij zijn of haar moeder in Tokyo woont. Na een vreemde boodschap van een hacker komt Aiba al snel terecht in een plot rondom digitale misdaad en moet er afgerekend worden met vijanden door middel van Digimon.
Hoewel je het avontuur begint met maar één Digimon, zal je al snel je arsenaal uitbreiden, met in totaal 249 unieke monsters om te verzamelen. Uiteraard kennen de verschillende Digimon allemaal hun eigen set aan aanvallen, die je kan gebruiken in een traditioneel turn-based JRPG-systeem. Wanneer je klaar bent met Cyber Sleuth kan je daarna ook meteen aan de slag met Digimon Story Cyber Sleuth: Hacker’s Memory, het vervolg die bij de Complete Edition zit inbegrepen. Met dit verborgen pareltje kan je je dus makkelijk een flinke tijd vermaken.