Wist je dat Xbox Nintendo al tijden wil overnemen?

Article
maandag, 25 september 2023 om 9:00
xbox series x xbox series sf1628074558
Afgelopen week is er door een slordigheid van Microsoft veel uitgelekt over Xbox. Er zijn bijvoorbeeld hardwareplannen en onaangekondigde titels voorbijgekomen. Er was ook een spraakmakende e-mail waarin Phil Spencer schreef voor een Nintendo-overname te zijn. Maar wist je dat Microsoft dat al best lang wil?
Voor Xbox-baas Phil Spencer zou een overname van Nintendo een highlight van zijn. Tenminste, dat vond hij in 2020, blijkt uit een gelekte e-mail. Maar Spencer is zeker niet de eerste Microsoft-topman die de Japanse game-gigant graag zou overnemen. Sterker nog, er is een poging geweest voordat de Xbox überhaupt op de markt kwam.
In een interview met verschillende Xbox-topmensen uit 2021, toen de originele Xbox 20 jaar bestond, kwam naar voren dat er ooit ontmoetingen waren geweest met Nintendo voor een overname. In datzelfde jaar onthulde Xbox via een virtueel museum (dat nu helaas niet meer beschikbaar is) een brief over een potentiële ontmoeting met de top van Nintendo. Er is uiteindelijk een ontmoeting geweest, maar die liep niet bijzonder goed voor Microsoft.
xboxf1625226596

Een uur lang uitgelachen

Kevin Bachus, één van de bedenkers van de Xbox, moest in 2000 in gesprek met Nintendo om te peilen of de Japanse game-gigant overgenomen wilde worden. Ruim 20 jaar later liet Bachus tegenover Bloomberg weten dat die ontmoeting vrij rampzalig was. Voglens Bachus voelde het alsof hij een uur lang werd uitgelachen. Dat wens je je ergste vijand niet toe en gelukkig durven we ervan uit te gaan dat dit pure beeldspraak is.
Ook nu denkt Phil Spencer niet dat Nintendo open staat voor een overname. In de volledige gelekte e-mail schrijft hij dat Nintendo veel geld heeft en geen enorme druk voelt vanuit het investeerders om te groeien. Een voormalig lid van het Board of Directors dat nu bij Nintendo zit gaat dat misschien veranderen, maar op het moment dat Spencer de e-mail schreef zag hij geen realistische kans om gesprekken over een overname te openen met Nintendo.
20211005 switcholed8f1633465772

Wat zou een Xbox overname van Nintendo betekenen?

Microsofts pitch voor het overnemen van Nintendo was in 2000 dat Nintendo’s games heel goed waren, maar dat hun hardware niets bijzonders was vergeleken met die van Sony. Stel je voor wat voor games Nintendo zou kunnen maken met de hardware van Xbox! Het lijkt een goed plan, maar als Nintendo iets heeft bewezen in de afgelopen 20 jaar, is het dat het geen interesse heeft in de sterkste hardware.
Op de Xbox Series X had een game als Tears of the Kingdom misschien op 4K gedraaid met 60 frames per seconde, maar de verkoop van de game lijkt er niet minder om als hij op 1080p en een soms wat wankele 30 fps draait. De nieuwste Pokémon-games komen op technisch vlak in een dramatisch slechte staat uit, maar verkopen beter dan ooit. De concurrentiestrijd tussen Sony en Microsoft zou voorgoed veranderen als Microsoft Nintendo zou overnemen, maar zolang Nintendo niet in een zeer benarde situatie zit, lijkt het zo goed als onmogelijk.

Populair Nieuws