Top 3 beste David Fincher films op een rij

Article
zondag, 24 september 2023 om 17:00
10 november dit jaar komt, op Netflix, de meest recente film van topregisseur David Fincher uit genaamd The Killer. Om in de sfeer te komen ranken we vandaag zijn drie beste werken.

3. Fight Club

Onder regie van David Fincher, gebaseerd op de roman van Chuck Palahniuk, is "Fight Club" misschien wel Finchers meest controversiële film. Het is zowel geprezen als bekritiseerd, beschouwd als scherpe satire en veroordeeld als macho-voer en eigenlijk is het een beetje van beiden. Het is een satire op mannelijkheid, consumentisme en kapitalisme, en hoe die onderwerpen even schadelijk zijn voor onze samenleving.
Het verhaal draait om een naamloze kantoormedewerker, gespeeld door Edward Norton, die lijdt aan slapeloosheid. Terwijl hij op zoek is naar betekenis neemt hij deel aan steungroepen en ontmoet uiteindelijk Tyler Durden, gespeeld door Brad Pitt, een charmante zeepverkoper die een ondergrondse club opricht waar mannen elkaar fysiek flink afrossen als uitlaatklep voor hun frustraties. Wanneer een psychotische vrouw, gespeeld door Helena Bonham Carter, in hun wereld verschijnt leidt dit tot conflicten in hun 'bromance' en komen ook Durden's plannen in gevaar om zich tegen de wereld te verzetten.
Fight Club is een film die diepgaande vragen stelt over de aard van mannelijkheid, identiteit en de leegte van het moderne leven. Het is een duistere, provocerende en vaak verontrustende film die de kijker dwingt na te denken over de ernstige krachten van onze samenleving en hoe we ermee omgaan. Het blijft een interessante film die mensen blijft boeien en uitdagen en die een blijvende indruk achterlaat in de wereld van de moderne wereld der film.

2. The Social Network

Onder regie van David Fincher gebaseerd op het boek 'The Accidental Billionaires' van Ben Mezrich, vertelt "The Social Network" een betoverend verhaal over hoe de nummer één 'vriendschapssite' werd gecreëerd door een man die ironisch genoeg eigenlijk niet in staat was om echte vriendschappen te onderhouden. Het begon als een idee van de behoorlijk emotieloze, maar toch geniale student Mark Zuckerberg (gespeeld door Jesse Eisenberg) om vrouwen te beoordelen maar Facebook groeide al snel uit tot een multi-miljardenbedrijf dat zijn relatie met zijn beste vriend Eduardo Saverin (gespeeld door Andrew Garfield) vernietigde.
Het verhaal wordt op een meeslepende manier verteld met levendige dialogen en een behoorlijke energie. Het belicht de meedogenloze kant van het kapitalisme op zijn slechtst. De film won Oscars voor zijn script, montage en muziekscore en leverde Fincher een nominatie voor Beste Regisseur op, met ook overwinningen bij de Golden Globes, BAFTA en Critics Choice Awards.
"The Social Network" biedt een boeiende blik op de opkomst van Facebook en de persoonlijke conflicten die daarbij ontstonden. Met een getalenteerde cast en een briljant script heeft deze film de impact van sociale media op de samenleving en menselijke relaties op indrukwekkende wijze onder de loep genomen. Het is een meesterwerk dat de carrière van David Fincher naar nieuwe hoogten heeft gebracht en prijzen heeft gewonnen die zijn uitzonderlijke kunnen erkennen.

1. Se7en

Se7en/Seven is een film die Fincher's kenmerkende donkere, gestileerde en sombere cinematografische stijl bevestigde. Het was zijn tweede film en zette de toon voor wat zijn handelsmerk zou worden: duistere en visueel verbluffende films. Hoewel de film buitengewoon somber is, was het verrassend populair, wat kenmerkend is voor de unieke gave van de regisseur om duistere thema's toegankelijk te maken voor het grote publiek.
Seven speelt zich af in een stad die voortdurend wordt geteisterd door regen en volgt een doorgewinterde detective (Morgan Freeman) die samenwerkt met een jonge nieuwkomer (Brad Pitt) om een psychotische moordenaar te vangen die zijn slachtoffers doodt op basis van de zeven dodelijke hoofdzonden. De film combineert stijl en intelligentie op gelijke wijze en houdt de kijkers op het puntje van hun stoel met plotwendingen en een sombere sfeer tot aan het erg schokkende einde.
Seven is een meesterlijke film bomvol met kunst waarmee Fincher bewees dat hij mogelijk de beste regisseur van zijn tijd was. Het is een film die de duistere kanten van de menselijkheid verkent en een blijvende indruk achterlaat. Niet alleen vanwege het verhaal maar ook vanwege de visuele pracht en de diepgaande thema's die het behandelt. Het is waarschijnlijk de beste van de moderne zogeheten “noir” klassiekers die de carrière van David Fincher naar ongekende hoogtes liet stijgen.
schermafbeelding 2023 09 22 om 122302f1695378248