Wist je dat een populaire HBO Max-serie maanden “bijna klaar” was?

Article
dinsdag, 25 juni 2024 om 16:00
house of the dragon seizoen 2 matt smith
Het eerste seizoen van House of the Dragon lanceerde in 2022, wat betekent de opnames voornamelijk tijdens de coronapandemie zijn gedraaid. Geen enkele productie was destijds makkelijk, maar House of the Dragon liep lange tijd eigenlijk best goed. Totdat er aan het einde van de opnames een enorm frustrerende situatie ontstond.
Twee jaar lang hoorde je vrij constant berichten dat producties helemaal stil waren gelegd vanwege COVID-besmettingen op de set. Na een paar weken kon het filmen dan vaak weer beginnen. Dat gebeurde ook geregeld met House of the Dragon, maar eigenlijk kwam de productie er nog redelijk goed vanaf.
The Making of HBO’s House of the Dragon Image
The Making of HBO’s House of the Dragon
EUR55.98
Op voorraad
Koop op bol.
De uitzonderingen waren aan het begin en het einde van de productie. Toen het filmen net zou beginnen moest het hele schema worden omgegooid omdat er bijna geen enkele set af was. De mensen die ze moesten bouwen mochten door lockdowns niet werken, maar zelfs als dat wel had gemogen, waren er geen materialen. Houtzagerijen waren ook gesloten dus er was niets om mee te bouwen.
house of the dragon seizoen 2

De laatste loodjes

De oplossing was om dan meer eerst alle shots op te nemen waarvoor geen uitgebreide sets gebouwd hoefden te worden. Scènes op locatie in de open lucht werden eerst gedraaid en pas helemaal aan het einde van de productie werden de scènes op sets opgenomen. Dat ging relatief soepel, totdat alles vlak voor het einde van de opnames in een soort limbo terechtkwam.
Rond december 2021 waren er voor seizoen 1 nog maar een paar belangrijke scènes die opgenomen moesten worden, waar een week of twee voor nodig zou zijn. Maar rond die tijd dook ook de omikron-variant van Corona op. Die was veel besmettelijker dan eerdere varianten en dat is een groot probleem als je bij elke besmetting je productie stil moet leggen.
Het was tijdens het filmen wel eerder gebeurd dat het filmen tijdelijk moest stoppen vanwege een besmetting. Maar in de laatste periode gebeurde het extreem vaak. Zodra het filmen weer verder kon, was er vaak bijna meteen een nieuwe besmetting, waardoor de boel weer moest stoppen en dat ging zo maar door, zo onthulde regisseur Greg Yaitares in de podcast Escape Hatch. De twee weken die nodig waren om de opnames af te ronden veranderden zo in twee maanden.

Voorspoed voor House of the Dragon seizoen 2

Het tweede seizoen van House of the Dragon is trouwens ook in een bijzondere tijd opgenomen. De opnames van dit seizoen vielen namelijk samen met grote stakingen van schrijvers en acteurs. Maar alsof het universum iets goed te maken had, heeft House of the Dragon daar totaal geen last van gehad.
De scripts voor het tweede seizoen waren precies op tijd klaar om ondanks de schrijversstaking aan de opnames te kunnen beginnen. Dan zal de acteursstaking wel roet in het eten hebben gegooid, toch? Nee, want door Britse wetgeving konden de sterren van House of the Dragon, die een contract hadden via de Britse vakbond, niet zomaar staken uit solidariteit met hun collega’s bij de Amerikaanse vakbond.
De vraag is nu hoe het gaat lopen met seizoen 3. Dat is onlangs bevestigd door HBO. Wie weet hebben de opnames van deze serie om en om te maken met rampspoed of voorspoed. Maar goed, voor we dat gaan merken is het eerst tijd om seizoen 2 te kijken op HBO Max.

Populair Nieuws

Laatste Reacties