Welke streamingdiensten pakken account delen aan?

Article
woensdag, 24 april 2024 om 22:00
streamingf1661179196
Het is nog niet zo lang geleden dat het delen van je streaming-accounts de normaalste zaak van de wereld was. Maar streamingdiensten zijn er plotseling achter gekomen dat ze daardoor geld mislopen en dus zijn er steeds meer diensten die er actief iets tegen doen dat je accounts deelt. Maar welke diensten zijn dat precies?

Netflix

Dat streamingdiensten het delen van accounts aanpakken is begonnen bij Netflix. Bij veel diensten was het officieel al verboden, maar Netflix kwam als eerste met echte maatregelen om die regel te handhaven. De dienst houdt in de gaten waar je je account gebruikt en als dat te vaak gebeurt op een ander adres dan dat van jou, zul je moeten bewijzen dat jij het bent. Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets worden gelukkig niet zo streng gecontroleerd, vergeleken met bijvoorbeeld tv’s en consoles.
Je kunt je account wel delen op een manier die Netflix toestaat. Met de standaard en premium abonnementen kun je respectievelijk één en twee extra leden toevoegen. Dat kost 3,99 per maand per lid. Dat is het kleinste bedrag waarvoor je Netflix kunt kijken, maar dan moet je natuurlijk wel iemand kennen die jou wil toevoegen aan een bestaand abonnement.
disney plus nederland nu beschikbaar en tijdelijk gratis 154498 1f1620124486

Disney+ 

Niet lang nadat Netflix’ maatregelen tegen het delen van accounts succesvol bleken, kwam Disney ook met de aankondiging het delen te gaan aanpakken. Voor Disney+ worden ook letterlijk de maatregelen van Netflix gekopieerd: je kunt tegen betaling een kijker toevoegen.
Die maatregelen zijn momenteel nog niet breed uitgerold. In Canada is er nu een test gaande en in juni volgt een bredere uitrol. De verwachting is dat alle gebruikers in september met deze maatregelen te maken hebben. Hoeveel een extra lid kost, is nog niet duidelijk.
f1viaplayf1641918326

Viaplay

Viaplay is de duurste streamingdienst in Nederland, dus het is geen wonder dat er maatregelen zijn tegen het delen van accounts. Momenteel is dat alleen nog onder sportwedstrijden. Je mag die alleen met meerdere schermen kijken, als ze allemaal vanaf hetzelfde IP-adres verbinding maken.
Maar onlangs is bekend geworden dat Viaplay deze zomer meer wil gaan doen tegen account delen. Wat het precies van plan is, is nog niet bekend. Wellicht gaat het lijken op de aanpak van Netflix en Disney+.

HBO Max

Het is momenteel nog niet aangekondigd, maar er zijn berichten dat ook HBO Max het delen van accounts gaat aanpakken. Daar zou het dit jaar mee beginnen. Pas in 2025 is het voor alle gebruikers merkbaar.
Wat de plannen zijn is nog geheel onduidelijk. Wederom lijkt een aanpak die vergelijkbaar is met Netflix waarschijnlijk, maar Warner Bros. Discovery heeft zich er nog niet over uitgelaten.

Deze streamingdiensten doen nog niets

Hoewel het dus steeds vaker voorkomt dat je een account niet meer zo makkelijk kan delen met vrienden of familie die niet bij je in huis wonen, is nog niet elke streamingdienst account sharing aan het aanpakken. SkyShowtime doet er bijvoorbeeld nog niets aan en ook bij Prime Video en Videoland wordt je nog niet op de vingers gekeken of getikt.