Het is nog niet zo lang geleden dat het delen van je streaming-accounts de normaalste zaak van de wereld was. Maar streamingdiensten zijn er plotseling achter gekomen dat ze daardoor geld mislopen en dus zijn er steeds meer diensten die er actief iets tegen doen dat je accounts deelt. Maar welke diensten zijn dat precies?
Netflix
Dat streamingdiensten het delen van accounts aanpakken is begonnen bij
Netflix. Bij veel diensten was het officieel al verboden, maar Netflix kwam als eerste met echte maatregelen om die regel te handhaven. De dienst houdt in de gaten waar je je account gebruikt en als dat te vaak gebeurt op een ander adres dan dat van jou, zul je moeten bewijzen dat jij het bent. Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets worden gelukkig niet zo streng gecontroleerd, vergeleken met bijvoorbeeld tv’s en consoles.
Je kunt je account wel delen op een manier die Netflix toestaat. Met de standaard en premium abonnementen kun je respectievelijk
één en twee extra leden toevoegen. Dat kost 3,99 per maand per lid. Dat is het kleinste bedrag waarvoor je Netflix kunt kijken, maar dan moet je natuurlijk wel iemand kennen die jou wil toevoegen aan een bestaand abonnement.
Disney+
Niet lang nadat Netflix’ maatregelen tegen het delen van accounts succesvol bleken, kwam
Disney ook met de aankondiging het delen te gaan aanpakken. Voor Disney+ worden ook
letterlijk de maatregelen van Netflix gekopieerd: je kunt tegen betaling een kijker toevoegen.
Om dat te doen log je in op Disney+ en selecteer je je profiel. Bij je Account-instellingen kun je een extra gebruiker toevoegen. Hoewel de maatregel bijna hetzelfde is als bij Netflix, is een extra gebruiker een tikkeltje duurder: je betaalt daar 5,99 per maand voor. Die zou je natuurlijk kunnen verhalen op de extra gebruiker, zodat jij niet extra betaalt en die extra gebruiker een relatief goedkoop Disney+-abonnement heeft.
Viaplay
Viaplay was eventjes de duurste
streamingdienst in Nederland - voordat Netflix
opnieuw de prijzen omhoog gooide - dus het is geen wonder dat er maatregelen zijn tegen het delen van accounts. Momenteel is dat alleen nog onder sportwedstrijden. Je mag die alleen met meerdere schermen kijken, als ze allemaal vanaf hetzelfde IP-adres verbinding maken.
Voor F1 is er wel een 'uitzondering', omdat je met Viaplay ook gratis toegang krijgt tot F1 TV Pro. Op die manier kan je vanaf twee verschillende IP-adressen live naar een Grand Prix kijken.
Eerder dit jaar bleek dat Viaplay
deze zomer meer wilde gaan doen tegen accountdelen. Voor zover we kunnen ontdekken is dat alleen niet gebeurd. Dat wil alleen niet zeggen dat de plannen niet doorgaan, alleen dat het op dit moment nog redelijk te doen is om je account te delen.
HBO Max
Net zoals Netflix en Disney+ gaat ook
HBO Max werk maken van
account sharing. Dat heeft de streamingdienst in augustus aangekondigd tijdens een aandeelhoudersvergadering. De maatregelen gaat tegen het einde van 2024 van start.
Wat de plannen zijn is alleen nog niet bekend. Wederom lijkt een aanpak die vergelijkbaar is met Netflix waarschijnlijk - met extra leden die zich kunnen 'inkopen' bij een abonnement - maar Warner Bros. Discovery heeft zich er nog niet over uitgelaten.
Videoland
Videoland doet momenteel nog niets tegen
account delen, maar
vindt het onvermijdelijk dat er op een gegeven moment maatregelen komen. Er moet geld binnenkomen om te zorgen dat grote producties mogelijk blijven en wanneer 30 procent van de kijkers meelift op een ander account is de geldstroom beperkt.
Daarom houdt Videoland goed in de gaten hoe de nieuwe regels uitpakken bij Disney+ en Netflix. Dat wil niet zeggen dat die maatregelen exact worden overgenomen door Videoland, maar het kan dus best zijn dat je op termijn extra moet betalen voor een buitenshuize kijker. Het is niet duidelijk wanneer Videoland verwacht actie te ondernmen.
Deze streamingdiensten doen nog niets
Hoewel het dus steeds vaker voorkomt dat je een account niet meer zo makkelijk kan delen met vrienden of familie die niet bij je in huis wonen, is nog niet elke streamingdienst accountsharing aan het aanpakken.
SkyShowtime doet er bijvoorbeeld nog niets aan en ook bij
Prime Video wordt je nog niet op de vingers gekeken of getikt.