De zaak over de drie voormalige topmensen bij Ubisoft is ten einde. Het drietal is veroordeeld en schuldig bevonden aan onder andere seksuele en psychische intimidatie, misbruik en poging tot aanranding.
De laatste jaren is er veel aan het licht gekomen over misstanden in de game-industrie. Het begon initieel als een groot schandaal bij
Activision Blizzard, maar al snel bleek ook dat de top van
Ubisoft geen schone handen had. Na beschuldigingen aan hun adres, stapten drie mannen bij Ubisoft op in 2020, waaronder Serge Hascoet, de voormalig Chief Creative Officer en tweede man bij de uitgever.
Na hun ontslag werd ook meteen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, waardoor nog meer misstanden aan het licht kwamen. Nu zijn de drie mannen door een rechtbank in Frankrijk veroordeeld, zo meldt
The Guardian. Hascoet is schuldig bevonden aan physisch misbruik en medeplichtigheid aan seksuele intimidatie en krijgt een boete van 45.000 euro, evenals een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden.
Tommy François, de voormalige editorial baas bij Ubisoft, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 30.000 euro. Hij is schuldig bevonden aan seksuele en psychische intimidatie en poging tot aanranding. Hij zou een vrouwelijke collega hebben geprobeerd te zoenen, terwijl andere collega’s haar vasthielden. Ook zou hij een andere vrouwelijke collega hebben geforceerd om een handstand te doen, terwijl ze een rok droeg.
Voormalig game director Guillaume Patrux heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden gekregen, evenals een boete van 10.000 euro. De rechtbank heeft hem schuldig bevonden aan psychisch misbruik. Hij zou onder andere gaten in muren hebben geslagen, een zweep hebben geslagen vlak voor het gezicht van een collega en de baard van een collega in brand gezet met een aansteker.
Ubisoft-baas wast zijn handen in onschuld
Na het ontslag van de topmensen in 2020, waaronder zijn rechterhand, werd Yves Guillemot gevraagd of hij op de hoogte was van de misstanden bij zijn bedrijf. De CEO liet weten dat hij nooit ‘zijn normen en waarden heeft gecomprimeerd’ en dat hij dat ook nooit zal doen. Guillemot stelt dat ‘bepaalde individuen zijn vertrouwen hebben verraden' en dat ze niet voldoen aan de waarden van Ubisoft.