Waarom lekt er zoveel uit over de iPhone 16?

Article
dinsdag, 25 april 2023 om 18:00
iphone 15 pro max 2f1696190995
Tegen de tijd dat de nieuwe iPhone verschijnt is er vaak nog maar weinig dat nog niemand over het nieuwe toestel weet. Het hele jaar door lekt er namelijk informatie over Apple’s nieuwe telefoon. Ook over de iPhone 16 is alweer veel uitgelekt, maar hoe komt dat eigenlijk?
Meestal proberen bedrijven de details van hun aankomende producten streng geheim te houden. Maar in het geval van de iPhone lijkt het soms wel alsof Apple dat helemaal niet probeert. De iPhone 15 was nauwelijks uit of er waren al geruchten over de iPhone 16.
Apple iPhone 15 - 128GB - Black Image
Apple iPhone 15 - 128GB - Black
EUR774829
Op voorraad
Koop op bol.
Maar we kunnen er wel degelijk vanuit gaan dat Apple zelf zoveel mogelijk geheim probeert te houden over de nieuwe iPhone. Dat dat niet altijd lukt heeft met iets heel anders te maken. Er zijn namelijk veel situaties waarin Apple niet de volledige controle heeft over wat er gebeurt met informatie over de iPhone.

Veel bedrijven betrokken bij de iPhone

De iPhone wordt namelijk wel ontworpen bij Apple, maar Apple is lang niet het enige bedrijf dat betrokken is bij het maken van de telefoon. Er zijn leveranciers die onderdelen leveren en fabrieken die telefoons in elkaar moeten zetten. Laten we ook de accessoiremakers niet vergeten.
Het design van een nieuwe iPhone lekt bijvoorbeeld vaak uit via hoesjesmakers. Die moeten ruim van tevoren al tekeningen krijgen van de nieuwe iPhone met juiste maten om hoesjes te kunnen maken. Over die hoesjesmakers heeft Apple niet de totale controle, dus daar lekt makkelijker iets uit.
Er zijn bovendien ook veel leveranciers van specifieke onderdelen die scherp in de gaten worden gehouden door insiders en analisten. Soms hebben die toegang tot bronnen binnen een bedrijf, maar er is vaak ook iets op te maken uit bijvoorbeeld verwachte financiële resulaten van een leverancier. Aangezien die analisten niet direct of indirect in dienst zijn van Apple staat het hen vrij om te delen dat ze vermoeden dat een bepaald scherm dat ineens veel geleverd wordt aan Apple voor de iPhone 16, 17 of zelfs 18 gebruikt gaat worden.

Doet Apple iets om het lekken te stoppen?

Wie werkt voor Apple is ongetwijfeld verplicht om bepaalde geheimen van het bedrijf te bewaren. Als ontdekt wordt dat je informatie uitlekt ben je je baan niet zeker, maar Apple is niet alziend of almachtig. Er kan domweg iets door de mazen van het net glippen.
Je kunt bovendien aan de bronnen van wat er lekt zien dat het eigenlijk zelden rechtstreeks van Apple komt. Veel informatie wordt gedeeld op Chinese social media, door medewerkers van fabrieken of leveranciers. Wanneer je wat verder van Apple af staat wordt het toch makkelijker om iets uit te lekken zonder dat men ontdekt dat jij het was.

Grote interesse in nieuwe iPhone

Een andere factor in het veelvuldig uitlekken van de iPhone is ook de grote interesse in de nieuwe producten. Veel klanten zijn vrij loyaal aan Apple en met name in de VS wordt de iPhone vaak gezien als superieur aan Android-telefoons (of dat terecht is, is een heel andere discussie). Er zijn natuurlijk ook veel mensen die iets willen weten over de nieuwe Samsung Galaxy of Google Pixel, maar op de Android-markt is de aandacht veel meer verdeeld over verschillende fabrikanten.
Er zijn weinig smartphones waarop zoveel ogen zijn gericht als op de iPhone. Dat maakt het ook interessant om informatie uit te lekken over de telefoon. Je kunt er online veel aandacht en geld mee verdienen als jouw informatie beter klopt of sneller komt dan die van een ander.
Dat valt voor andere producten juist weer tegen. Je hoort bijvoorbeeld veel minder over nieuwe Macs of Apple Watches, omdat de markt daarvoor toch wat kleiner is. De Apple Vision Pro begon pas echt goed uit te lekken toen de onthulling dichterbij kwam en de interesse wat toe begon te nemen. Waarschijnlijk wordt er met een gloednieuwe productcategorie bovendien zoveel mogelijk binnen Apple gehouden, wat ook helpt om het lekken tegen te gaan.
apple 1839363 1920f1612952324

Apple is niet uniek in leaks

Je ziet dit allemaal ook bij andere bedrijven. Wanneer er iets uitlekt over een game is het bijvoorbeeld vaak een titel waaraan meerdere bedrijven meewerken. Wat helemaal binnen één bedrijf wordt gemaakt, blijft veel langer geheim.
Ook zijn het vaak de grotere titels waarover men überhaupt informatie uit probeert te lekken. Vaak met het gevolg dat er ook mensen zijn die maar wat verzinnen om zo eventjes in de spotlight te staan (iets wat voor films overigens net zo goed geldt). Ook dat zie je tot op zekere hoogte bij Apple: veel bronnen hebben zich bewezen, maar wanneer je écht elk lek en gerucht leest, zul je er gegarandeerd een aantal tegenkomen dat verzonnen is omdat het lucratief kan zijn om iets opvallends te beweren over een populair, product.