Waar kun je het beste heen om te zien waar Harry Potter naar school ging?

Article
woensdag, 03 juli 2024 om 16:00
harry potterf1672392942
Er mag dan een reboot op komst zijn, de originele Harry Potter-films hebben een blijvende indruk achtergelaten bij veel mensen. Grote fans kunnen hun ogen sluiten en precies zien hoe Hogwarts er van binnen uitziet. Maar als je weet waar je moet zoeken, hoef je je ogen niet te sluiten.
Films liegen nog wel eens over de locaties die je ziet. Ruimtes die naast elkaar liggen op het scherm, doen dat niet altijd als je kijkt naar de werkelijke opnamelocaties. Sterker nog, veel films willen je laten geloven dat kamers en gangen uit meerdere gebouwen op één plek zijn te vinden.
Harry Potter - Complete 8 - Film Collection (4K Ultra HD Blu-ray) Image
Harry Potter - Complete 8 - Film Collection (4K Ultra HD Blu-ray)
EUR164
Op voorraad
Koop op bol.
Ook de Harry Potter-films maken zich daar schuldig aan. Scènes in Hogwarts zijn opgenomen in Durham Castle, Alnwick Castle en Gloucester Cathedral. Het maakt het vrij lastig om alles van het de toverschool te zien in één reis. Maar er is een stad waar je meer dan een paar ruimtes en scènes kunt zien.

Universiteitsgebouwen als toverschool

Die stad is Oxford, wat je misschien niet heel veel zal verbazen als je weet hoe het er daar uitziet. De stad staat namelijk vol met universiteitsgebouwen die vaak flink op leeftijd zijn. Een deel heeft wel wat van een oud kasteel, of zou in ieder geval niet uit de toon vallen als je ze naast een kasteel neer zou zetten.
Mogelijk het belangrijkste deel van de Universiteit van Oxford om als Harry Potter-fan te bezoeken in Christ Church College. Er zijn gangen en trappenhuizen gebruikt voor de films, maar twee ruimtes in het bijzonder zijn belangrijk.
De trap waar de eerstejaars wachten op hun sorteerceremonie in de eerste film is hier te vinden, maar nog belangrijker: de grote zaal is er ook. Tenminste, de zaal die ervoor model heeft gestaan. Veel opnames van grote zaal-scènes zijn in werkelijkheid gedraaid op een set in een studio, maar die set is een bijna identieke replica van de Tudor Great Dining Hall van Christ Church.

De bibliotheken van Zweinstein

Ook als je Christ Church al gezien hebt, heeft Oxford de Harry Potter-fan nog meer te bieden. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Bodleian Library, waarmee je gelijk twee locaties te pakken hebt. De Divinity School stond model voor de ziekenzaal in Harry Potter. Duke Humfrey’s Library is de verboden afdeling van de bibliotheek.
Een bezoek aan één van deze locaties moet je trouwens goed plannen, want je kunt niet zomaar naar binnen. Een tour met gids is verplicht, want de Universiteit van Oxford heeft deze gebouwen nog gewoon in gebruik. Tijdens zo’n rondleiding kom je natuurlijk nog veel meer te weten over geschiedenis, maar ook over andere fictie die je misschien leuk vind: J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis waren bijvoorbeeld vaak in de bibliotheken van de universiteit te vinden.
Ook als je niet van Harry Potter houdt kan Oxford dus je tijd waard zijn. Je hoeft ook niet eens bij een oud gebouw naar binnen te lopen. Wist je bijvoorbeeld dat een essentiële locatie uit His Dark Materials gewoon echt te vinden is in de botanische tuin?