Point of Interest: Vier kastelen in één

Article
woensdag, 19 juni 2024 om 16:00
Als je een fantasy-film of historisch drama maakt, is er een redelijke kans dat je op een gegeven moment een kasteel nodig hebt. Je zou een set kunnen bouwen, maar een echt kasteel is wel zo mooi. Misschien zelfs zo mooi dat je er meerdere kastelen uit kunt halen.
Je hoeft in Europa eigenlijk niet zo ver te zoeken om een redelijk goed bewaard kasteel te vinden. We hebben er meerdere in Nederland en ook aan de andere kant van de Noordzee, in het Verenigd Koninkrijk zijn de nodige kastelen en sloten te bezoeken. Neem bijvoorbeeld Doune Castle, te vinden in het Schotse dorpje Doune.
Dit kasteel heeft model gestaan voor maar liefst vier kastelen op het witte doek. Je denkt nu misschien dat we het over vier films gaan hebben. Maar nee: één film gebruikte Doune Castle maar liefst vier keer.

De regering ligt dwars

De film in kwestie is Monty Python and the Holy Grail. Fans van deze film weten waarschijnlijk dat het budget voor de film niet best was. Het geld kwam voornamelijk van rockartiesten, omdat filmstudio’s niet bereid waren om het project te financieren. Dat personages nooit op paarden zitten, maar gevolgd worden door mensen die klip-klopgeluiden maken is helemaal om budget redenen.
Monty Python And The Holy Grail / Monty Python's Life Of Brian Image
Monty Python And The Holy Grail / Monty Python's Life Of Brian
EUR23.99
Op voorraad
Koop op bol.
Toch was het budget niet de reden dat Doune Castle vier keer gebruikt werd. De crew had meerdere kastelen uitgezocht om te filmen, maar vlak voordat de productie zou beginnen kwam het Scottish Department of the Environment met nieuwe beperkingen. Ze vreesden schade aan de kastelen onder hun hoede, dus er bleven maar weinig locaties over.
Zodoende is Doune Castle in deze film te zien als Camelot, maar ook als het casteel van Guy de Lombard. Daarnaast is het ook Castle Anthrax en Swamp Castle. Voor laatstgenoemde is het exterieur van een ander kasteel voor één shot gebruikt, maar voor de rest was het toch terug naar Doune Castle. Overigens filmden ook Outlander en het eerste seizoen van Game of Thrones scènes in Doune Castle.

Niet al te ver van de bewoonde wereld

Als je groot Python-fan bent, of gewoon van oude kastelen houdt, is er goed nieuws. Doune Castle is open voor publiek. In het zomerseizoen (1 april tot 30 september) kun je er terecht van 9.30 tot 17.30 uur lokale tijd. Het winterseizoen maakt de tijd iets krapper. Dan is het kasteel open van 10.00 tot o16.00 uur.
Vergeleken met bijvoorbeeld Edinburgh Castle ligt Doune Castle niet echt op een toeristische hotspot. Maar het is ook weer niet super ver de hooglanden is. Als je verblijft in bijvoorbeeld Edinburgh of Glasgow kun je Doune bezoeken als je een dagje de rust opzoekt buiten de stad.

Populair Nieuws

Laatste Reacties