5 goede local multiplayer games die we niet meer gaan terug zien

  Het kan soms zo zijn dat goede games geen nieuw deel meer produceren, en dit is zeker het geval voor local multiplayer games. Hier zijn vijf bijzonder local multiplayer games die we jammer genoeg (aannemelijk) niet meer terug gaan zien.

  Sommige game series waren ooit immens populair, maar zijn dit voor wat voor reden dan ook nu niet meer. Er is een grote kans dat we van deze game series geen nieuw deel meer gaan zien in de toekomst. En dat is jammer, want deze vijf games zijn buitengewone local multiplayer games die destijds vernieuwend waren.

  5. SingStar

  SingStar is oorspronkelijk een game voor de PS2, en de game produceerde verschillende edities met een verzameling aan nummers binnen een bepaald thema (zoals pop of feestmuziek). SingStar was revolutionair op het gebied van audioherkenning en verwerking. Door te zingen in de microfoons en de feedback voelde het spel bijzonder en spannend. Na een aantal vervolgen op de PS2 met meer songs kwam de game ook uit op de PS3, hier floreerde de serie met veel nieuwe content door middel van digitale downloads. Voor iedereen die (ook maar een beetje) van zingen houdt, en diens moeder, was SingStar een feestje.

  De laatste versie op de PlayStation 4 was niet goed, en verwijderde bijna alle leuke functies die SingStar geschikt maakte voor een feestje. Maar daar bleef het niet bij, ook oudere versies van de PS3 werden geüpdatet in de 'verbeterde' versie van de client, en die verwijderde dus alle toffe functies die je wel had. Uiteindelijk voegde SingStar langzamerhand de functies wel weer toe, maar kampt de game nog steeds met bugs op het gebied van audio- en beeldsynchronisatie.

  SingStar bestaat technisch gezien nog wel, maar ontwikkelaar SEO London Studios heeft al maanden geen nieuwe content toegevoegd. Deals met platenmaatschappijen vervallen en daarom moet SingStar zelfs bepaalde nummers van de Singstore afhalen. Wel kan je in plaats van zingen in een echte microfoon, zingen in je smartphone, en dit maakt eigenlijk de ervaring alleen maar minder magisch.

  Omdat SingStar nog wel een actieve community heeft, ziet SEO London Studios of PlayStation er uiteindelijk misschien wel iets in om SingStar toch nieuw leven in te blazen. Dat zou dan bijvoorbeeld op een volgend PlayStation platform kunnen zijn. Om deze reden heeft SingStar de top vier van deze lijst niet gehaald.

  4. Buzz

  Buzz was een serie trivia games voor de PS2 en PS3 die je woonkamer omtoverde tot een spelshow. Elke speler kreeg een plastic kasje met vier knoppen en één grote rode buzz knop, en moest tegen de andere spelers in een aantal ronden opnemen door vragen beantwoorden. Deze games kon je spelen met iedereen, zelfs als ze niet van video games hielden.

  Helaas maakte Buzz niet de overstap naar de PS4 en werden alle online servers plat gelegd. Als local multiplayer ervaring kan je met Buzz nog steeds heel veel lol hebben, maar een nieuw deel zit er niet in. De buzzers zullen dus waarschijnlijk geen terugkeer meer maken. Gelukkig is het local multiplayer triviagenre nog niet dood, zoals het succes van de Jackbox party packs bewijst.

  3. Rock Band

  Guitar Hero en Rock Band was een gigantische hit toen de games op de markt kwamen in het midden van de 00's. Met in sommige gevallen tot wel zeven spelers konden jij en je vrienden een band vormen, waarin iedereen zijn eigen rol (en instrument) had. Je kon kiezen tussen zanger, gitarist, basist, drummer of toetsenist. De game gaf een gevoel van saamhorigheid en plezier.

  Het nieuwste deel in de serie, Rock Band 4, kwam op 2015 op de markt. Ondanks dat dit best een degelijke game was, lijken mensen beu te zijn van dezelfde formule. Wij vrezen dat Rock Band 4 dus de laatste adem van de serie, en het genre met de fysieke instrumenten was.

  2. FIFA 13

  Dit klinkt misschien een beetje raar, want elke jaar rolt er toch steevast een nieuw deel uit van de inmens populaire voetbalgame uit. Maar FIFA 13 op de PS3 had iets wat latere delen in de serie niet hadden. Namelijk multiplayer met meer dan vier spelers tegelijk. En het was fantastisch om met maximaal zeven spelers tegelijk de game te spelen.

  Als je om en nabij zes vrienden hebt werkt deze game trouwens nog steeds perfect voor jou. Het is de bekende (nauwelijks veranderde) FIFA formule die we kennen er waar we van houden. Dus als je nog een PS3 (met zeven controllers) hebt is het een aanrader. Aangezien de PlayStation 4 maar vier controllers tegelijk ondersteunt is het niet mogelijk dat deze multiplayer feature (zeker niet in deze generatie) nog terugkomt.

  1. Tony Hawk's Pro Skater

  Tony Hawk's Pro Skater heeft een hele schare fans, in de games waren de maps groot, de soundtrack was episch, en de multiplayer (met onder andere de modi Graffiti en Horse) was fantastisch. In Graffiti moest je tegelijk zoveel mogelijk objecten claimen door de beste trick op het object te doen. In Horse moesten spelers om de beurt een trick doen op een bepaalde plek, en degene die de slechtste trick deed kreeg een letter erbij van een vooraf gesteld (scheld)woord. En omdat je kleine broertje slechtere tricks deed dan jij werd hij toch echt een S.T.R.O.N.T.K.O.N.T

  Het laatste deel was jammerlijk genoeg erbarmelijk slecht.Games die van ons een 1.5 krijgen zien we over het algemeen niet meer terug. Het lijkt of met de Tony Hawk serie ook het hele skateboardgenre om zeep is geholpen. En dat vinden wij best wel jammer.

  SingStar Megahits

  Verkijgbaar vanaf 21 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.