Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het concept: Buzz levert je vragenrondes waarbij je alleen of met vrienden deelneemt aan een quiz. Antwoorden doe je met gekleurde kastjes, de zogeheten Buzzers. Op de PlayStation 3 verschenen eerder Buzz! Quiz TV en Buzz! De Slimste van Nederland, plus nog twee Buzz! Junior games. Kritiek bij de laatste Buzz game was dat deze toch teveel voortborduurde op Buzz! Quiz Tv en dat er weinig vernieuwing was. Gaat dat ook voor dit nieuwe deel op?

Profiel laden
Nee, totaal niet. Om maar met de deur in huis te vallen: Buzz! Quiz World biedt je alles wat in je voorgaande Buzz game mist. De game zit dan ook vol met aanpassingen en vernieuwingen. Allereerst valt op dat je nu een profiel kunt aanmaken en deze gewoon kunt laden, iets dat erg handig is. Want voorheen bleef je maar aan de gang met het steeds aanmaken van een karakter, een naam en een geluid. Ook kun je nu de letter van een naam selecteren en mits je niet een rare naam hebt, zoals ik, is de kans groot dat jouw naam er tussenstaat. Als je bijvoorbeeld Kevin heet, kun je gewoon je naam selecteren en het mooie hieraan is, is dat de presentator jou tijdens de speelrondes ook echt bij je naam zal noemen.

Buzz! Quiz World Screenshot 124993 Buzz! Quiz World Screenshot 124992 Buzz! Quiz World Screenshot 124991

Nieuwe personages
Ook niet geheel onbelangrijk is dat er nieuwe personages bij zijn gekomen. Zo kun je nu bijvoorbeeld kiezen uit een oud omaatje of een mannetje dat stamt uit het jaar nul. Maar ook vertrouwde koppen zijn gelukkig weer van de partij. De meeste bekende geluiden kun je selecteren. Uitleg voor de nieuwkomers: als je op je Buzz-knop drukt om antwoord te geven zal er iedere keer een geluid afgaan dat gekoppeld is aan jouw karakter.

Nieuw commentaar, leuk voor even
Hierna kun je beginnen met de quiz zelf. Ook hier zijn direct verschillen waarneembaar. Sowieso valt op dat de game grafisch een update heeft gehad, alles ziet er net een even beter en strakker uit dan voorheen. En het commentaar van de presentator is vernieuwd. Nog steeds zal dit zich op een gegeven moment herhalen totdat je er gek van wordt, maar het is goed om te horen dat je niet direct iets bekends hoort.

De belangrijkste vernieuwing
Maar de grootste en belangrijkste vernieuwing is dat Buzz! Quiz World je nieuwe vragen biedt in nieuwe categorieën! Sowieso heb je nu weer 5000 nieuwe vragen, dus je bent er wel weer even zoet mee. Maar waar in de vorige Buzz game nog een gebrek was aan echte vernieuwing, wat betreft categorieën, is dat hier volop aanwezig.

Er zijn echt veel nieuwe bespeurbaar, zo is er de categorie "Roosters" waarbij je alleen maar bezig bent met het uitrekenen van wiskundesommen. Maar ook nieuw is de categorie "Boeken en schrijvers" of "Computers". Waar eerder de categorie "Videogames" als downloadbaar gegeven beschikbaar was, zit deze nu direct verwerkt in de game. En ook zijn er creatieve categorieën toegevoegd zoals "Wie is het oudst". Een vraag kan dan bijvoorbeeld luiden: Welke Michael is het oudste. Michael Jackson en Michael Keaton zijn dan onder andere twee antwoordopties.

Buzz! Quiz World Screenshot 116162 Buzz! Quiz World Screenshot 116161 Buzz! Quiz World Screenshot 116160

De vernieuwing houdt niet op
En wat erg prettig is dat de speelrondes vernieuwd zijn. Je hebt zes speelrondes, waarvan nieuw is dat tussentijds ook de voortgang hiervan getoond wordt. Ditmaal zijn er compleet nieuwe mogelijkheden. Zo zijn er oude opties aanwezig zoals de ronde taart gooien, of stabiele explosieven, maar ook mag je nu strijden om in een ronde niet in groene smurrie te belanden. Elke keer als je iets fout doet, ga je iets omhoog en eenmaal bovenin zul je in een bak groene smurrie gedonderd worden.

Dat is nog niet alles, want ook is er een sterrenronde waarbij je moet schitteren. Er wordt getoond waar de vraag over zal gaan, bijvoorbeeld hockey, en andere spelers moeten gokken hoe goed jij die vraag zal beantwoorden. Daar worden punten aangekoppeld. Heb je het goed, krijg je deze punten erbij, heb je het fout, dan zul je ze verliezen. Wat zo mooi is, is dat je niet iedere keer dezelfde speelrondes krijgt, dit verschilt namelijk per keer dat je speelt.

Punten verdienen
Quizen doe je om te winnen uiteraard en daarom wordt aan iedere speelronde, zoals altijd, punten gekoppeld. Ronde zes is dan ook nog steeds hetzelfde. Hoe meer punten je verdiend hebt in de voorgaande rondes hoe groter je voorsprong op het einde is. Het is dus niet zo dat Buzz compleet op de schop is gegaan, gelukkig niet. Juiste aspecten zijn gewoon aangepast. Nieuw is bijvoorbeeld ook dat je ditmaal met acht man kunt spelen, in plaats van met vier. Wat je hiervoor nodig hebt is dan simpelweg een tweede potje Buzzers. Voor feestjes is dit dan ook een ideale optie.

Buzz! Quiz World Screenshot 116165 Buzz! Quiz World Screenshot 116158 Buzz! Quiz World Screenshot 116163

Een beetje jammer
Maar hoe zit het met de gebreken van deze game? In voorgaande twee Buzz games was het erg lastig om online mensen te vinden, en helaas moet gezegd worden dat dit nog steeds zo is. Wij konden niet iemand vinden die mee wilde quizen in ieder geval.

En helaas kent de game nog een tekortkoming. Nieuwe in bepaalde rondes is dat de antwoorden langzaam zichtbaar worden gemaakt: dus letters uit de antwoorden verschijnen, en doordat dit er steeds meer worden, zie je langzaam het antwoord. Deze mogelijkheid maakt het er niet leuker op, het is alleen maar lastiger om te zoeken waar het antwoord staat. Verder blijft Buzz voor de lol. Mensen die simpelweg een knopje willen indrukken om een gokje te wagen, kunnen het nog altijd verzieken voor de ander. En zeker in de taartronde is dat niet altijd even leuk.

De speelmogelijkheden
Maar over het algemeen is Buzz! Quiz World een leuke game geworden. Hoewel de optie beperkt blijft tot het offline spelen, valt er offline wel genoeg te beleven. Meerdere modi zijn namelijk beschikbaar. Je kunt alleen spelen tegen de computer als je geen vrienden over de vloer hebt. Maar het leukste is natuurlijk met anderen. Je kunt dit serieus doen of niet serieus, hier heb je weer andere modi voor, dus dat is erg handig. Tevens kun je bepalen of je 45 minuten wilt spelen of bijvoorbeeld maar 15. Er valt dan ook genoeg te kiezen.

Beste Buzz-game dusver
Desondanks mag het duidelijk zijn dat dit de beste Buzz! game is die momenteel beschikbaar is voor de PlayStation 3. Waar Buzz! De slimste in Nederlands faalde op het gebied van vernieuwing en verbeteringen laat Buzz! Quiz World zien hoe het wel moet. Minpunt is wel dat er online nog steeds niets te beleven valt, maar offline kun je zeker flink wat vragen beantwoorden. Zelfs met acht man is dat nu mogelijk. Laat je verliezen in dit spel en vergeet de wereld om je heen, want dit spel zorgt met vrienden toch echt wel voor de nodige lol.