Tony Hawk's Pro Skater 5 Review - Tragisch einde van iconische serie

  Pak de zakdoekjes er maar bij: Tony Hawk en Activision zetten er een streep onder. Na zestien mooie en minder mooie jaren valt dan eindelijk het doek. Tony Hawk's Pro Skater 5 is het laatste wapenfeit van het bekendste huwelijk in de geschiedenis van gaming. Lees hier onze Tony Hawk's Pro Skater 5 recensie.

  We kunnen het gerust een wonder noemen dat er überhaupt nog een Pro Skater-game het levenslicht ziet. Uitgever Activision zette vijf jaar geleden de Tony Hawk-serie in de ijskast na het ronduit schandalige Tony Hawk: Shred, die in de eerste week na de release nauwelijks drieduizend exemplaren verscheepte. Haast onvoorstelbaar voor een serie die vóór de Call of Duty's en Guitar Hero's jarenlang hét paradepaardje was van Activision.

  De dalende verkoopcijfers waren simpelweg het gevolg van een forse vermindering in de kwaliteit van de laatste games. Tony Hawk leek per deel langzaam van het hoofdpodium te verdwijnen, totdat Activision uit het niets Tony Hawk's Pro Skater 5 aankondigde. Een game die de inmiddels zestien jaar oude franchise eer aan moet doen en bij de fans een nostalgisch gevoel naar boven moet brengen door alle klassieke elementen uit de vorige delen samen te voegen.

  tony hawks pro skater 5 review

  Klap in het gezicht

  De studio achter Pro Skater 5 trachtte een knallend afscheid van de serie te maken, maar bereikt eigenlijk het tegenovergestelde. Want om maar meteen met de deur in huis te vallen: Pro Skater 5 is verreweg het slechtste deel in zestien jaar Tony Hawk en geldt als een enorme klap in het gezicht voor al die miljoenen fans die jaren uitkeken naar de opleving van hun favoriete serie. Alles wat de eerste vier delen zo kenmerkte - de soepele besturing, de perfect ontworpen levels, de iconische soundtracks - is als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Sterker nog: Pro Skater 5 voelt en oogt als een game waarvan de ontwikkeling halverwege abrupt is stopgezet. Als een veredelde techdemo die nog in een prille alphafase zit. Vreesde Activision de naderende deadline van de ontbonden samenwerking, of is het gebrek aan kunde en creativiteit bij ontwikkelaar Robomodo debet aan het foutenfestival? Want dat is Pro Skater 5: een opeenhoping van irritante bugs, (visuele) fouten en vermoeiende glitches en crashes.

  tony hawks pro skater 5 review

  Belachelijke zweefpartijen

  Waar de eerste vier delen schitterden om hun soepele gameplay en ongeëvenaarde levels, biedt Pro Skater 5 niets van dit. De controls reageren niet tijdig en het leveldesign is dubieus, waardoor het aan elkaar rijgen van combo’s vreselijk moeizaam gaat. Het Asteroid Belt-level is zonder meer de grootste blamage in de geschiedenis van de Tony Hawk-games. Door het wegnemen van de zwaartekracht eindigt iedere Olly in een belachelijke zweefpartij wat werkelijk niets meer met de skatesport te maken heeft.

  Nu zitten er altijd wel rotte appelen tussen in Tony Hawk-games, maar op de een of andere manier slagen de makers erin om hier bijna elk level compleet te vergallen. Zo zijn alle acht de omgevingen niet alleen lelijk en leeg, maar komen ze door een groot gebrek aan detail nog niet eens in de buurt van wat een skatepark genoemd mag worden. De leidingen waarover je kunt grinden en de pits waarin je enorme sprongen kunt maken sluiten totaal niet op elkaar aan, waardoor het maken van lange combo’s een volstrekt moeilijke taak wordt.

  tony hawks pro skater 5 review

  Strandballen uit zwembad beuken

  Het tegenvallende leveldesign ligt hier niet alleen aan ten grondslag. Ook enkele toevoegingen die de gameplay juist moesten verrijken, bereiken het tegenovergestelde resultaat. Hier is de zogeheten Slam-functie het schoolvoorbeeld van. Door op de Xbox One op de Y-knop te drukken duikt je skater met behoorlijke snelheid al stampvoetend naar de grond. Doordat deze functie om miraculeuze redenen verstopt zit onder de grindknop, raak je dikwijls in de knoop met de besturing. Met als gevolg dat je geregeld in volle vaart naar beneden duikt terwijl je eigenlijk over een stuk rails wilde grinden.

  Deze tekortkomingen en de eerder genoemde gebrekkige levels maken het trotseren van de vele missies die in elk level verstopt zitten niet makkelijker. Temeer, omdat het gros van de missies te geforceerd is en al snel in herhaling valt. Zo word je bijvoorbeeld opgedragen om zo snel mogelijk sorbetijsjes te verzamelen en die naar een bepaald punt te brengen, moet je fakkels aansteken door met je brandende skateboard eroverheen te rijden en moet je gekleurde strandballen uit een zwembad beuken door er simpelweg tegenaan te skaten.

  tony hawks pro skater 5 review

  Aardige bloemlezing

  Pro Skater 5 knipoogt naar eerdere delen door enkele ouderwetse opdrachten voor te schotelen, zoals het verzamelen van de nostalgische SKATE-letters en het grijpen van de COMBO-stukken terwijl je allerlei kunstjes uit de trucendoos haalt.

  Maar zelfs die weten het speelplezier niet omhoog te krikken. Daarvoor is de framerate te instabiel, is er te veel pop-in, zijn de menu’s te onuitnodigend en te traag en werkt de multiplayer slechts de helft van de tijd. Het is een leuk idee dat er voortdurend andere spelers door jouw wereld skaten, maar zolang je hen zelden kunt uitnodigen voor een missie houdt het al snel genoeg op.

  Waarmee Pro Skater 5 nog een beetje mee scoort, is met de soundtrack. Die geldt als een aardige bloemlezing van zestien jaar Tony Hawk: van aanstekelijke punk van Anti-Flag, melodieuze hardcore van Four Year Strong tot onverbiddelijke garagerock van Royal Blood en pompende beats van Skrillex. Het zijn stuk voor stuk knallers die de boel opzwepen en je een heuse adrenalinekick geven, alleen zonde dat je die energie nergens kwijt kunt.

  tony hawks pro skater 5 review

  Tony Hawk's Pro Skater 5 Review - Tragisch einde

  Wat een knallend afscheid van een iconische serie had moeten worden, is uitgelopen tot de grootste deceptie van het gamejaar. Tony Hawk’s Pro Skater 5 is een regelrechte belediging voor iedereen die de skatesport en eerdere delen in de serie een warm hart toedraagt. De game is stuk en gewoonweg niet af, zo is te zien aan de vele technische mankementen, onvoltooide skateparken en gekke toevoegingen die afbreuk doen aan de normaal zo ijzersterke gameplay. Een triest einde dat de serie niet verdiende, maar toch heeft gekregen.

  1.5

  De plus- en minpunten

  • Soundtrack prima bloemlezing van zestien jaar Tony Hawk
  • Schandalig foutenfestival
  • Game voelt en oogt niet af
  • Dubieus levelontwerp en gekke gameplaytoevoegingen

  Tony Hawk's Pro Skater 5

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2015

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.