Top 10 best verdienende films van 2020

  Het jaar 2020 liep niet lekker voor de filmbranche: sluiting van de meeste bioscopen en het uitstel van veel blockbusters gooiden roet in het eten. De lijst van best verdienende films ziet er dan ook wat anders uit dan we aan het begin van het jaar verwacht hadden. Wij zetten ze voor je op een rij.

  10. The Croods: A New Age

  Deze DreamWorks Animation film is een vervolg op The Croods uit 2013. Eigenlijk had de film in 2017 al uit moeten komen, maar hij was geannuleerd om vervolgens weer opgepakt te worden. Hoe het ook zij, hij is nu uit en sinds de release in de VS in november heeft hij al zo’n 60 miljoen dollar in het laatje gebracht.

  De film gaat over een prehistorische familie (de Croods), die op zoek is naar een nieuw thuis. Ze mogen intrekken bij de Bettermans, maar die vinden zichzelf wat beschaafder dan de Croods, wat voor de nodige spanningen zorgt. De film moet in Nederland overigens nog uitkomen: dat gebeurt op 16 december.

  9. Mulan

  Mulan is mogelijk de meest controversiële film van 2020. In veel landen besloot Disney de veelal gesloten bioscopen te omzeilen door de film Direct op Disney+ te zetten. Maar aanvankelijk wel achter een extra paywall bovenop de bestaande abonnementskosten. Dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat en dat werd niet verlicht toen bleek dat het voor velen (waaronder de vrij belangrijke Chinese markt) één van de zwakste Disney-remakes tot nu toe is.

  Maar het blijft Disney en ook negatieve publiciteit is publiciteit, met als gevolg dat Mulan zich met bijna 67 miljoen dollar tot de best verdienende films van het jaar mag rekenen. Overigens is dat alleen gebaseerd op landen waar de film daadwerkelijk in de bioscoop heeft gedraaid, dus met Disney+ inkomsten ligt het bedrag hoger.

  8. The Call of the Wild

  The Call of the Wild is een verfilming van een gelijknamig boek van Jack London. In de film, die zich tegen het einde van de negentiende eeuw afspeelt, wordt een hond uit zijn huis in Californië ontvoerd en verscheept naar de Yukon. Daar heeft hij verschillende baasjes, waaronder John Thornton (Harrison Ford), maar toch heeft hij de neiging om het wild in te vertrekken.

  De film is redelijk ontvangen, maar wist met zo’n 110 miljoen dollar zijn budget niet terug te verdienen. Een factor daarin is natuurlijk dat vlak na de release de eerste lockdown in veel landen werd afgekondigd. Maar omdat de rest van het jaar ook niet bepaald optimaal was voor de filmindustrie kon The Call of the Wild toch één van de best verdienende films van 2020 worden.

  7. The Invisible Man

  The Invisible Man is gebaseerd op het klassieke (en al vaker verfilmde) boek van H. G. Wells. In de film wordt Cecilia (Elisabeth Moss) gestalkt door haar ex. Maar omdat die ex zijn dood in scène heeft gezet voor hij met stalken begon en een onzichtbaarheidspak gebruikt voor zijn activiteiten wordt Cecilia niet snel geloofd.

  Net als The Call of the Wild kwam de film vlak voor het begin van de lockdown uit. Maar The Invisible Man wist zijn budget wel terug te verdienen. Met ruim 130 miljoen dollar aan inkomsten tegenover een budget van ‘slechts’ 7 miljoen is het met recht één van de best verdienende films van het jaar.

  6. Onward

  Zoals wel meer films op de lijst is Pixars Onward erin geslaagd om één van de best verdienende films van 2020 te worden zonder zijn budget terug te verdienen. Ook deze film kwam kort voor de lockdown uit en bracht in die tijd 141,5 miljoen dollar in het laatje. Het is over het algemeen een goed ontvangen film, dus wie weet had het een financieel succes kunnen worden.

  De film gaat over de broers Ian en Barley Lightfoot (Tom Holland en Chris Pratt, respectievelijk). Deze twee elfen wonen in een wereld waar magie ooit normaal was, maar inmiddels grotendeels is vergeten. Ian en Barley gaan op zoek naar een magisch artefact waarmee ze hun overleden vader voor één dag weer kunnen zien. Dat leidt natuurlijk naar een emotionele reis.

  5. Birds of Prey

  We zijn inmiddels gewend dat DC films van wisselende kwaliteit zijn. Birds of Prey valt in de categorie van wat matige films. De film was goed voor bijna 202 miljoen dollar, wat het één van de bestverdienende films van 2020 maakt, maar het is niet genoeg om het een financieel succes te noemen. Het budget van de film was weliswaar terugverdiend, maar het marketingbudget niet.

  De film heet dan wel Birds of Prey, maar gaat vooral over Harley Quinn, die in de film net is gedumpt door The Joker. Harley Quinn was zelfs zo erg het middelpunt dat sommige bioscopen de titel op hun website veranderden in ‘Harley Quinn: Birds of Prey’ om de vindbaarheid (en kaartverkoop) te bevorderen. Helaas verandert dat niets aan de werkelijke inhoud van de film, die voor velen toch op zijn best middelmatig gevonden werd.

  4. Dolittle

  Je kent de naam Doctor Dolittle waarschijnlijk wel, maar het is alweer een tijdje geleden dat de met dieren pratende arts in de bioscoop te zien was. Zijn terugkeer in de gedaante van Robert Downey Jr. viel behoorlijk tegen, maar verdiende wel een ruime 245 miljoen dollar. Net als Birds of Prey wist de film zijn marketingbudget niet terug te verdienen, maar het is toch genoeg om één van de best verdienende films van 2020 te worden.

  In de film heeft Doctor Dolittle zich uit de menselijke maatschappij teruggetrokken, totdat hij gevraagd wordt om een zieke koningin Victoria te redden. Daarvoor moet hij een verre reis maken, waarin hij wordt gedwarsboomd door een oude rivaal. Maar hij heeft ook hulp, die, zoals het Doctor Dolittle past, voornamelijk uit de hoek van dieren komt.

  3. Sonic the Hedgehog

  De top drie best verdienende films van 2020 wordt afgetrapt door Sonic the Hedgehog. Het is een succesverhaal op meerdere vlakken. Niet alleen is het één van de weinige films op deze lijst die werkelijk een financieel succes was, het is ook nog eens de best verdienende video game film aller tijden (in ieder geval in de VS).

  Wie had dat gedacht na het zien van de eerste trailer? Vrijwel iedereen die een beetje bekend was met Sonic walgde van het design van de Blue Blur en verloor het nodige vertrouwen in de film. De reactie was zelfs zo heftig dat de film werd uitgesteld, puur om het design te veranderen. Ook als je de film uiteindelijk alsnog niks vond mag het nieuwe design er best zijn.

  2. Tenet

  Christopher Nolan weet met zijn films altijd veel kijkers te trekken. Meestal zitten die films vol actie en spektakel en is het plot toch wel een beetje verwarrend. Zo ook in Tenet, waarin een CIA-agent die de normale tijdstroom kan manipuleren een derde wereldoorlog moet voorkomen. Al met al was Nolan meer dan een decennium bezig met denken over en schrijven aan de film.

  Al die tijd die erin zit loont wel: met bijna 360 miljoen dollar is Tenet bijna de best verdienende film van 2020. Helaas was ook dit, mede door aanhoudende beperkingen op bioscoopbezoek, een film die toch verlies draaide voor de studio. De ontvangst was wel goed, dus als je hem nog niet gezien hebt is Tenet misschien een goede film om op je radar te houden.

  1. Bad Boys for Life

  Na een lange afwezigheid is het Bad Boys tweeluik een trilogie geworden. Detectives Mike (Will Smith) en Marcus (Martin Lawrence) krijgen te maken met de weduwe van een drugsbaron en haar zoon. Het blijkt bovendien dat de zaak voor één van de twee detectives wat persoonlijker is dan aanvankelijk gedacht.

  Dit derde deel in de Bad Boys reeks was goed voor ruim 426 miljoen dollar. Daarmee komt de film niet alleen bovenaan de lijst van best verdienende films in 2020, maar is hij ook de best verdienende film in de Bad Boys reeks. Het succes was zelfs zo groot dat er een vierde Bad Boys in ontwikkeling is.

  De best verdienende films van 2020 - Een vreemd jaar

  De best verdienende films zien er dit jaar wel heel anders uit dan verwacht. De lijst staat vol films die normaal gesproken als financiële flop door het leven zouden gaan. Bovendien hadden we toen het jaar begon films als No Time to Die en phase 4 van het MCU verwacht. Het belooft in ieder geval wat voor volgend jaar.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.