Onward Review: Een spannende en emotionele zoektocht

  Op 4 maart zal de nieuwe Disney Pixar film Onward in de bioscoop draaien. Marvel-sterren Tom Holland en Chris Pratt zullen in deze film te horen zijn als twee elfenbroers die op een spannende zoektocht gaan om hun overleden vader voor een dag terug tot leven te wekken. In deze review lees je of je Onward het waard is om zelf in de bios te zien!

  Walt Disney Studios Motion Pictures

  Plot

  Onward speelt zich af in een fantasiewereld waar magie bijna nooit meer wordt gebruikt en de inwoners gewend geraakt zijn aan een moderne, technologische levensstijl. Wanneer hoofdpersonage Ian Lightwood (ingesproken door Spider-Man acteur Tom Holland) 16 jaar wordt, onthult zijn moeder dat Ians overleden vader een cadeau voor hem heeft achtergelaten. Dit cadeau blijkt een oude staf te zijn, die door gebruik te maken van een spreuk, de vader van Ian voor een dag terug zou kunnen brengen.

  Wanneer Ian bij de eerste poging van de spreuk alleen de benen van zijn vader weet terug te brengen, gaan hij en zijn broer Bardley (gespeeld door Guardians of The Galaxy-ster Chris Pratt) op een zoektocht vol spanning en gevaar om een manier te zoeken die hun vader compleet tot leven kan wekken.

  Fantasiewereld zonder fantasie

  Onward speelt zich af in een wereld waar magie vroeger overal gebruikt werd. Maar omdat de magie moeilijk te gebruiken was voor veel wezens, zijn de wezens door de jaren heen steeds minder magie gaan gebruiken en hebben zich aangepast aan een moderne levenswijze waar magie is ingeruild voor technologie. Gedurende de film leren we meer over hoe de wereld en de wezens zijn aangetast door deze verandering. Zo zien we hoe een woest, gigantisch beest nu de eigenaar is van een drukbezocht restaurant.

  De moderne samenleving in Onward lijkt vaak net een reflectie van de echte wereld. De magische wezens hebben dezelfde banen en problemen als mensen. Disney zou natuurlijk Disney niet zijn zonder een sterke boodschap te hebben. Een boodschap die we uit Onward kunnen halen is dat terwijl technologie voor veel goeds heeft gezorgd en ons samen heeft gebracht, heeft het ons misschien ook net iets te veel onder controle.

  LHBTQ personage

  Een paar dagen geleden heeft Disney bekendgemaakt dat Onward ons aan Disney's eerste openlijke LHBTQ personage zou introduceren. Het gaat hierbij om een lesbische cycloop genaamd Officer Spector die werkt als politieagent. Disney heeft zich zeker aan hun belofte gehouden, maar het moment gaat wel erg snel voorbij. Toch is het positief dat de LHBTQ community langzaam maar zeker vaker erkend worden bij Disney.

  Familie

  Eén van de belangrijkste en meest hartverwarmende onderwerpen waar Onward zich op richt is familie. De relatie tussen de broers Ian en Bardley is ontzettend mooi om te zien. Qua persoonlijkheid kunnen de twee niet meer verschillen. Ian is een vrij angstig persoon die zijn best doet om normaal over te komen. In de film zien we hoe lastig hij bepaalde dingen vindt, zoals het halen van zijn rijbewijs en gesprekken voeren met anderen. Ians broer Bardley staat zorgeloos in het leven. Bardley is een van de weinigen die nog echt in magie gelooft en is hier ook flink mee geobsedeerd. Hij uit dit vooral in zijn role-play spellen, overigens een leuke hint naar Dungeons & Dragons.

  Ondanks deze verschillen hebben de broers een hele hechte band; dit wordt gedurende de film vaker duidelijk gemaakt. Toch botsen de broers een paar keer tegen elkaar door al hun verschillen, maar uiteindelijk weten ze een nog hechtere band te scheppen.

  Tranentrekker

  Pixar staat erom bekend om hun fans tenminste een keer te laten huilen. Ook bij Onward is dit zeker het geval. Een gevoelig onderwerp van deze film was het verliezen van een dierbare, in dit geval de vader van het gezin. Het gemis dat de twee broers voor hun vader voelen zie je vaak in de film terug. De vader is komen te overlijden voordat hoofdpersoon Ian geboren werd. Daarom vraagt hij zich zijn leven lang af wie zijn vader was. Hij streeft ernaar om zoveel mogelijk als zijn vader te zijn en om hem tenminste een keer te ontmoeten. Het is aan te raden om vooral voor het laatste gedeelte van de film toch nog wat tissues mee te nemen!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Origineel verhaal
  • Veel humor
  • Ontroerende scènes
  • Veel spanning
  • Weinig risico's
  • Sommige scènes lopen te lang door

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.