Before We Die Review – Toffe nieuwe Zweedse serie

  Ja ja, Lumiere heeft weer een nieuwe Zweedse serie. Een met niet een al te beste kerstboodschap: Before We Die. Maar we gaan nog helemaal niet dood. Eerst gewoon deze serie kijken! Wat je kan verwachten, lees je in deze Before We Die review.

  Lumiere

  Op de voorkant van de hoes staat een bekende kop, namelijk die van Adam Palsson. Dit keer speelt hij de rol van Christian, maar de oplettende kijker kent hem van Moscow Noir. Een Zweedse serie die we in april recenseerden en beoordeelden met een welverdiende 7.5.

  Midden in een bende oorlog

  Christian heeft het lastig. Zijn moeder, die bij de politie werkt, heeft hem laten oppakken toen hij drugs dealde. Daarmee is hun relatie niet al te best meer. Moeder wil het liefst de liefde van haar zoon, maar Christian lijkt een nieuwe familie gevonden te hebben en keert zich af van zijn moeder. Hij wordt min of meer onderdeel van een motorbende.

  Dan weet je meteen al hoe laat het is, want die wereld belooft niet veel goeds. De serie behandelt een oorlog tussen twee bendes: de Mobsters en de Delicuentos. Christian is eerst afwasser, maar al gauw moet hij iemand naar een belangrijk gesprek rijden. Zoals Peter R. De Vries zou zeggen ‘Maar, er is meer.’ Dat is zeker het geval in deze serie. Want wie is Christian? Welke belangen heeft hij?

  Ondertussen weet moederlief niet waar ze het zoeken moet als haar collega en tevens minnaar Sven binnen no time ontvoerd blijkt te zijn. Via de voormalige informant van Sven probeert ze te achterhalen wat er aan de hand is. De vraag is of ze Sven nog in levende lijve gaat zien. Hoewel de serie traag op gang komt, zul je merken dat je 10 afleveringen lang geboeid blijft.

  Lumiere

  Een puzzel die in elkaar valt

  Waar je eerst het idee hebt te kijken naar allemaal losstaande onsamenhangende onderdelen, wordt gaandeweg de puzzel compleet en blijkt er een veel grotere operatie aan de gang te zijn. Het is voor iedereen, zowel bij de good guys als de bad guys en compleet web van list en bedrog. Juist dat duistere randje maakt Before We Die spannend om door te kijken. Zelfs als kijker weet je niet wie je kunt vertrouwen, wie welke agenda er op nahoudt en hoe de vork dus precies in de steel zit. Ja, op het einde. Maar dan is de aftiteling en weet je bijna zeker dat er gehint wordt op een tweede seizoen.

  Wat net als in Moscow Noir ook nu weer opvalt is hoe goed Palsson kan acteren. Hij speelt een van de hoofdrollen van de film en doet dit vol overtuiging. Als hij begint te trillen en bang is, word je als kijker nog net niet zelf zenuwachtig. Hij heeft een paar doordringende ogen die je naar het scherm trekken. Ook de rest van de cast verdient complimenten. Het is een geloofwaardig sterk geheel, eigenlijk een product uit de stal van Lumière zoals je mag verwachten.

  Lumiere

  Before We Die Review – Het duurt even, maar dan heeft de serie je

  Het enige wat wellicht jammer is, is het trage tempo aan het begin van de serie. Op de een of andere manier grijpt de serie je niet meteen bij de strot. Daar had iets beter gekund. Maar als je door blijft kijken, zul je merken dat het een serie is die de moeite waard is om te kijken én te blijven kijken. Wellicht iets voor de donkere winterse dagen!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Sterk acteerwerk
  • Goed verhaal
  • Spannend
  • Komt traag op gang

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.