Opinie: Gedraag je na de Rise of Skywalker release volwassen!

Article
zaterdag, 14 december 2019 om 9:00
rise of skywalker falcon cockpitf1576072627
Twee jaar geleden maakte The Last Jedi het één en ander los bij Star Wars fans. Helaas ging het lang niet altijd om iets goeds. Jammer genoeg is er met de Rise of Skywalker release in zicht nog weinig verbetering te zien.
Plaatsvervangende schaamte is niet een gevoel dat bij Star Wars zou moeten horen. Maar hier zijn we: het is 2019, de Rise of Skywalker release staat voor de deur en de afgelopen twee jaar waren een drama. Het lijkt erop dat de oorzaak rond de release van The Last Jedi ligt.
Was die film dan zo slecht? Misschien, misschien niet, het maakt eigenlijk weinig uit. Over de voors en tegens van The Last Jedi kun je het oneens zijn en het staat je vrij om de film fantastisch of waardeloos te vinden. Maar de manier waarop veel fans zich de afgelopen twee jaar online hebben gedragen is meestal buiten alle proportie en soms beneden alle peil.
rise of skywalker death starf1703852039

Burgeroorlog in het fandom

Het begon met klachten over de film. Luke Skywalker zou out of character zijn geweest, de potentie van Snoke was uit het raam gesmeten en Rose Tico had eigenhandig de hele Star Wars franchise verpest. Uiteraard mag je kritiek leveren op een film, maar moest het altijd met zoveel geschreeuw en hyperbool gepaard gaan?
Kan één personage überhaupt een hele franchise verpesten? Meestal niet, maar laat Last Jedi-haters het niet horen. Als je iets goeds te zeggen hebt over Rose, of durft te beweren dat ze wel meeviel ben je dom, geen echte fan, betaald door Disney, of alle drie.
Dat zijn natuurlijk op zijn zachtst gezegd geen aardige dingen om te zeggen tegen iemand die alleen maar over Star Wars hoopt te praten. Je kunt nog geen YouTube video of Reddit post bekijken of je struikelt over de negatieve comments. Comments die zijn achtergelaten door mensen die zogenaamd ‘klaar zijn met Star Wars’ maar toch steeds terug komen, als een dronken oom die de hele familie haat, maar toch elk jaar bij het kerstdiner aanwezig is, puur om het te verpesten.
rise of skywalker 3pof1576073447

Tweemaal te ver

Dat fans met elkaar overhoop liggen is vervelend, maar nog niet iets om je voor te schamen. Elk fandom beleeft wel een periode waarin het verdeeld wordt in Montagues en Capulets, Ieren en Engelsen, Jedi en Sith. Helaas blijkt het dat een bepaalde groep boze Star Wars fans echt niet door de beugel kan.
Je zult misschien nog wel weten dat een schreeuwende minderheid er in slaagde om Kelly Marie Tran, de actrice die Rose vertolkt, van instagram weg te pesten. Maar misschien is het je ontgaan dat Ahmed Best eerder dit jaar naar buiten kwam met het verhaal dat hij, na de enorme Backlash op Jar Jar, aan de afgrond heeft gestaan.
Dat er (minstens) twee keer zoiets heeft kunnen gebeuren is niet iets waar we trots op kunnen zijn. Gelukkig zijn we dat in de regel ook niet, ongeacht onze mening over welke film dan ook. Toch lijkt het erop dat er een groep fans is die Star Wars veel te serieus neemt, of in ieder geval niet in staat is om, zeker nu, in aanloop naar de Rise of Skywalker release, hun kritiek op een volwassen manier te uiten.
rise of skywalker resistance fleetf1576073609

Moet het zo verder na de Rise of Skywalker release?

Dit artikel had niet hoeven bestaan als het er op had geleken dat de onaangename sfeer in het Star Wars fandom in aanloop naar de Rise of Skywalker release afneemt. Helaas hoef je nog steeds niet ver te zoeken naar reacties die een enorm struikelblok maken van de kleinste details. We zien alweer regelmatig de woorden Jar Jar Abrams...
Hoeveel mensen moeten er nog beschuldigd worden van domheid, of het ontvangen van een betaling voor hier en daar een goed woordje over de film? Hoeveel onschuldige acteurs en actrices moeten een dieptepunt in hun mentale welzijn bereiken omdat je de nieuwe Star Wars niet goed genoeg vond?
rise of skywalker reyf1576073725
Een mening hebben over Star Wars staat vrij. Die mening uitspreken staat ook vrij, maar kan het voortaan met een iets kleiner flame war gehalte? Zullen we proberen om elkaars intelligentie niet ongegrond in twijfel te trekken? Zullen we proberen om The Rise of Skywalker niet te reviewbomben en toch ook niet te verheerlijken?
Het zal vast niet van de ene dag op de andere omslaan, maar misschien is het een idee om elkaar een beetje met rust te laten. Wat er na de Rise of Skywalker release op 18 december ook gebeurt in a galaxy far far away, dat jij het leuk of kut vindt betekent niet dan een ander het fout heeft.
We hoeven de discussie niet uit de weg te gaan, maar laten we wat beschaving tonen - Obi-Wan zal trots op ons zijn.