5 redenen waarom de Switch 2 tegen kan vallen

Article
woensdag, 12 april 2023 om 15:00
nintendo joy con problemen worden gratis aangepakt 152977f1650873592
Het ziet er steeds meer naar uit dat we binnen een jaar weten hoe de opvolger van de Switch eruit ziet en misschien zelfs in handen hebben. Op papier is dat een mooi vooruitzicht, maar helaas is er geen garantie dat de Switch 2 weer net zo’n succes wordt. Er zijn zelfs aardig wat manieren te bedenken waarop hij tegen kan gaan vallen.

Wederom kwetsbare hardware

De Switch leek in eerste instantie niets fout te kunnen doen. De draagbaarheid was een geweldige feature en met een launch title als Breath of the Wild was enige negativiteit ver te zoeken. Alles veranderde toen de Joy-Cons begonnen te driften.
Je komt eigenlijk bijna nooit een serieuze Switch-gebruiker tegen die nog geen last heeft gehad van slecht reagerende sticks op de Joy-Cons. Soms begint het zelfs al binnen enkele weken na aanschaf van een nieuw paar. Je kunt ze gratis laten repareren, maar dat mag eigenlijk niet de oplossing zijn. Nintendo beweert dat de Joy-Cons constant verbeterd worden, maar het driftprobleem is niet weg. Met een opvolger van de Switch zou het een enorme tegenvaller zijn als de controllers (of een ander deel van de console) weer zo kwetsbaar zijn.

Verhuist Switch Online wel mee?

Vroeg in het leven van de Switch vroegen veel mensen zich af wanneer de toen nog nieuwe console een Virtual Console zou krijgen. Die bleek er niet te komen: klassieke games werden onderdeel van Switch Online, waarmee je ze via een abonnement kan spelen en niet meer kan kopen. Vooral dat laatste was in eerste instantie een controversieel punt, maar inmiddels zijn fans er redelijk aan gewend.
Het heeft alleen even geduurd voordat Switch Online een retro-aanbod had dat een beetje leek op wat je op de Wii U of 3DS kon krijgen. Met de introductie van de Game Boy Advance begint het er eindelijk op te lijken, maar het is maar de vraag of we niet opnieuw beginnen met de Switch 2. Dat is hoe het tot dusver steeds werkte met nieuwe Nintendo consoles.
Dat het retro-aanbod nu aan Online gebonden is lijkt te suggereren dat het zonder al te veel moeite mee kan verhuizen naar de Switch 2. Nintendo heeft bovendien aangegeven dat het graag continuïteit wil bewaren tussen de Switch en de opvolger. Maar helaas is Nintendo in dit opzicht onvoorspelbaar en voor je het weet zit je ineens weer jaren te wachten voor je een Game Boy game kan spelen op de Switch 2.
nswitch supermarioodyssey 13f1577357644

Geen backwards compatibility

Over ourdere games op een nieuwe console gesproken: dat willen we natuurlijk ook eigenlijk graag met Switch-games. Er zijn zoveel geweldige games op de Switch verschenen dat het zonde zou zijn om die achter te laten op de Switch. Je kunt je Switch natuurlijk bewaren, maar dat kan een probleem zijn voor mensen die hun vorige console verkopen om een nieuwe te betalen en bovendien is backwards compatibility toch handiger qua gebruiksgemak.
Nintendo houdt wel van backwards compatibility en is daar in het verleden best ver voor gegaan, maar experts twijfelen eraan hoe haalbaar het is met de Switch 2. Een nieuwe chip zou het onmogelijk maken om gewoon een Switch cartridge in de Switch 2 te stoppen en de game te spelen. Updates voor de games lijken een oplossing, maar komt er voor jouw favoriete game een update? En laat Nintendo ons niet heel lang wachten op sommige updates? Het is te hopen dat backwards compatibility beter geregeld kan worden.
steam deck leftf1657875925

Ondermaatse prestaties

Nintendo maakt er een gewoonte van om hardware te maken die eigenlijk een beetje achterloopt. Voor first-party games is dat niet zo’n probleem: uiteindelijk gaat het niet om de kracht van je processor, maar om hoe je hem gebruikt, zullen we maar zeggen. Maar titels van andere studio’s gaan vaak toch uit van de kracht van de concurrentie.
Het gevolg is dat de ondersteuning vanuit third party studio’s naarmate een Nintendo-systeem ouder wordt toch sterk afneemt, iets dat ook te zien is met de Switch. Van een opvolger verwachten we niet dat hij zich ineens kan meten aan de PS5 of de Xbox Series X, maar de Steam Deck bewijst dat je wel degelijk de nodige kracht in een handheld kan krijgen.
De technologie is er om de opvolger van de Switch best krachtig te maken. Ook als hij onder de kap geen bakbeest kan zijn, zijn er altijd nog opties als AI upscaling voor betere grafische prestaties. Maar gaat Nintendo daar gebruik van maken? We hopen het, maar laat het aan Nintendo over om niet alle mogelijkheden te benutten.
20211005 switcholed8f1633465772

Nintendo’s innovatiedrang

Wellicht de grootste reden om te vrezen voor de Switch 2 is dat het misschien wel geen Switch 2 is. Iedereen gaat ervan uit dat dat wel zo is en het lijkt de meest logische zet, gezien hoe erg de hybride console is aangeslagen. Eindelijk heeft Nintendo een “gimmick” gevonden waar vrijwel iedereen blij mee is.
Maar wat als de opvolger van de Switch weer een compleet nieuw idee is, of iets verandert dat de draagbaarheid in het gedrang brengt? We zien eigenlijk zelden dat de Japanse gamegigant een succesformule gewoon herhaalt. Dat heeft hele leuke dingen opgeleverd, maar heeft ook gezorgd voor consoles die enorm flopten en ook onder de mensen die hem wel kochten geen beste reputatie hadden.
Een krachtigere Switch is de logische zet voor een opvolger, maar zit Nintendo’s neiging tot soms onnodig innoveren niet in de weg? We zeggen geen nee tegen een interessante nieuwe feature, maar we zien overal dat wat de gebruiker wil eigenlijk gewoon een tweede Switch is. Als Nintendo daar te veel van afwijkt hebben we het misschien ineens weer over een grote flop.