Hoe werken PS4-games op de PS5?

  De PlayStation 5 komt eraan! Met een beetje geluk heb je de next-gen console van Sony al in pre-order staan. Maar hoe werkt het nou precies als je je oude PS4-games wil gebruiken in je PS5. Wij leggen je het spelen van PS4-games op de PS5 uit.

  De release van de PlayStation 5 is bijna een feit. Nu we de releasedatum van de Sony console weten en (hopelijk) al een pre-order geplaatst hebben, is het tijd om te kijken wat er met die oude PS4-games moet gebeuren.

  Oude PlayStation games op je PS5 niet te spelen

  Laten we beginnen met het slechte nieuws. Sony heeft aangegeven dat de games van de PlayStation 1 tot en met 3 niet speelbaar zullen zijn op de PS5. In een interview met Famitsu vertelde Jim Ryan, CEO bij Sony Interactive Entertainment, dat deze games niet werken op het next-gen platform.

  De reden hiervoor is tijdgebrek. Sony krijgt haar consols niet op tijd gereed om de oude spellen te kunnen afspelen. De focus voor de PS5 lag op de snellere SSD-schijf en de nieuwe features van de console en de DualSense controller. Gelukkig was er wel tijd genoeg om de PS4 games speelbaar te maken op het next-gen platform.

  PS4-games op je PS5 spelen

  PS4-games zijn dus gewoon speelbaar op de nieuwe console, maar helaas geldt dit niet voor alle games. Ongeveer 99 procent van alle PlayStation 4 titels zal zonder problemen speelbaar zijn op de PlayStation 5. Sony heeft ruim 4000 titels getest die naar behoren werken op de komende console.

  Om de PS4-games op je PS5 te spelen is wel het een en ander vereist. Zo moet je vanzelfsprekend met hetzelfde PlayStation account ingelogd zijn, als dat waarop je de game gekocht hebt. In het geval van een gedownloade game kun je dan die titel simpelweg opnieuw downloaden vanuit de PlayStation Store. Daarna kan deze gespeeld worden zonder problemen.

  Als je een fysieke PS4-game hebt die je op je PS5 wil spelen, moet je de game opnieuw installeren en moet je altijd de disc in je console hebben, indien je wil spelen. Het werkt dus eigenlijk hetzelfde als op dit moment met de PS4. Voor mensen die de All Digital Edition van de PS5 in pre-order hebben staan, betekent dit helaas dat de fysieke games opnieuw via de PlayStation Store gekocht moeten worden.

  PlayStation 4 naar PlayStation 5 upgrade

  Sony heeft naast de collectie aan PlayStation 4 titels die speelbaar zijn op PS5, ook aangegeven dat er titels verbeterd worden op de PlayStation 5. Een heel aantal games zal speelbaar zijn op de PS4, maar op de PS5 voordelen bieden.

  Zo kun je Cyberpunk 2077, Horizon Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales en meer games op de PS4 kopen, maar beleef je de kracht van deze games pas echt op de PlayStation 5. De upgrade naar PS5 van deze games en de games in dit overzicht is helemaal gratis.

  PlayStation Plus Collection

  Als laatste heeft Sony de PlayStation Plus Collection onthuld tijdens haar PS5 Showcase. Sony biedt namelijk een wisselend aantal van games via deze collectie aan, die 'de huidige generatie gedefinieerd' hebben. Zo mag je in deze collectie onder andere God of War verwachten.

  Voor mensen die de games nu op een PS4 schijf hebben en een All Digital Edition pre-order hebben geplaatst, geldt dat ze met een PS Plus abonnement niet meer opnieuw de aanschaf hoeven te doen van games in deze collectie. Dat scheelt weer wat geld, waarmee je een PS5 game kunt pre-orderen of nog voor die ene PS5 accessoire kunt gaan!

  PlayStation Plus Collection komt bij de release van de PS5 direct uit op 19 november 2020.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.