Alle verwachte nieuwe PS5 hardware op een rij

Article
donderdag, 13 april 2023 om 15:00
playstation 5 thumbf1624433855
De PS5 wordt dit jaar alweer drie, een leeftijd die vaak op ongeveer de helft van de levenscyclus van een console zit. Het ziet ernaar uit dat de PS5 in zijn volgende levensfase heel wat broertjes en zusjes krijgt. Wij zetten alle verwachte consoles en hardware op een rij.

PS5 consoles met verwijderbare disc drive

Er zijn al tijden geruchten over een nieuwe versie van de PS5 die nog dit jaar uit moet komen. Het zou geen betere console zijn, maar vooral een manier om meer consoles in de winkels te krijgen. De Disc Drive van dit model zou namelijk afneembaar zijn, wat betekent dat er geen aparte productielijnen meer zijn voor de PS5 Disc Edition en All Digital Edition.
Afgezien van de betere beschikbaarheid (iets waar Sony ook met de huidige PS5 veel meters mee heeft gemaakt) heeft deze console nog een ander voordeel voor de consument. Mocht je namelijk een console zonder disc drive kopen en daar spijt van krijgen, dan hoef je geen hele nieuwe console te kopen. De disc drive wordt als het goed is ook apart verkrijgbaar, dus je kunt je console gewoon upgraden naar eentje die ook schijfjes leest.
sony pulse 3d audio headsetf1631718346

Nieuwe headset en oortjes

De nieuwe PS5 hardware beperkt zich mogelijk niet tot consoles. Eerder dit jaar zagen we al de release van de DualSense Pro en de PSVR 2. Maar er zijn ook geruchten dat er nieuwe alternatieven voor de Pulse 3D headset komen.
Sony zou werken aan nieuwe oortjes die specifiek voor de PS5 zijn en ook een nieuwe headset maken. Specificaties en verwachte features van deze accessoires zijn helaas niet bekend. Wel wordt beweerd dat de headset lijkt op een Sony Inzone headset, dus dat kan in ieder geval een indicatie geven van hoe de nieuwe headset gaat klinken.
playstation vitaf1680690399

Q Lite Remote Play handheld

Het nieuwste gerucht rondom nieuwe PS5 hardware is dat Sony zich weer in de handheldmarkt stort. De handheldmarkt is alleen flink veranderd sinds Sony de weinig populaire PS Vita uitbracht. Het tijdperk van een klein, vrij zwak apparaatje dat een compleet eigen bibliotheek heeft is dankzij de Switch en de Steam Deck voorbij: mensen willen nu dezelfde games die ze thuis op de bank spelen ook onderweg opstarten.
Dat zou dan ook precies zijn wat de Q Lite handheld van Sony gaat doen, maar middenin de generatie een Switch-achtig apparaat uitbrengen is natuurlijk geen makkelijke zet. In plaats daarvan is dit een handheld waarvoor je thuis ook een PS5 nodig hebt. Het apparaat zou namelijk games afspelen via de bestaande Remote Play feature. Het grote voordeel van deze handheld is dat hij in tegenstelling tot andere compatibele remote play apparaten features heeft van de DualSense en een vrij groot scherm heeft voor een handheld.
playstation 5f1603819462

PS5 Slim

Hoewel er weinig concrete geruchten gaan over de PS5 slim, is het een console waarvan al tijden wordt verwacht dat Sony hem vroeger of later gaat maken. Het is alleen een beetje de vraag of die aanname wel juist is. Berichten dat hij bij een retailer was opgedoken bleken laatst vals alarm en berichten over de PS5 slim lijken vooral voort te komen uit voorspelling op basis van de vorige PlayStation-generatie.
Het is zeker niet uitgesloten dat er een PS5 Slim komt: de huidige console is nogal aan de maat, dus een slanker model dat verder hetzelfde is zou waarschijnlijk door veel mensen worden omarmd. Maar er zijn al andere berichten over een nieuwe console met dezelfde specificaties als de huidige consoles, namelijk de eerder genoemde console met afneembare disc drive. Onlangs werd beweerd dat die console ook kleiner is dan wat Sony nu aanbiedt, en dus de “Slim” van deze generatie is. Het zijn allemaal geruchten, maar mocht er dit najaar een kleinere PS5 verschijnen die geen Slim heet, dan hoef je misschien ook geen Slim meer te verwachten.
dualshock6f1709224855

PS5 Pro

Ongeveer gelijktijdig met de PS4 Slim kwam in de vorige generatie ook de PS4 Pro. Hoewel ontwikkelaars er met de PS5 eigenlijk vaak pas net aan toe beginnen te komen om de volledige kracht van de console te benutten, zou Sony wederom denken aan een mid-generation upgrade die de PS5 nóg krachtiger maakt. Volgens de laatste berichten komt de PS5 Pro zelfs volgend jaar nog uit.
Er is alleen een kanttekening: het zou nog niet vaststaan dat deze versie van de PlayStation 5 daadwerkelijk uitkomt. Het doel is om er in het najaar van 2024 één op de markt te hebben. Maar als er tegen die tijd geen PS5 Pro is, hoeven we hem naar verluidt helemaal niet meer te verwachten.