Super Mario thema krijgt grote eer in de VS

News
donderdag, 13 april 2023 om 14:30
super mario odysseyf1635168196
Super Mario is één van ‘s werelds bekendste game personages en aan de enorme opbrengsten van de Mario film is ook te zien dat zijn populariteit nog niet bijzonder veel afneemt. De muziek uit de games wordt nu ook op een belangrijke manier geëerd in de VS. Het hoofdthema uit Super Mario Bros. is namelijk opgenomen in de Library of Congress.
Games krijgen niet altijd veel erkenning als kunstvorm, ondanks dat er genoeg voorbeelden zijn die dat wel verdienen. Game muziek wordt ook vaak over het hoofd gezien, al zit er wat verbetering in. Het bekende Super Mario Bros.-thema wordt nu bijvoorbeeld opgenomen in de Library of Congress.
De Library of Congress is een instituut dat werken verzamelt en bewaart die “cultureel, historisch of esthetisch significant zijn”. Ook als ze iets zeggen over het leven in de VS kunnen ze erin opgenomen worden. Sinds 2002 houdt de bibliotheek de United States National Recording Registry bij, waarin jaarlijks 25 belangrijke geluidsopnames worden opgenomen om voor altijd goed bewaard te blijven.

Wat komt er samen met Mario in de Library of Congress

Dit jaar is daar voor het eerst een stuk game-muziek bij. Het Mario-thema wordt aan de bibliotheek toegevoegd tegelijk met ondere andere Stairway to Heaven (Led Zeppelin), Take Me Home, Country Roads (John Denver), All I Want for Christmas is You (Mariah Carey) en Imagine (John Lennon). De keuzes worden overigens niet gemaakt op basis van kwaliteit of artistieke waarde, maar vooral culturele significantie.
Naast muziek bewaart de Library of Congress ook andere vormen van kunst. Er is bijvoorbeeld ook een Film Registry. Daarin zijn uiteenlopende werken als Star Wars, Forrest Gump, Psycho en Snow White opgenomen.