Dit kun je van het nieuwe PS Now abonnement verwachten

  We hebben al een paar jaar van PS Now mogen proeven op de PlayStation 4 en dat ging niet altijd soepel. De service stond in 2016 nog in de kinderschoenen. Nu, anno 2019, is het PS Now abonnement compleet vernieuwd en de eerste indruk daarvan vind je hier!

  Sony heeft al een lang pad bewandeld als het aankomt op de streaming technologie die PS Now te bieden heeft. Sinds 2012 is de Japanse gigant immers al bezig met de ontwikkeling van de service en in de afgelopen zeven jaar zijn verschillende mijlpalen bereikt, waarbij de grootste de lancering in 2016. Toen konden we in Nederland aan de slag met het PS Now abonnement.

  Constante ontwikkeling

  Het bleek slechts het begin, want sinds de lancering zijn er nog verschillende stappen gezet. Zo werd vorig jaar de mogelijkheid toegevoegd om PS4 games te downloaden en werd het PS Now abonnement eerder dit jaar beschikbaar gemaakt in nog een flink aantal landen. De teller staat nu op 19 landen in totaal.

  Daarmee wordt zo'n 70 procent van install base van de PS4 voorzien van de mogelijkheid om gebruik te maken van PS Now, maar toch tonen de meest recente cijfers uit maart 2019 dat PS Now slechts 700,000 abonnees heeft. Daar moet verandering in komen en dus gooit Sony het PS Now abonnement op de schop.

  Technische specificaties

  Met een PS Now abonnement heb je de mogelijkheid om meer dan 700 titels (PS2, PS3 en PS4) te spelen via het streamen naar je console. Hiervoor heb je slechts het abonnement, een PS4 en stabiele internetverbinding nodig. Zo kun je met 5MB per seconde al in 720p spelen en schaalt dit maximaal op naar 4K.

  Bij PS Now zit ook direct alle DLC van een game bijgevoegd en kun je gebruikmaken van de online multiplayer-aspecten van verschillende titels. Als extraatje heb je hiervoor niet ook nog een PlayStation Plus abonnement nodig, wat al enigszins scheelt in de kosten.

  Een nieuwe prijs

  Over die kosten gesproken. Die gaan dus omlaag met het nieuwe PS Now abonnement en er komt zelfs een nieuwe optie bij. Hieronder een overzicht van de verschillende abonnements-opties.

  • 9,99 euro voor 1 maand (voorheen 14,99 euro)
  • 24,99 euro voor 3 maanden (nieuwe optie)
  • 59,99 euro voor 12 maanden (voorheen 99,99 euro)

  Zoals je ziet bespaar je nu per maand 5 euro op een PS Now abonnement en scheelt het zelfs 40 euro op een jaarabonnement. Dat je in kosten spaart is natuurlijk lekker, maar het tofste is misschien wel dat er nu een middenweg is via het 3-maanden abonnement dat je 24,99 euro gaat kosten.

  Nog niet optimaal

  Om maar even goed te testen of PS Now streaming lekker speelt gingen we gelijk aan de slag met Rocket League. Een game die door ondergetekende dagelijks wordt opgestart op de PS4 Pro. Bij een potje 3v3 online merk je naar enkele seconden spelen dat er zeker sprake is van vertraging via het streamen.

  Bij de onlinetitel merk je dat er best wel wat inputlag is en lijkt het zelfs alsof je stroever beweegt wanneer je bijvoorbeeld een bocht wil maken. Heel gek is dit eigenlijk niet. Je streamt immers vanaf het internet naar de PS4 en uploadt gelijktijdig ook nog eens naar het internet om een online match te spelen. Dit kost nou eenmaal meer data en dat merk je jammer genoeg in tijdens de online match.

  Hetzelfde gaat gelukkig niet op wanneer je een game offline speelt en je bijvoorbeeld God of War, Tricky Towers of Sniper Elite 4 onder de knoppen hebt. Die spelen stuk voor stuk prima, waarbij alleen de beeldkwaliteit wat minder is. Het bekende probleem van streaming is nog steeds aanwezig en dus zie je dat de bitrate wat lager is dan wanneer je native speelt of games downloadt.

  Roulerend aanbod

  Dat downloaden kun je bij toptitels als God of War voor een tijdelijke periode doen. Maandelijks worden er toptitels aan de service toegevoegd die dan na drie maanden weer verdwijnen. Dit heeft volgens Bart van de Giessen, Managing Director van PlayStation Benelux, te maken met het tempo waarmee gamers een spel uitspelen.

  “Uit ervaring weten we dat zo’n toptitel over het algemeen toch wel redelijk uitgespeeld wordt in drie maanden en wat is dan mooier dan dat je met een nieuwe toptitel aan de slag kunt.”

  Bart van de Giessen, Managing Director PlayStation Benelux

  Mocht je drie maanden nou te kort vinden en het je niet lukken om GTA V, ook één van de nieuwe tijdelijke titels, niet helemaal uit kunnen spelen hoef je niet te treuren. Je kunt de savedata nog blijven gebruiken als je de game achteraf besluit aan te schaffen. Deze staat gewoon in de cloud.

  Nieuwe features (of platformen)?

  Een andere nieuwe feature van het PS Now abonnement is dat je deze nu ook op Windows PC kunt gebruiken. Over Mac heeft Sony momenteel nog geen aankondigingen. Wel laat Van de Giessen weten dat de ontwikkeling doorgaat.

  “We zijn nooit klaar met ontwikkelen. Er gaan nieuwe games komen, maar er wordt ook altijd door ontwikkeld aan PS Now zelf.”

  Bart van de Giessen, Managing Director PlayStation Benelux

  Dat die ontwikkeling blijft voortzetten hoeft je alleen geen angst aan te jagen. Het is niet zo PS Now het enige is waarop Sony zich gaat richten. Van de Giessen geeft aan dat er geen wijziging komt in het beleid of de strategie. “Het is puur een toevoeging om een bredere doelgroep aan te spreken,” aldus van Giessen.

  Je zou haast kunnen stellen dat het de volgende pilaar wordt in het PlayStation ecosysteem. Dat is wat wij vroegen aan Van de Giessen. “Ja, dat heb je goed verwoord ja,” zegt hij vrolijk.

  Het vernieuwde PS Now abonnement is hier om te blijven

  PS Now is dus hier om te blijven. Als de volgende pilaar van PlayStation is het dan ook niet moeilijk om te zien dat de abonnementsdienst ook naar de PS5 zal komen. Nu het systeem is aangekondigd zullen we daar de komende maanden vast en zeker meer over horen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.