OUYA - De kleine Android console

Article
dinsdag, 12 februari 2013 om 17:30
xgn google image
Android wordt al op diverse apparaten gebruikt. Binnenkort kunnen we daar een nieuwe soort aan toevoegen: een console. Het designvolle kubusje draagt de naam OUYA. Maar wat kunnen we er precies van verwachten? Dat lees je allemaal in deze special!
Wat begon als een eenmansproject in januari 2012, lijkt te gaan uitgroeien tot een ware revolutie. Veel mensen deden gretig mee toen de OUYA op Kickstarter werd gezet, een website waar producten in conceptfase worden aangeboden en mensen geld kunnen doneren. Met meer dan 8,5 miljoen dollar werd OUYA één van de meest succesvolle Kickstarterprojecten.
De OUYA is er voor iedereen
Eén van de speerpunten van OUYA is dat de Android-console voor vrijwel iedereen interessant is. Naast het belachelijk lage prijskaartje van 99 dollar, is het apparaat compleet open om te gebruiken. Zo kan iedereen ervoor ontwikkelen, kunnen games gratis geprobeerd worden en kan de console met een normale schroevendraaier worden geopend zonder dat je garantie vervalt. Laten we eens kijken wat iedere groep gebruikers aan de console heeft.
Gamers
Voor gamers zal het voornamelijk gaan om de games. Het prijskaartje en de mogelijkheid om games gratis uit te proberen of zelfs volledig gratis te spelen is erg interessant. Op het moment van schrijven zijn er slechts 25 games in ontwikkeling. Tussen die games zien we enkele grote namen zoals Final Fantasy III, Shadow Run, Madden en Minecraft. Boze tongen beweren echter dat OUYA zich waarschijnlijk gaat beperken tot het afspelen van simpele smartphonegames, maar dat lijkt met bovenstaande namen niet het geval te zijn.
Daarnaast belooft de OUYA een feest van herkenning te zijn voor fans van retro consoles. Zo zijn er twee ontwikkelaars bezig met emulatoren van de Super Nintendo en de Nintendo 64.
Verder moet de OUYA ook een media-apparaat worden dat van je tv een waar mediafestijn maakt. Zo kun je allerlei applicaties installeren waarmee je muziek kunt luisteren, gametoernooien kunt bezichtigen en het apparaat omtoveren tot een mediacentrum zodat je alle video- en muziekbestanden op je computer kunt benaderen.
Ontwikkelaars
Ook voor ontwikkelaars is de console een interessante markt. Evenals gamers betalen zij hetzelfde prijskaartje en ze kunnen direct aan de slag met ontwikkelen. Iedere OUYA is namelijk hetzelfde en dus eigenlijk een ontwikkelkit waardoor iedereen applicaties en games ervoor kan maken. Het publiceren van games kost overigens ook geen geld maar door het ingebouwde in-app aankoopsysteem is het wel mogelijk om geld te verdienen. Games worden ook nog eens gratis gepromoot, waardoor een dure marketingcampagne achterwege kan blijven.
Hackers
Zoals je misschien zelf wel weet, worden vrijwel alle Androidapparaten vergrendeld en voorzien van aangepaste software. Ook bij de OUYA is dat het geval, hoewel het apparaatje makkelijk te 'rooten' is zonder dat je garantie vervalt. Mensen die graag een kijkje willen nemen in de software kunnen dat dus doen zonder het risico te lopen hun apparaat kapot te maken.
Verder kunnen ook hardware hackers hun hart ophalen. Met slechts een simpele schroevendraaier kan de console worden opengemaakt. Dankzij de USB-poort kunnen gadgets en andere accessoires worden gemaakt. Als klap op de vuurpijl zit er in de OUYA nog een printplaat die gehackt kan worden. Hoe dat moet staat in een bijgeleverde handleiding.
Goed, nu we weten voor wie de OUYA interessant is kunnen we de console gaan bewonderen van buiten en binnen. Wat opvalt is dat de console erg klein is en in je handpalm past. Met een formaat van slechts 7,5 centimeter in de lengte, breedte en de hoogte, is het natuurlijk een apparaatje dat je in principe overal mee naar toe kunt nemen.
Het design
Naast dat de OUYA dit kleine formaat heeft, valt ook het moderne design erg op. Met een vierkante bovenkant, een afgeronde onderkant en het felblauwe licht dat om de aan-knop heen zit, is het een mysterieus apparaatje om naar te kijken. De zilveren behuizing voegt daar alleen maar meer mystiek aan toe. Van welk materiaal de behuizing precies gemaakt wordt is nog niet bekend.
De controller
De bijgeleverde controller komt ons bekender voor: met twee analoge sticks, twee triggers, een D-Pad, vier knoppen en ook nog eens een touchpad moet deze ongekende vrijheid geven wat betreft gameplay. Het touchpad wordt onder andere gebruikt om mobiele games op te spelen. Helaas betreft het geen touchscreen, waardoor Wii U-achtige taferelen achterwegen blijven.
De controller draait op twee AA-batterijen maar hoeveel uur er dan mee gespeeld kan worden is niet bekend. Het team achter OUYA luistert in ieder geval wel naar de kritiek van ontwikkelaars. Zo zijn er al diverse aanpassingen geweest om de controller optimaal te laten werken en aan te laten voelen.
Onder de motorkap
Als we de console zouden openschroeven, komen we typische telefoonhardware tegen. Met opties als Bluetooth, Wi-Fi, de Tegra 3 Quad-core processor (met een kloksnelheid van 1.7 Ghz), acht gigabyte opslagruimte en één gigabyte aan werkgeheugen is het een apparaatje dat zich kan meten met de HTC One X. Aan de achterkant zit overigens ook nog een ethernetpoort om je OUYA aan je thuisnetwerk te koppelen en natuurlijk een HDMI-uitgang om hem aan je televisie te koppelen. De OUYA zou beeld moeten weergeven in 1080p en is dus volledig high definition.
Wat betreft de software draait de OUYA op een aangepaste versie van Android 4.0. Een speciaal ontwikkelde tv-interface, die sterk doet denken aan die van de Xbox 360, moet het gebruik in combinatie met de televisie gemakkelijk houden. Games en applicaties kunnen worden gedownload in de speciaal ontwikkelde OUYA Store.
Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze special over de OUYA. Omdat de afgelopen pagina's vol stonden met informatie vind je hieronder een kleine opsomming:
  • Slechts 100 dollar (en vermoedelijk ook euro).
  • Een extra controller kost ongeveer 50 dollar.
  • Meer dan duizend ontwikkelaars en vijftig uitgevers hebben interesse.
  • Games, emulatoren en speciale applicaties waardoor het een veelzijdige console is.
  • Iedereen kan ervoor ontwikkelen.
  • Klein formaat waardoor het niet in de weg staat.
  • Redelijk krachtige hardware voor het prijskaartje.
Daarnaast hebben we nog een aantal interessante feitjes voor je opgezocht waardoor je wellicht meer interesse in deze kleine console zult krijgen:
  • Robert Bowling, bekend van de Call of Duty franchise, werkt aan een exclusieve titel voor de OUYA.
  • Games kunnen on demand aangeleverd worden.
  • Onder andere Square Enix, Electronic Arts en Namco Bandai hebben interesse om het apparaat te ondersteunen.
  • In theorie werken alle Android applicaties op de console.
De OUYA moet vanaf juni 2013 in de schappen liggen. Hier op het hoofdkwartier van XGN kunnen wij niet wachten om dit kleine apparaatje te testen, en jij? Mocht het apparaatje hier toevallig door de brievenbus passen, dan belooft ondergetekende plechtig dat er niet snel daarna een recensie volgt.

Populair Nieuws