Wist je dat de hoofdrol in Hellblade aan een heel onervaren acteur werd gegeven?

Article
dinsdag, 07 mei 2024 om 16:00
hellblade 2f1595516631
De game is een aantal keer uitgesteld, maar binnenkort verschijnt eindelijk Senua’s Saga: Hellblade II. De eerste game, Senua’s Sacrifice, kreeg veel lof om het verhaal en ook voor de acteerprestaties van degene die Senua speelde. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal geen acteur was?
Naarmate games duurdere producties worden, zie je ook steeds vaker dat acteurs die bekend zijn van film en tv rollen spelen in games. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Christopher Judge in God of War, of Giancarlo Esposito in Far Cry 6.
Het lijkt een logische keuze: nu de technologie er is om de gezichtsuitdrukkingen van een echte persoon te veranderen in een game-animatie, is het handig om iemand in te huren die niet alleen de microfoon, maar ook de camera gewend is. Maar hoewel het acteerwerk in Hellblade: Senua’s Sacrifice op veel lof kon rekenen, werd Senua juist helemaal niet gespeeld door een ervaren acteur.

Wie is er voor handen?

De rol van Senua wordt namelijk gespeeld door Melina Juergens, die eigenlijk fotograaf en video editor is. Maar toen de productie van Hellblade op touw werd gezet was ze stand-in voor Senua tijdens tests van de motion-capture technologie. Het idee was om uiteindelijk een professionele acteur in te huren, maar in een vroeg stadium is het gebruikelijk om te kijken wie tijd en zin heeft om proefkonijn te zijn.
Maar nadat Juergens maandenlang als stand-in diende, werd duidelijk dat Juergens eigenlijk gewoon de rol kon spelen. Zodoende werd ze definitief gecast als Senua. Dit terwijl ze nog niet eerder had geacteerd, laat staan professioneel.

Nul geld voor Hellblade: Senua’s Sacrifice

Dat Juergens de rol van Senua kreeg had ook een financiële reden. Hellblade: Senua’s Sacrifice had namelijk een vrij klein budget. De rol van de hoofdpersoon aan een onbekende geven was een stuk goedkoper dan een professionele acteur inhuren.
Acteerwerk was trouwens niet het enige waarop Ninja Theory bezuinigde. Normaal gesproken wordt motion capture gedaan in een studio, met een crew die toch snel 20 mensen sterk kan zijn. Ninja Theory deed het in een vergaderzaal met drie mensen. Dat had ook het gevolg dat alle cutscenes in de game gepresenteerd worden als één lange take: er waren niet genoeg camera’s voor meerdere hoeken.

Hellbade II: Senua’s Saga heeft meer te besteden

Voor het vervolg, genaamd Hellbade II: Senua’s Saga, is er meer budget. Sterker nog, de game, die op 21 mei uitkomt, is de duurste die Ninja Theory ooit gemaakt heeft. Uit de beelden die tot nu toe zijn getoond blijkt ook dat de game visueel nog indrukwekkender is dan het eerste deel. Maar wie heel blij was met het acteerwerk van Juergens hoeft niet bang te zijn: zij wordt niet ineens vervangen door een duurdere actrice en blijft gewooen Senua vertolken.