5 redenen waarom Netflix in 2022 nog relevant is

Article
zaterdag, 05 maart 2022 om 13:00
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Het aantal streamingdiensten dat in ons land beschikbaar is neemt in 2022 in rap tempo toe. Je zou je zo langzamerhand kunnen gaan afvragen of dat wel goed afloopt voor het oude vertrouwde Netflix. Maar op veel vlakken is Netflix nog altijd relevant.

Enorm aanbod

Er zijn veel grote film- en tv-studio’s die hun content niet meer via Netflix aanbieden of daar binnenkort mee ophouden. Dat is lastig voor Netflix, want veel van het altijd populaire aanbod van de dienst is aangekocht materiaal. Er kan geen twijfel over bestaan dat het verlies van bijvoorbeeld Friends een tegenvaller is voor de streamingdienst.
Maar we moeten ook niet denken dat het hele aanbod alleen maar bestaat uit populaire films en series van enorme maatschappijen. Netflix heeft een dusdanig groot aanbod opgebouwd dat het bijna onmogelijk is om de dienst van alle kijkenswaardige content te ontdoen. Je zult er niet meer alles vinden, en wellicht is wat er overblijft voor sommigen niet echt aantrekkelijk, maar wie alle mogelijke televisie verslindt kan altijd terecht bij Netflix.
stranger thingsf1625052589

Originals

Een niet te onderschatten onderdeel van dat enorme aanbod zijn de originals. Netflix mag dan groot geworden zijn als plek waar je je oude favoriete series onbeperkt kon kijken, inmiddels is het net zo goed een plek waar je nieuwe favoriete serie vandaan komt. Daar houdt de streamingdienst bovendien nog lang niet mee op.
Er is groen licht voor heel wat interessante programmering die we in 2022 op Netflix kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan Vikings: Valhalla, The Witcher: Blood Origin en The Sandman. Ook gaan we nieuwe seizoenen van oude bekenden zien, zoals Stranger Things en Bridgerton. Daar kunnen andere streamingdiensten niet zomaar mee aan de haal gaan. Voer iedereen die deze series volgt blijft Netflix relevant.
netflixf1671701243

Massa’s abonnees

Netflix was de eerste grote streamingdienst met enige naamsbekendheid, waardoor het bedrijf een flinke hoeveelheid abonnees heeft opgebouwd. Er zijn inmiddels andere streamingdiensten die ook populair zijn, maar die komen meestal lang niet in de buurt van het aantal abonnees dat Netflix heeft. Er zullen ongetwijfeld mensen weglopen bij Netflix, maar een afname van het aantal abonnees moet wel heel dramatisch zijn wil er niet evengoed een behoorlijk publiek overblijven.
Dat betekent natuurlijk inkomsten voor Netflix, maar het is ook handig in het onderhandelen over streamingrechten. Niet alles gaat automatisch naar één van de nieuwe diensten en veel contentmakers die wat te kiezen hebben zullen op zoek zijn naar het grootste publiek. Zo kan de dienst het aanbod een beetje op peil blijven houden.
squidgame season1 episode1 00 44 44 16 minf1634290407

Experimenten

Dat Netflix ooit zo groot heeft kunnen worden is ook deels te danken aan de bereidheid van het bedrijf om te experimenteren. Zo begon Netflix ooit met het per post verhuren van DVD’s, toen die nog relevant waren. Dat was al een apart idee en de overstap op streaming was dat eigenlijk ook. Als het aankomt op het vinden van nieuwe kansen loop Netflix zelden achter de feiten aan, wat ze goed van pas kan blijven komen in het steeds competitievere streaminglandschap van 2022.
Terugkomend op Netflix Originals is het ook op dat front vaak zo dat Netflix een risico neemt. Neem bijvoorbeeld Squid Game, een idee waar de bedenker al jaren mee rondliep zonder dat het werd opgepakt. Nu is het de best bekeken Netflix Original. Dat vermogen om te verrassen kan Netflix enorm helpen te midden van alle nieuwe streamingdiensten die gerund worden door traditionelere studio’s.
screenshot 2021 10 11 155950f1661985681

Een grootmacht op zich

Een aantal van de nieuwe streamingdiensten dat eraan komt is afkomstig van absolute grootmachten in de filmindustrie. Maar vergis je niet: Netflix is geen underdog. De streamindienst is misschien niet zoveel waard als WarnerMedia of Disney, maar het is een groot bedrijf waar veel geld in omgaat.
Zo presteerde Netflix het om de rechten op Knives Out-vervolgen te kopen, terwijl Amazon en Apple, beide veel rijker dan Netflix, ook in de race waren. Ook worden steeds meer films van de dienst erkend en genomineerd door award shows. Netflix mag dan veel content kwijtraken aan de streamingdiensten van grote mediabedrijven, maar het bedrijf kan zich inmiddels meten aan veel van die grote bedrijven.

Populair Nieuws