Movie Name Explained: Het verhaal achter Monkey Man

Article
maandag, 22 april 2024 om 16:00
monkey man ps 1 jpg sd high universal studios all rights reservedf1711556879
Dev Patel kennen we vooral als acteur, in bekende films Slumdog Millionaire en The Second Best Exotic Marigold Hotel. Maar sinds kort is hij ook regisseur en wel van Monkey Man. Maar wat is dat eigenlijk voor titel? We zoeken het uit deze eerste filmgerichte editie van Name Explained.
Let op: dit artikel bevat spoilers voor Monkey Man
Blockbusters kunnen alle kanten op wat betreft de duidelijkheid van hun titel. Zou Dune zo heten vanwege al het zand? Vast wel. Wonka is vernoemd naar het titelpersonage. Maar als je bij de bioscoopkassa staat en er nog stoelen zijn bij Monkey Man, wat moet je daar dan van verwachten?
In deze film speelt Dev Patel de rol van Kid, die uit is op wraak en zich vooral niet laat tegenhouden. Op zeker moment in de film verdient Kid zijn geld met boksen in de onderwereld, waarbij hij een apenmasker draagt. Daar heb je eigenlijk je titel al, zou je denken, maar het gaat nog iets dieper dan dat.

Een vastberaden Hindoe-god

De reden dat Kid wraak zoekt is namelijk dat zijn moeder is vermoord. Van haar heeft hij inspirerende verhalen meegekregen over de god Hanuman. In het Hindoeïsme is Hanuman een god die zich totaal overgaf aan een strijd tegen onrecht. Zijn lichaam was een combinatie van aap en man.
Je ziet waarschijnlijk al een parallel met Kid en Hanuman. Kid wil door zijn moeder te wreken ook een bepaald onrecht rechtzetten. Zoals gezegd heeft hij bovendien oog voor weinig anders. Hij is als kind geïnspireerd door verhalen over Hanuman, draagt het masker van een aap en heeft doel dat vergelijkbaar is met dat van Hanuman. Het is allang geen toeval meer dat de film Monkey Man heet.
monkey man st 6 jpg sd high universal studios all rights reservedf1711556905

Dev Patel is ook geïnspireerd door Hanuman

Het is trouwens ook geen toeval dat Hanuman zo centraal staat in Monkey Man. De legende van Hanuman is namelijk ook belangrijk voor Dev Patel zelf. Patel hoorde de verhalen over de god van zijn grootvader. Aangezien Patel ook het verhaal van Monkey Man heeft geschreven, is het geen toeval dat Hanuman ook in de film voorkomt.
Leuk feitje: het doorzettingsvermogen van Hanuman is niet alleen een thema van de film, maar was ook nodig om de film überhaupt te maken. Patel brak tijdens de opnames een hand en een voet. Dat kan geen pretje geweest zijn, dus het was vast even doorbijten voor de acteur, schrijver en regisseur.