Wist je dat Dune Part 2 een lijdensweg was voor Baron Harkonnen?

Article
zondag, 10 maart 2024 om 15:00
dune 2 timothee chalametf1709653059
Dune: Part 2 draait sinds kort in de bioscoop en wordt minstens zo goed onthaald als het eerste deel. Er zijn zelfs veel kijkers die het een betere film vinden. Voor de makers is zo’n film een flink project, maar voor één van de acteurs is Dune 2 een wel heel grote lijdensweg geweest.
Acteurs hebben soms veel over voor een rol. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens gehoord van alle fysieke transformaties die Christian Bale, vaak vrijwillig, ondergaat voor zijn films. Dan heb je ook nog de acteurs die maandenlang trainen en een streng dieet volgen om gespierd genoeg te zijn voor hun superheldenrol. Natuurlijk mogen ook acteurs die uren stil moeten zitten voor de make-up niet ontbreken.
In dat laatste geval zijn er vaak stappen te maken. Make-up die bij de eerste film in een reeks uren duurt, valt bij het laatste deel vaak enorm mee. Maar dat kan niet gezegd worden voor de make-up die Stellan Skarsgård moest dragen voor zijn rol als Vladimir Harkonnen in de Dune-films.
dune part 2 harkonnenf1709828132

Pijnlijk make-up avontuur voor Harkonnen in Dune: Part 2

Skarsgård heeft in meerdere interviews namelijk onthuld dat hij maar liefst acht uur in de make-up stoel moest zitten om omgetoverd te worden tot Baron Harkonnen. De baron heeft een bijna monsterlijke omvang en is niet bijzonder aangenaam om naar te kijken. Die transformatie was natuurlijk onredelijk om met een ongezond dieet door te maken, dus er was heel wat make-up voor nodig.
Skarsgård noemt zijn Harkonnen-transformatie een pijnlijke bedoening, maar vindt het wel de moeite waard. Hij wilde dat Harkonnen een indruk zou achterlaten bij de kijker en daar was het fysieke aspect van het personage een belangrijk onderdeel van.
De acteur deelt bovendien nog een onsmakelijk detail met Vanity Fair. Al die make-up maakt het bijzonder onpraktisch om gebruik te maken van een wc op een opnamedag. De oplossing was om het risico dat dat nodig was flink te verminderen. Skarsgård dronk niets op dagen dat hij in de make-up moest en bovendien slikte hij imodium. Dat middel vermindert de darmperistaltiek, met als gevolg dat er ook aan de achterkant niets uitkwam.
dune part 2f1709828122

Stellan Skarsgård lijdt graag in de make-up stoel

Je verwacht nu misschien dat Skarsgård dit alleen doet omdat het van hem gevraagd wordt. Dat hij elke kans zou grijpen om met CGI omgetoverd te worden tot Harkonnen of andere rollen die zoveel make-up nodig hebben. Maar dat is niet het geval: hij kiest er vaak zelf voor.
Voor zijn rol als Bootstrap Bill in Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest ging Skarsgård bijvoorbeeld ook voor praktische make-up. Acteurs in deze film kregen de keuze tussen CGI en make-up en Skarsgård was de enige die koos voor make-up. De rest van de acteurs kwamen een paar minuten van tevoren aan op de set en kregen wat stipjes op hun gezicht, maar Skarsgård had tegen die tijd alweer zes uur in de make-up stoel gezeten.
De Dune-ster legt uit dat hij het leuk vindt om in de make-up te zitten. Hij vindt het mooi om de make-up artiesten te zien werken. Hij weet niet of anderen dat snappen. Ergens maakt dat niet zo uit, als hij op deze manier meer plezier haalt uit zijn werk.