Game Name Explained: Dragon’s Dogma

Article
zondag, 14 april 2024 om 15:00
dragons dogma 2 dragonf1707995094
Menig RPG-liefhebber heeft de afgelopen weken besteed aan Dragon’s Dogma 2. We hebben al eens een rubriek besteed aan een bijzondere bijwerking van één van de systemen in de game, maar eigenlijk is de titel van Dragon’s Dogma ook apart. Laten we eens uitzoeken waar die vandaan komt.
Het is niet al te moeilijk om een game te vinden die één of meerdere draken noemt in de titel. Het is een populair fantasiewezen, dus natuurlijk zijn er games met draken. Maar dogma’s zie je niet zoveel in de titels van games. Het woord wordt vaak geassocieerd met religie, met name Katholicisme en dat wordt toch niet zo vaak gezien als een onderwerp waarvoor gamers hard naar de winkel rennen.

De draak was er eerst

Van de twee woorden in Dragon’s Dogma was Dragon dan ook het eerste woord waarvan de makers van de game wisten dat het in de titel moest voorkomen. De reden daarvoor was vrij eenvoudig. Draken waren volgens producer Hiroyuki Kobayashi synoniem met het fantasy-genre, dus deze fantasy-game moest Dragon in de titel hebben. Zo simpel is het soms.
Dogma kwam wat later en er zit ook een wat uitgebreidere gedachte achter. Zoals je misschien weet is een dogma iets dat een groepering, vaak religieus, maar soms ook politiek, gelooft zonder enige twijfel. Het zijn vaak de belangrijkste dingen die die groep gelooft. Leden van zo’n groepering worden vaak streng onderwezen in dogma’s.

Een draak als leermeester

Dat laatste is hoe Dragon’s Dogma aan zijn naam komt. In de game heb je namelijk de taak om de draak te verslaan, zoals wel vaker in een sprookje of een fantasy-verhaal. Maar gaandeweg kom je erachter dat er meer aan de hand is.
Wie leert je dat? De draak zelf. De hoofdpersoon van de game en dus de speler leren de belangrijkste feiten over de wereld van de draak. Aangezien wat je leert van de draak ook belangrijk is voor de bredere thema’s van de game, leek het de makers gepast om de hele game te vernoemen naar de leerstof van de draak, oftewel het dogma van de draak. Oftwel, nou ja, je snapt het.
Dragon’s Dogma mag op het eerste gezicht geen duidelijke titel zijn, maar het verhaal erachter is redelijk recht toe, recht aan. Dat kunnen we niet van alle game-titels zeggen. We hebben in deze rubriek al de nodige maffe of verrassend lange verhalen behandeld, die je allemaal hier terug kan lezen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties