5 manieren waarop DC films beter dan het MCU zijn

Article
woensdag, 10 maart 2021 om 17:00
justice league review 4k blu ray prima popcornvermaak 128652 2f1613371015
Hoewel het MCU de bioscopen en streamingdiensten domineert, kunnen de makers nog wel wat leren van DC films. Er zijn namelijk toch dingen die DC beter dan Marvel doet en wij hebben die dingen even op een rij gezet.
Je zou op basis van de afgelopen jaren eigenlijk denken dat Marvel niks kan leren van DC. Het MCU is namelijk veel succesvoller dan de DC films, maar toch zijn er een paar dingen die DC beter dan Marvel maakt. Voor het gemak hebben we deze dingen even op een rij gezet.

DC is realistischer

Een van de dingen die de DC films beter dan het MCU doet is het neerzetten van een realistische toon. Veel mensen zijn vaak kritisch over de toch wel extreem duistere DC films, maar er zit wel een gedachte achter die duisternis. Waar Marvel vaak wat kleurrijker en humoristischer is, lijkt het wel alsof DC toch vaker de harde realiteit van deze wereld wil benadrukken.
Dat lukt ze gelukkig vaak best wel goed. We hebben het nog steeds over superhelden en superschurken, wat natuurlijk compleet onrealistisch is, maar ze weten de karakters toch net wat realistischer te maken dan hoe Marvel het doet. Natuurlijk is een alien als Darkseid net zo onwaarschijnlijk als Thanos om in het echt te verschijnen, maar het gaat vooral om de achterliggende motivaties en diepere laag van karakters.
joaquin phoenix zijn joker film lach is mogelijk bekend 147653

Joker

Aangezien we het nu toch even over realisme en de schurken in DC films hebben, laten we beginnen over Joker. Het karakter is natuurlijk uitstekend en er is geen schurk in het MCU die in de buurt komt van de populariteit van de Joker, maar wat DC heeft weten neer te zetten met de film over de Joker is bijzonder. Een oorsprongverhaal vertellen over een superschurk is iets wat DC beter dan Marvel doet.
Het is eigenlijk raar dat het MCU nog geen oorsprongverhaal over een superschurk heeft. Disney lijkt de laatste jaren namelijk veel meer in te zetten op soortgelijke verhalen voor Cruella en Maleficent, maar in hun Marvelfilms komt het nog niet terug. Avengers Infinity War wordt vaak een beetje gezien als de Thanos film, maar een echte toegewijde film over Thanos zou nog veel vetter kunnen zijn.

Multiverse is daadwerkelijk een ding

Het is misschien een beetje oneerlijk om dit nu te noemen, aangezien het MCU steeds meer naar het Multiverse verplaatst, maar in de DC films is er al veel meer mee gedaan. Sterker nog, bij DC verbinden ze de filmkarakters aan de verschillende series. Het zorgt ervoor dat je als fan weet dat alles wat je kijkt canon is.
Het bekendste voorbeeld van de Multiverse is natuurlijk The Flash uit de Justice League film die verschijnt in de serie The Flash van netwerkgigant CW. Het was een fijn moment voor veel fans omdat het een bevestiging was dat de series van CW inderdaad onderdeel zijn van het DC universum. Bij DC doen ze dit beter dan bij Marvel, want daar moet je bij de meeste series toch nog even checken of het wel echt bij het MCU hoort.
vijf dingen die we willen zien in de justice league film 121856 3

De regisseurs

Alles wat we tot nu toe benoemt hebben is ook voor een groot gedeelte toe te schrijven aan de regisseurs die de DC films maken. Hoewel het MCU uitstekende films heeft van Taika Waititi en de Russo broers, heb je aan de andere kant van de vijver regisseurs als Christopher Nolan en Zack Snyder. Zeker Snyder is een opvallende en geliefde regisseur die veel fans toch beter dan de concurrentie vinden.
Het enige probleem hier is dat Warner Bros nog wel eens de neiging heeft om zowel regisseurs als acteurs zonder reden weg sturen. In dat opzicht doet Marvel het met Disney stukken beter en heb je consistente casting en een duidelijke visie. De DC films saboteren zichzelf eigenlijk als je kijkt naar alles wat er achter de schermen gebeurt. Hopelijk wordt de Snyder cut van Justice League een dusdanig groot succes dat Warner Bros niet meer om Snyder heen kan. De uitgelekte beelden van de langverwachte versie van Justice League krijgen online in ieder geval al wat liefde.
suicide squadf1634628944

Lage verwachtingen

Dit klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk een heel groot voordeel wat de DC films hebben ten opzichte van het MCU. Van het MCU zijn we namelijk inmiddels een bepaalde kwaliteit gewend en zeker met Avengers Endgame in het achterhoofd hebben we bepaalde verwachtingen. Aangezien er, afgezien van de Dark Knight trilogie, nog geen echte kaskrakers zijn geweest aan de kant van DC, blijven de verwachtingen daarvoor laag.
In dat opzicht doet DC het veel beter dan Marvel, want het MCU kan inmiddels bijna alleen maar teleurstellen. Zeker als je kijkt naar de aanvankelijke reactie op WandaVision, dan kan je een conclusie trekken dat mensen toch wat meer verwachten uit de hoek van Marvel. Gelukkig heeft de serie het op het einde wel waar weten te maken, maar het is een probleem waar ze bij DC voorlopig niet tegenaan zullen lopen.

DC beter dan Marvel?

Natuurlijk is het momenteel zo dat de DC films niet kunnen concurreren met het MCU, maar het is altijd goed om te kijken naar wat beter kan. In dat opzicht kan Marvel absoluut nog wat leren van DC, zelfs al kan DC nog veel meer leren van Marvel. Laten we hopen dat Zack Snyder's Justice League in ieder geval een succes wordt, zodat DC toch een kleine inhaalslag kan maken.

Populair Nieuws

Laatste Reacties