Klachten bij Viaplay: hier waren abonnees niet blij mee vorig F1-seizoen

Article
dinsdag, 27 februari 2024 om 16:30
f1viaplayf1641918326
Sinds de komst van Viaplay in Nederland zijn er de nodige klachten op de streamingdienst. Hier waren abonnees van de dienst niet blij mee vorig F1-seizoen. Kan Viaplay dat dit jaar veranderen?

Technische problemen

Er zijn maar weinig dingen meer irritant als je ergens van aan het genieten bent op televisie of een streamingdienst: technische problemen. Je zit helemaal lekker in een race en zit op het puntje van je stoel, in spanning af te wachten hoe een bloedstollend gevecht op de baan zal aflopen. En dan wordt dat plezier in één keer verpest door een beeld dat vastloopt, een enorm lage resolutie of je wordt zelfs helemaal de stream uitgegooid.
Het zijn problemen waar Viaplay afgelopen seizoen allemaal mee te maken heeft gekregen en waar abonnees allesbehalve blij mee zijn. Bijna elk raceweekend waren er wel klachten te vinden over technische problemen tijdens de kwalificatie of een Grand Prix, waardoor er meerdere abonnees hebben besloten om de overstap te maken naar F1 TV Pro - al is dat dit seizoen niet meer nodig.
Na twee volle seizoenen zou het wel een keertje tijd moeten zijn voor Viaplay om de techniek op orde te hebben tijdens de Formule 1. Bij Ziggo waren er bijvoorbeeld vrijwel nooit technische problemen. Maar als de pre-season test een voorproefje is op de rest van het seizoen, dan volgen er mogelijk nog meer klachten.
Tijdens de testdagen in Bahrein had Viaplay namelijk opnieuw technische problemen met een compleet zwart beeld. Volgens de streamingdienst lag het aan de world feed, terwijl F1 TV Pro - dat dezelfde feed gebruikt - zonder problemen alles kon uitzenden. Geen goed begin van het seizoen dus voor Viaplay.
f1 gp australie 2023 startf1680512317

Commentaar

Een andere grote verandering waar de Formule 1 in Nederland mee te maken kreeg na de overstap van Ziggo naar Viaplay, was het team van presentatoren, verslaggevers en commentatoren. Een handjevol analisten kreeg een baan aangeboden bij de nieuwe streamingdienst, maar het gros moest het veld ruimen voor andere namen.
De meest ingrijpende verandering op dat vlak was zonder twijfel het vervangen van Olav Mol. De commentator was decennialang dé stem van de Formule 1 in Nederland, aangezien hij sinds 1991 voor verschillende zenders het commentaar heeft verzorgd.
Viaplay besloot om Mol te vervangen door een tweetal commentatoren: Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg. Het duo kan alleen niet op dezelfde positieve ontvangst rekenen als de vertrouwde stem van Mol. Elk raceweekend stroomt het klachten binnen over het commentaar.
Zo zouden Heemskerk en Valkenburg vaak informatie door elkaar halen, teveel praten of verkeerde spreekwoorden gebruiken. Zelfs na twee jaar Viaplay zijn er nog steeds abonnees die overschakelen op het commentaar van Olav Mol via Grand Prix Radio.
max verstappen gp australie 2023 petf1680602581

Experimenten met reclame

Hoe de Formule 1 precies wordt uitgezonden verschilt per land. In principe komt het in drie verschillende opties: gratis met reclame tijdens de race, gratis zonder reclame tijdens de race en betaald. Als je moet betalen voor F1 is het vaak het geval dat het niet bepaald goedkoop is, zoals dat in Nederland het geval is, en dan betaal je dus ook voor het premium om tussendoor niet gestoord te worden door reclames.
Toch is die boodschap vorig jaar niet helemaal aangekomen bij Viaplay. De streamingdienst was namelijk aan het experimenteren met reclames, zonder dat kijkers helemaal niet meer de race konden volgen.
Het gevolg was een banner bovenaan het scherm met een advertentie voor Carglass. Ondanks dat eronder de actie op de baan gewoon door ging, leidde het wel enorm af. En aangezien fans dus flink wat kwijt zijn elke maand, schoot het experimenten van Viaplay bij velen in het verkeerde keelgat. Het is te hopen dat de streamingdienst dat lesje heeft geleerd en in 2024 niet met een soortgelijke stunt komt.