Kijk de F1 GP van Miami gratis op deze manier!

Article
vrijdag, 05 mei 2023 om 14:30
sergio perez gp miami 2022f1683287423
Na de GP van Azerbeidzjan is het nu alweer tijd voor de GP van Miami. Wil je de F1-race gratis kijken, dan kan je dat op deze manier doen!
Dit weekend is het tijd voor de eerste van maar liefst drie Grands Prix in de Verenigde Staten dit jaar. Las Vegas maakt dit seizoen namelijk haar debuut en de race in Austin staat natuurlijk al een lange tijd op de kalender. Maar nu is het eerst tijd voor de GP van Miami, die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd.
Destijds werd er hoog van de toren geblazen en zo’n beetje de helft van alle bekende Amerikanen uitgenodigd. Dit jaar lijkt het opnieuw een feestje te gaan worden, maar het is nog even afwachten hoeveel normale bezoekers er op de tribunes zullen zitten. De organisatie verkoopt nu namelijk nog last-minute kaartjes met veel korting.
Voor de race is er ook een verandering toegepast. Er is namelijk besloten om de DRS-zones op het circuit te verkorten. Daar zijn de coureurs alleen niet zo blij mee. Zo stelt Max Verstappen dat inhalen al moeilijk genoeg is en dat DRS op het moment echt nodig is om inhaalacties mogelijk te maken en zijn collega’s zijn het daarmee eens.
Toch hoeft de Nederlander zich niet al teveel zorgen te maken. De RB19 is namelijk nog steeds een stuk sneller dan de concurrentie, waardoor het op zondag waarschijnlijk een strijd zal worden tussen Verstappen en Sergio Perez voor de overwinning. Maar mogelijk kan Ferrari toch nog zorgen voor een stuntje. Charles Leclerc zag er in Azerbeidzjan ook al razendsnel uit.
Om alle sessies te volgen dit raceweekend moet je wel lang opblijven door het tijdsverschil met Miami. De kwalificatie op zaterdag gaat pas van start om 22:00 Nederlandse tijd en de race op zondag om 21:30.
gp miami podium 2022f1683287513

Gratis naar GP van Miami kijken

Als je niks van de sessies in Miami wil missen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro - de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 namelijk anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports ondertussen een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. In andere landen is F1 weer gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Oostenrijk. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via ServusTV op de televisiezender en website van de omroep. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Oostenrijk wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Miami volgen.
Je zit dan alleen wel met het commentaar van de Oostenrijkse televisie. Vorig jaar kon je via Grand Prix Radio naar de stem van Olav Mol luisteren. Dat kan nu nog steeds, alleen wel met een omweg. De Nederlandse radiorechten zijn namelijk gekaapt door Viaplay, maar Mol heeft de rechten in België gekocht. Ook hier kan je weer goed gebruikmaken van een VPN!