Kijk de F1 GP van Brazilië gratis op deze manier!

Article
zaterdag, 12 november 2022 om 13:00
max verstappen gp brazilie 2022f1668181496
Op het Autodromo José Carlos Pace, beter bekend als Interlagos, gaat het F1-geweld weer los dit weekend. Wil je niks van de actie missen, dan kan je de GP van Brazilië gratis kijken op deze manier.
Eén van de meest geliefde banen bij fans én coureurs is het circuit van Sao Paulo. Interlagos heeft namelijk een interessante mix van een aantal vloeiende en uitdagende bochten, lange rechte stukken en ook nog eens flink wat hoogteverschil. Daardoor is de GP van Brazilië bijna elk jaar wel weer een feestje. Zo zal de editie van 2016 in het geheugen zijn gegrift van de meeste F1-fans, toen Max Verstappen een masterclass in de regen liet zien.
Dit weekend zullen dan ook veel fans weer voor de buis zitten. Let alleen wel goed op, want het is het laatste sprintweekend van het seizoen. Dat betekent dat de kwalificatie gehouden zal worden op vrijdag en er een sprintrace is op zaterdag. Met de korte race is dit jaar meer punten dan in 2021 te verdienen - acht stuks voor de winnaar en één minder per positie - wat van grote invloed kan zijn op de strijd om plaats twee.
Hoewel Max Verstappen namelijk al de titel op zak heeft, is het gevecht om de tweede plaats zeer spannend tussen Sergio Perez en Charles Leclerc. De teamgenoot van Verstappen loopt maar vijf punten voor op de coureur van Ferrari, waardoor we waarschijnlijk pas de uiteindelijke uitslag zullen weten in Abu Dhabi.
De Grand Prix van Brazilië kan dit jaar overigens ook voor flink wat chaos zorgen. Op zaterdag en zondag is er namelijk een kans van maar liefst 70 procent op neerslag en onweer. Het is alleen te hopen dat het slechte weer pas arriveert als de race al bezig is, want dit seizoen is gebleken dat de raceleiding er niet happig op is om een race op een natte baan van start te laten gaan. Een spektakel als in 2016 of Duitsland 2019 is met de nieuwe wedstrijdleiders niet meer echt een mogelijkheid helaas.
max verstappen helm gp brazilie 2022f1668181569

Gratis de GP van Brazilië kijken

Ongeacht of het gaat regenen dit weekend in Brazilië of niet, je zal de Grand Prix en de sprintrace op zaterdag niet willen missen. Wil je alles live volgen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Heb je geen zin om te betalen voor de streamingdiensten, dan is er gelukkig ook een manier om gratis naar de race te kijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 namelijk weer op een andere manier geregeld. Zo mocht vorig jaar Ziggo hier nog de koningsklasse van de motorsport uitzenden en zijn die rechten nu dus in handen van Viaplay - al levert dat nog niet veel winst op. In het Verenigde Koninkrijk heeft Sky Sports weer de rechten op de Formule 1, met een gigantisch maandbedrag als gevolg voor de fans. En in andere landen is de sport weer gratis te volgen via publieke zenders.
Eén van die landen in het laatste rijtje is Oostenrijk. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via ServusTV op televisie en op de website. Je kan die op die manier alleen niet zomaar de race vanuit Nederland volgen, want toegang vanuit een ander land wordt door middel van geo-blocking voorkomen. Gelukkig is daar een oplossing voor: een VPN.
Met een zogeheten Virtual Private Network kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers over de hele wereld. Wanneer je eenmaal verbonden bent en een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of dienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit door het aangepaste IP-adres. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder te betalen te kijken naar de GP van Brazilië.
Als je vervolgens niet naar Oostenrijks commentaar wil luisteren, dan kan je ook nog de Grand Prix Radio app downloaden. Op die manier kan je inschakelen voor het commentaar van Olav Mol. De app heeft ook een feature om ervoor te zorgen dat het beeld en commentaar synchroon met elkaar loopt, dat is wel zo handig met de Formule 1.