Hoe staat het ervoor met de Viaplay problemen?

Article
dinsdag, 21 november 2023 om 15:00
viaplay met tekstf1648643997
Viaplay heeft zich in Nederland nooit echt populair weten te maken. Er zijn veel abonnees, maar veel daarvan klagen elk F1-raceweekend over de streams. De laatste tijd zijn er veel berichten over problemen bij de dienst, maar hoe staat het er nu eigenlijk voor?

Tegenvallende resultaten

In de eerste maanden dat Viaplay in Nederland beschikbaar was, hoorde je (ondanks de vele klachten) vaak dat het goed ging. De dienst deed het qua groei zelfs beter dan verwacht. Maar deze zomer was het ineens uit met de pret. De financiële resultaten vielen zo dramatisch tegen dat de CEO van het bedrijf meteen opstapte. Ook werden alle verwachtingen voor het huidige belastingjaar ingetrokken.
Ook in oktober moesten er resultaten gepresenteerd worden, maar dat is niet doorgegaan. Er worden belangrijke gesprekken gevoerd over de toekomst van de dienst. Daarom worden de resultaten en plannen nog even niet besproken. Als het goed is worden de resultaten eind november alsnog besproken.
f1viaplayf1641918326

Wat voor toekomst bespreekt Viaplay?

Als een belangrijke investeerdersbijeenkomst ervoor wordt uitgesteld, is het aannemelijk dat de gesprekken over ingrijpende veranderingen gaan. Dat is ook zo: er wordt gesproken van een mogelijke herstructurering. Ook overweegt het bedrijf om onderdelen te verkopen.
Er gaan zelfs geruchten dat Viaplay van de uitzendrechten van verschillende sporten af wil. Dat zou alleen niet heel soepel gaan, omdat het geld dat er aan uit is gegeven niet zo makkelijk terug te verdienen valt. Viaplay heeft de rechten voor bijvoorbeeld de Formule 1 en de Premier League gekocht voor bedragen die ver boven de marktwaarde lagen. Potentiële kopers zijn niet happig om ze voor die bedragen over te nemen. Als het Viaplay lukt om ze kwijt te komen is het dus waarschijnlijk met verlies.
max verstappen zandvoort 2021f1661930527

Blijft Viaplay in Nederland?

Toen duidelijk werd dat het niet zo best ging met Viaplay werd ook duidelijk dat het bedrijf zich terug zou trekken uit een aantal landen waar het zich net naar had uitgebreid. Nederland hoorde daar niet bij: Viaplay liet weten dat het hier bijna winstgevend was. Maar latere berichten maken het niet onwaarschijnlijk dat er toch iets verandert.
De eerder genoemde pogingen om de sportrechten te verkopen zijn daar een deel van, maar ook andere opvallende berichten doen vermoeden dat er iets gaande is. Zo besloot Viaplay om abonnees vanaf volgend seizoen ook een abonnement op F1 TV Pro te geven, terwijl dat toch de concurrent is. Het Parool meldt dat verschillende Viaplay Originals van Nederlandse bodem niet meer doorgaan.
viaplayf1647263873

Hoeveel van de problemen zijn waar?

Viaplay speelt tot dusver nog geen open kaart over hoe het momenteel gaat. Viaplay-topman Marco Zwaneveld liet in september bijvoorbeeld weten dat veel van de slechte berichten over de dienst onzin zijn. Er zijn weliswaar banen verdwenen, maar het kantoor in Amsterdam is er nog.
Het uitstel van de van de financiële resultaten wijst er duidelijk op dat er in ieder geval iets gaande is. Of Viaplay sportrechten gaat verkopen of zelfs uit Nederland vertrekt zullen we pas zeker weten als het bedrijf dat zelf aankondigt. De financiële resultaten worden uiterlijk 28 november verwacht, dus mogelijk is er snel duidelijkheid.

Populair Nieuws