‘Viaplay gaat alsnog weg uit Nederland’

News
woensdag, 25 oktober 2023 om 11:00
f1viaplayf1641918326
Viaplay verkeert op financieel vlak in zwaar weer en vertrekt daarom uit sommige landen waarnaar het pas net was uitgebreid. In Nederland wilde het bedrijf voorlopig blijven, maar het zou nu van gedachten zijn veranderd. Viaplay zou nu onderhandelen om de sportrechten die het in handen heeft te verkopen.
Het gaat niet zo goed met Viaplay: het bedrijf kan veel recente investeringen, zoals uitzendrechten van sport, niet terugverdienen en lijdt miljoenenverliezen. De kwartaalresultaten die nu gepresenteerd hadden moeten worden, zijn zelfs uitgesteld omdat er belangrijke gesprekken gaande zijn over de toekomst van de dienst. Volgens sportmarketeer Chris Woerts gaat een deel van die gesprekken over het verkopen van Nederlandse sportlicenties.
Viaplay zou namelijk proberen ze te verkopen. In het bijzonder is het bedrijf in gesprek met RTL en VodafoneZiggo. Die onderhandelingen lopen alleen niet bepaald soepel. Viaplay heeft de uitzendrechten van de Formule 1 en de Premier League ver boven de marktwaarde gekocht en andere partijen zijn niet bereid om ze voor dat geld over te nemen.
Ook als het wel lukt om de rechten te verkopen is Viaplay niet uit de brand. Veel abonnees zijn juist alleen geïnteresseerd in sport en vertrekken waarschijnlijk als dat verdwijnt. Bovendien zouden abonnees recht hebben op geld terug als de sportrechten weggaan bij het bedrijf.

Viaplay wilde juist in Nederland blijven

Dat Viaplay de sportrechten wil verkopen kan betekenen dat het zich helemaal terug wil trekken uit Nederland. Opvallend genoeg was Nederland eerder juist een markt waar het bedrijf wilde blijven, omdat de activiteiten hier bijna winstgevend waren. Hoe de vork precies in de steel zit horen we mogelijk over een maand, wanneer Viaplay de cijfers van het afgelopen kwartaal alsnog publiceert.