Column: Wat Viaplay kan leren van F1 TV Pro

Article
zaterdag, 09 april 2022 om 9:00
si202203270590 newsf1648716828
Sinds dit seizoen kunnen Formule 1-fans niet meer terecht bij Ziggo, maar moeten ze kiezen voor Viaplay of F1 TV Pro. Viaplay lijkt daarbij de logische opvolger, maar volgens Ralph kan de nieuwe streamingdienst wel wat leren van F1 TV Pro.
Vol trots kondigde Viaplay vorig jaar aan dat het de rechten voor de Formule 1 in Nederland had overgenomen van Ziggo. Die aankondiging kwam niet zomaar, want het is ondertussen bekend dat de koningsklasse van de motorsport extreem populair is in ons land. En dat komt voornamelijk door één man: Max Verstappen.
Viaplay kon de rechten dan ook bijna niet op een beter moment overnemen, want in 2021 wist de jonge Nederlander voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel te pakken en dat gebeurde ook nog eens op spectaculaire wijze - in de laatste ronde van de laatste Grand Prix van het jaar. Over dat moment wordt nog steeds gediscussieerd, maar het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de populariteit van de Formule 1 op het hoogtepunt is in Nederland.
Je zou dan ook denken dat Viaplay meteen een goede indruk wilde maken tijdens de voorbereiding in Bahrein, of in ieder geval tijdens de eerste Grand Prix. Je kan immers maar één keer een eerste indruk maken. Helaas voor Viaplay was dat voor velen geen goede indruk. Tijdens de voorbereiding ging de beeldkwaliteit niet verder dan 720p en tijdens de race konden kijkers wel genieten van 1080p, maar kukelde de kwaliteit alsnog ver omlaag.
si202203270391 newsf1648716140

Omgaan met kritiek

Oké, het kan gebeuren dat de techniek nog niet helemaal op orde is tijdens de eerste races. Dat kan gebeuren, ook al is Viaplay zeker geen groentje op het gebied van streaming, want de dienst is al langer in veel landen beschikbaar. Maar je moet je dan in ieder geval wel open opstellen en kijken waar je je kan verbeteren.
Dat heeft Viaplay niet bepaald gedaan, want in een interview met de Telegraaf gaf Peter Norrelund, de CEO van moederbedrijf Nordic Entertainment Group (NENT), praktisch de kijkers de schuld. Het zou aan de internetverbinding van de eindgebruiker liggen of ze zouden een oude smart tv gebruiken. Aan het bronsignaal van Viaplay zou het niet liggen. Maar daar zijn veel gebruikers het niet mee eens, omdat praktisch gezien elke andere streamingdienst het wel lukt om te zorgen voor een goede en stabiele beeldkwaliteit.
Wat dat betreft kan Viaplay goed leren van F1 TV Pro. Die streamingdienst is ondertussen alweer een paar jaar beschikbaar in Nederland, maar was nooit extreem populair omdat Ziggo de Formule 1 gratis aanbood aan haar kijkers. De officiële streamingdienst van de Formule 1 had aan het begin ook kinderziektes, zoals een verbinding die steeds wegviel of wisselende beeldkwaliteit.
Maar in plaats van de kijker zelf te bekritiseren, heeft F1 TV Pro geprobeerd de problemen aan te pakken en in de meest extreme gevallen zelf de kijkers te vergoeden. En met succes, want nu biedt F1 TV Pro een stabiele verbinding, waarmee je live de sport kan kijken en dat ook nog eens met meerdere schermen tegelijkertijd. Als je bijvoorbeeld de camera van een coureur of de live standen op een ander scherm wil tonen, dan is dat zonder problemen mogelijk. Heel af en toe wil de beeldkwaliteit even wegzakken, maar een paar seconden later is dat weer opgelost en het komt niet vaak voor per Grand Prix.
si202203260404 newsf1648716764

Geen succes met commentaar

Maar de technische kant en het omgaan met kritiek is niet het enige wat Viaplay kan leren van F1 TV Pro. De streamingdienst is namelijk niet alleen bekritiseerd om de technische kant, maar ook het commentaar.
Om de kijker op de hoogte te houden wat er allemaal gebeurt in een race, heeft Viaplay de commentatoren Melroy van Heemskerk en Niels Valkenburg ingehuurd. Het tweetal heeft al ervaring als commentatorduo, bijvoorbeeld voor de 24 uur van Le Mans. Maar voor de Formule 1 wil het alleen nog niet helemaal vlotten. Volgens de kijkers is het commentaar saai en laten de twee geen enkele pauze vallen. Het is zelfs zo erg dat sommige kijkers het geluid van Viaplay uitzetten en voormalig commentator Olav Mol op de achtergrond aanzetten.
F1 TV Pro doet het wat dat betreft een stuk beter. Het is nog niet mogelijk om Nederlands commentaar te selecteren, die optie komt pas in juni, maar je kan wel kiezen voor het bekende duo van Sky Sports F1 - David ‘Crofty’ Croft en voormalig F1-coureur Martin Brundle - of het gloednieuwe team van F1 TV Pro.
Dat laatste team bestaat uit ervaren commentator Ben Edwards, de F1-journalist en Drive to Survive-bekendheid Will Buxton, de technisch expert Sam Collins en voormalig F1-coureur Jolyon Palmer. Laatstgenoemde werd vaak bekritiseerd als coureur, maar heeft echt zijn roeping gevonden als commentator en analist. De Brit heeft de nodige kennis aan boord en weet uitstekend zijn visie over te brengen, waardoor hij een uitstekende aanwinst is voor het team.
Met alle extra opties dat F1 TV Pro kan bieden, de consistente beeldkwaliteit en het heerlijke commentaar, is de officiële Formule 1-streamingdienst wat mij betreft dan ook de beste keuze. Viaplay heeft nog een lange weg te gaan als het de harten van F1-kijkers wil veroveren en de perfecte opvolger van Ziggo wil zijn.

Populair Nieuws

Laatste Reacties