Alles wat je moet weten over HBO Max in Nederland

Article
woensdag, 05 januari 2022 om 16:00
hbo maxf1650354911
Of we het nu leuk vinden of niet, dit jaar komt de streamingsdienst HBO Max naar Nederland. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor ons als kijkers? We leggen het allemaal uit in dit overzicht.
Update: Dit artikel is aangepast met meer informatie over de content die beschikbaar zal komen voor HBO Max in Nederland.

Wat is HBO Max?

HBO Max is de nieuwe streamingsdienst van de Amerikaanse kabel-televisie-netwerk provider HBO, Home Box Office, onderdeel van het mediaconglomeraat WarnerMedia. HBO maakt al jaren grote films en series van hoge kwaliteit die regelmatig Emmys en Golden Globes in de wacht slepen. Sinds vorig jaar biedt HBO deze films en series samen met content van Warner Bros, CNN en nNew Line Cinema aan via een eigen streamingdienst aan, genaamd HBO Max.
HBO Max is sinds mei 2020 in Amerika te zien. HBO Max is niet de eerste poging van HBO om een 'on Demand' service op te richten. Eerder kwam HBO al met HBO HD, HBO onDemand, HBO Go en HBO Now. HBO Max heeft inmiddels zo'n 70 miljoen abonnees en breidt langzaam uit naar andere regio's, waaronder Europa.

Wanneer kan ik HBO Max in Nederland kijken?

Officieel heeft HBO daar nog niets over gezegd, anders dan 'in 2022'. Wat betreft een harde datum houdt HBO de kaken nog stijf op elkaar. Eind vorig jaar waren de eerste landen in Europa al aan de beurt en begin 2022 staat een groot aantal oost Europese landen op de planning, waarna Nederland aan de beurt is. Nu de content overeenkomsten met de diverse streamingdiensten waaronder die van Ziggo opgezegd zijn, staat niets een lancering meer in de weg. De verwachting is dat HBO Max dan ook relatief snel beschikbaar is, wellicht zelfs al in de eerste helft van het jaar.
Update: Inmiddels is een advertentie verschenen voor het trainen van webcare medewerkers, die midden februari plaats zal vinden. De kans is groot dat HBO Max niet veel later zal lanceren. Dat is dus sneller dan gedacht!

Wat betekent dit voor HBO series op bestaande (streaming)diensten?

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om veel films en series van HBO te kijken op het Films en Series kanaal van Ziggo en deels op andere diensten. HBO heeft de meeste contracten daarvoor niet verlengd, wat betekent dat deze series daar nu niet meer te zien zijn. Dat is een forse aderlating voor deze diensten, die grote series als Game of Thrones, Westworld, Six feet Under, The Sopranos en meer nu niet meer in hun pakket hebben. Overigens zijn niet alle series verdwenen, The Nevers, Mare of Easttown, The White Lotus, Succession seizoen 3, Insecure seizoen 5 zijn nog wel op de dienst te vinden. Om het verlies van de HBO series te compenseren heeft Ziggo nieuwe content toegevoegd, waaronder Ray Donovan, Californication, Dexter en The Affair. En nieuwe series en exclusieve seizoenen van onder andere Evil S1-2, City on a Hill S1-3, Spy City en American Rust.

Voor de verdwenen HBO content is het op dit moment wachten op het verschijnen van HBO Max voordat deze weer Nederland te zien zullen zijn.
game of thronesf1615818388

Welke films en series zijn op HBO Max te zien?

Op HBO Max is een groot aantal films en series te zien. Als eerste zijn dat natuurlijk de films en series van HBO zelf, waaronder een groot aantal zeer bekende series als Game of Thrones, Westworld en The Sopranos. Voor een completer overzicht van de beste HBO series kan je hier terecht. Naast HBO series en films bevat HBO MAX ook films en series van Warner Bros., waaronder alle DC content, zoals de Batman films en series als Friends en The Big Bang Theory. Ook gaat HBO Max eigen content bevatten onder de naam Max Originals, waaronder een spinoff van de film Dune onder de naam Dune: The Sisterhoo, een vervolg op Gossip Girl en zal de dienst diverse BBC series bevatten, waaronder Doctor Who, Top Gear en The Office.
Voor de filmliefhebbers: HBO Max heeft in 2021 in Amerika een groot aantal films van Warner Bros tegelijk op HBO Max en in de bioscoop uitgebracht. Dat betekent dat grote films als Godzilla vs Kong, Space Jam: A new Legacy, Dune en The Matrix Resurrection direct op de dienst te zien waren. Andere films waren een maand na de bioscoop release al op de dienst beschikbaar. Vanaf 2022 hanteert HBO Max een periode van 45 dagen voordat een film op HBO Max zal verschijnen. Al met al bevat HBO Max een enorme hoeveelheid content en een grote hoeveelheid toekomstige films en series.
Helaas zal niet alle content die in Amerika verschijnt ook in Nederland te zien zijn. Zo zijn de meest recente films als The Matrix Resurrection en de nieuwe Dune, alsook diverse recente series nog niet in Spanje verschenen. Er is dan ook nog niet bekend welke content er precies zal verschijnen zodra HBO Max in Nederland beschikbaar komt, maar het is heel goed mogelijk dat er voor Nederland andere regels zullen gaan gelden dan voor Amerika. Dit heeft alles te maken met juridische afspraken en (soms langlopende) afgesloten contracten. Wil je zeker weten dat je alle content kan kijken waar de Verenigde Staten over kan beschikken, dan kan je altijd een VPN inzetten.

Wat kost HBO Max?

De prijzen die voor Nederland zullen gaan gelden zijn nog niet bekend, maar de dienst is al wel beschikbaar in andere Europese landen, waaronder Spanje. Dat geeft een goede indicatie van de prijzen die voor Nederland zullen gaan gelden. De standaard prijs in Spanje is 8,99 euro per maand, maar bij de lancering daar had HBO een speciale aanbieding: Wie tijdens de lanceringsperiode een abonnement nam betaalt slechts 4,99 euro per maand, zolang het abonnement loopt. Het is te verwachten dat een dergelijke prijsstelling ook voor ons zal gaan gelden en HBO ook voor ons een goed startaanbod in petto heeft.
cq5damweb12006751 2022 01 02 083409f1641112474

Alles wat je moet weten over HBO Max in Nederland

In dit overzicht hebben we geprobeerd al je vragen over HBO Max in Nederland te beantwoorden. Zit je vraag er niet bij? Stel hem dan in de comments, dan proberen we die ook te beantwoorden. Dit artikel zal worden geüpdatet zodra er meer informatie beschikbaar komt.