Dit zijn de 10 beste HBO-series aller tijden

Article
zondag, 09 januari 2022 om 13:00
curb your enthousiasmf1641110721
Game of Thrones is misschien wel de bekendste HBO serie aller tijden. Maar is het ook de beste? Wij sommen de 10 beste HBO series aller tijden op.

10. Curb Your Enthousiasm

Larry David, de bedenker van hitserie Seinfeld, speelt zichzelf in deze inmiddels al meer dan twintig jaar lopende serie. De serie draait om de eigenzinnige Larry en zijn omgang met zijn vrienden en familie. Veel beroemdheden hebben een gastrol gespeeld in de serie, waaronder de gehele cast van Seinfeld, Mel Brooks, Ben Stiller Michael J. Fox en Martin Scorsese. De serie heeft bijzondere humor en schuwt het niet om bestaande sociale conventies en religieuze tradities op de hak te nemen.
Dat deze serie inmiddels al tien seizoenen kent en al meer dan 20 jaar bestaat is eigenlijk al bewijs genoeg dat deze serie niet in ons lijstje beste HBO series mag ontbreken.
six feet underf1641112391

9. Six Feet Under

Six Feet Under draait om een familie van begrafenisondernemers. Een van de leden van het gezin komt al snel om het leven door een verkeersongeluk waarna de serie de belevenissen van de overgebleven familieleden volgt. De serie gaat thema's als de dood, het huwelijk, overspel en homoseksualiteit niet uit de weg en juist dat levert de serie veel waardering op. De serie liep van 2001 tot 2005.
De serie heeft vele Emmys en Golden Globes gewonnen, waaronder de Globe voor beste dramaserie in 2002. Inmiddels is er sprake van een follow-up serie, maar daar is nog niet veel over bekend. Fans van de serie zullen in ieder geval blij zijn met het nieuws van een mogelijk nieuw leven voor Six Feet Under.
westworldf1574773274

8. Westworld

Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton speelt zich af in het fictieve Westworld, een Western themapark voor de allerrijksten, waar levensechte androids hun dagelijks leven slijten en de 'gasten' hun wildste fantasieën kunnen uitleven. De meer dan 2000 androids spelen diverse verhaallijnen waar de gasten in mee kunnen spelen of het verhaal kunnen beïnvloeden. Het gaat mis als diverse androids, waaronder vrouwelijke androids Dolores en Maeve een zelfbewustzijn ontwikkelen.
Het eerste seizoen van Westworld was het hoogst bekeken eerste seizoen van een HBO serie en zat ijzersterk in elkaar wat plot betreft. Ook de latere seizoenen hebben schrijvers Lisa Joy en Jonathan Nolan een complex verhaal in elkaar weten te zetten waarbij de scope steeds groter wordt.
De serie sleepte diverse prijzen in de wacht, onder anderen voor de visuals. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Anthony Hopkins, als een van de originele ontwerpers van de androids. Westworld heeft inmiddels drie seizoenen en het vierde seizoen zal in 2022 verschijnen.
cq5damweb12006751f1641110553

7. Sex and the City

Met zes seizoenen, twee speelfilms en een reboot zijn er weinig series die minder iconisch zijn dan Sex and the City. De serie draait om Carrie Bradshaw, gespeeld door Sarah Jessica Parker en haar column in de New York Star, waarin ze het (liefdes)leven van haar en haar vrienden beschrijft in Manhattan. De vier vriendinnen behoren bij de high society fashionata en lopen dus steeds in de duurste merken rond. De serie gaf een luchtige kijk op het leven als hippe dertiger met een carrière en goede vriendinnen als basis voor hun geluk.
Door de vrijgevochten stijl van de dames en de vrije manier waarop er over sex gesproken werd, heeft de serie een flinke bijdrage geleverd aan de emancipatie. Deze serie was dé vrouwenserie rond de eeuwwisseling en het is dus niet gek dat er nu een reboot gestart is met drie van de vier originele hoofdpersonen.
cq5damweb12006751 2022 01 02 083409f1641112474

6. Band of Brothers/The Pacific

Een oorlogsserie was zelden zo indringend als deze serie die de belevenissen van de Easy Company van het 506e Parachute Infantry Regiment volgt. Vanaf de landing in Normandië tot aan de verovering van het Adelaarsnest van Hitler zelf. De serie, gemaakt door Steven Spielberg en Tom Hanks won vele prijzen waaronder Emmys en Golden Globes.
The Pacific gebruikt dezelfde stijl en belicht de strijd tussen de Verenigde Staten en Japan in de Grote Oceaan en Azië. Hoewel de verhalen gedramatiseerd zijn, zijn ze gebaseerd op daadwerkelijke gebeurtenissen en schuwen ze de drama van de oorlog niet. Vooral de laatste aflevering van Band of Brothers is hierbij zeer confronterend. Beide series bestaan uit tien delen en worden vergezeld van interview-fragmenten met de oorlogsveteranen waar de verhalen op gebaseerd zijn.
game of thronesf1615818388

5. Game of Thrones

Misschien wel de bekendste HBO serie uit dit rijtje. Gebaseerd op de boekenserie van George R.R. Martin, speelt de serie zich af in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros, de ijzige vlakten ten noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos. De serie draait om het politieke gevecht om de Iron Throne, de heerschappij over de Zeven Koninkrijken. Game of Thrones bevat een aantal belangrijke verhaallijnen.
Verder zit de show vol intriges, maar schuwt de show ook seks en geweld niet. De serie eindigde met een behoorlijk controversieel laatste seizoen, waarvoor velen de 'schuld' legden bij het feit dat George R.R. Martin daar het boek nog niet voor geschreven had, waardoor de makers van de serie hun eigen verhaal moesten schrijven. Desondanks is deze serie meer dan het kijken waard en dat deden dan ook veel kijkers. Game of Thrones is een van de best bekeken series die HBO ooit gemaakt heeft.
boardwalk empiref1603700707

4. Boardwalk Empire

Deze serie speelt zich af ten tijde van de drooglegging in Atlantic City. De stad is afgegleden van een toeristenstad naar de bakermat van corruptie, gokken en prostitutie. In deze setting probeert Enoch Thompson als gegoede stadsbewoner en Republikeinse politicus achter de schermen de touwtjes in handen te houden.
De serie is losjes gebaseerd op bestaande personages die in die periode daadwerkelijk geleefd hebben. De serie is bijzonder sfeervol en geeft het Amerika tijdens de drooglegging uitstekend weer. Game of Thrones is onder andere geschreven door Timothy van Patten en Terence Winter, die beiden ook aan The Sopranos meewerkten. Die invloed is dan ook duidelijk te zien in deze serie. Boardwalk Empire bevat vijf seizoenen en liep van 2010 tot 2014.
cq5damweb12006751f1641111646

3. Deadwood

Deadwood speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw tijdens de Goldrush in het gelijknamige dorpje in South Dakota. De serie is dan ook een echte western.
Deadwood is wat minder bekend gebleven dan The Wire en The Sopranos, waarschijnlijk deels doordat de serie na drie seizoenen gestopt werd, maar dat is onterecht. De serie is gemaakt met enorm hoge productiewaarde en kent een zeer uitgebreide cast met meer dan 45 (hoofd)personen en combineert (goed)gelovigen met het ruwe leven tijdens de Goldrush, waarbij er flink gevloekt wordt.
Wat de serie vooral mooi in beeld brengt zijn de offers die gebracht moeten worden om een samenleving op gang te brengen en te houden. De serie kreeg helaas een voortijdig einde na drie seizoenen, maar kreeg in 2019 alsnog het passende slot met een Deadwood de film. De serie won 8 Emmy awards. Deadwood behoort hiermee zeker hoog in onze lijst van beste HBO series.
the wiref1641110931

2. The Wire

The Wire is een misdaadserie die zich afspeelt in Baltimore. De makers hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de stad te blijven en hebben dan ook geen grote namen voor de rollen gecast. De serie geeft een rauwe kijk op de maatschappij in Baltimore met een scherp beeld van misdaad en handhaving in de stad. De serie telt vijf seizoenen en werd geproduceerd van 2002 tot 2008.
In de serie worden zowel politie als criminelen gevolgd tijdens een afluisteractie van de politie. De serie draait niet om 'goed' of 'fout' maar probeert juist een zo realistisch beeld van iedereen te tonen. The Wire draait dan ook niet om de politieactie, maar veel meer om de sociale achtergronden en interacties. Daarmee geeft de HBO-titel een mooi inkijkje in de Amerikaanse samenleving. Interessant feitje: de burgermeester van Baltimore gaf eerst toestemming voor het filmen van de serie in Baltimore, maar gaf later kritiek op de té kritische toon. Later is zij zelf veroordeeld voor diefstal en wangedrag.
the sopranos film geregisseerd door alan taylor 135461 2

1. The Sopranos

Wie vroeger maffia zei, dacht meteen aan The Godfather. Tegenwoordig ligt dan The Sopranos voor op de tong en dat alleen al is een prestatie op zich. De serie draait om maffiabaas Tony Soprano die aan het hoofd staat van de DiMeo familie. De serie wordt geroemd om zijn productiekwaliteiten, de acteerprestaties en het intrigerende verhaal. Waar Don Corleone in The Godfather een almachtige Italiaanse figuur was, is Tony Soprano bijna het tegenovergestelde.
Geen strak pak, maar T-shirts en dagelijkse zorgen die hij bij een psychiater van zich af praat. Tony is de anti-held die sterk op zijn vrouw Carmela leunt. Samen worstelen ze zich door het alledaagse leven van een maffia-familie. The Sopranos kent zes seizoenen en liep van 1999 tot 2007. De serie staat met recht bovenaan ons lijstje met beste HBO series aller tijden.

Populair Nieuws