Deze gevolgen heeft de FIFA naamsverandering voor EA

Article
vrijdag, 15 april 2022 om 13:00
fifa 22f1626099250
Al jaren wordt EA er geregeld van beschuldigd jaarlijks dezelfde voetbalgame uit te geven. Maar sinds de release van FIFA 22 lijkt het erop dat er toch in ieder geval één grote verandering op de loer ligt. De naam FIFA zou namelijk na de game voor 2023 niet meer gebruikt worden, maar wat heeft die naamsverandering eigenlijk voor gevolgen?
Voetbal-fanaten weten ongetwijfeld dat de naam FIFA geen verzinsel is van EA. De reeks ontleent zijn naam aan de grootste voetbalorganisatie ter wereld. Maar er lijkt bonje te zijn tussen deze organisatie en EA.
De ontwikkelaar heeft namelijk aangegeven dat er serieus overwogen wordt om de naam FIFA te laten varen. De naamgever zou namelijk een behoorlijke som vragen voor het gebruik van de vier letters, waar EA niet veel voor terugkrijgt. Er zijn zelfs al handelsmerken aangevraagd voor een alternatieve naam.
Maar is de naam echt niet meer dan ‘vier letters op een doosje’, zoals EA-CEO Andrew Wilson het noemt? Of raakt zijn bedrijf wel degelijk wat kwijt als het met een andere titel doorgaat? Wij zetten de mogelijke gevolgen op een rij.
mbappe g5bop final lores wmf1627292971

Wat brengt de licentie naar de games?

Als we het hebben over wat er verandert bij het laten varen van de licentie, moeten we wel weten wat deze precies met zich meebrengt. Dat is alleen opvallend weinig: EA mag de naam en het logo van FIFA gebruiken. Daarnaast mag het bedrijf het WK gebruiken.
Zo gesteld lijkt het inderdaad niet alsof de licentie heel veel waaardevols brengt. Je kunt tenslotte een voetbalgame maken onder een andere naam en het WK is maar een klein deel van de content in de game. Concurrenten moeten het altijd al zonder WK doen en dat lijkt best aardig te werken.
fifa 22 03f1627654844

Andere licenties staan los

Een belangrijk aspect van FIFA is het kunnen spelen met je favoriete voetballers en clubs. Daar zijn allerlei licenties voor nodig, maar die gaan niet via de FIFA. Ook zonder de licentie kan EA dus prima doorgaan met het aanbieden van dezelfde clubs.
Ook hier blijkt dus dat EA maar weinig heeft aan de vier letters op het doosje. Zolang het de vele clubs die nu in de game zitten aan zich verbonden kan houden, kan EA bijna dezelfde games blijven maken. De FIFA kan ze daarin niet tegenhouden.
2022 04 11 fifa 22f1649692465

FIFA wil officiële games blijven maken

Toch is er ook een potentieel probleem met de naamsverandering. Want net zo goed als de FIFA niet kan voorkomen dat EA een voetbalgame maakt met officiële licenties, kan EA niet tegenhouden dat de FIFA-licentie naar een andere ontwikkelaar gaat. Met andere woorden, EA kan er ineens een nieuwe concurrent bij krijgen die hun oude naam draagt.
Met een optimistische blik zouden we nu kunnen zeggen dat fans heus wel meegaan in een nieuwe naam. EA kan gewoon voetbalgames blijven maken. Als ze de veranderingen doorvoeren die naar verluidt worden tegengehouden door FIFA kunnen de games zelfs beter worden.
Maar een naam kan ook heel waardevol zijn. Sommige spelers zullen misschien waarde hechten aan het idee dat een game met de naam FIFA de ‘officiële’ voetbalgame is. Anderen zullen misschien blindelings op de vier letters af gaan zonder zich af te vragen of er misschien iets veranderd is.
Dat belang van de naam kan ook gelden voor clubs. De licenties die EA daarvoor krijgt gaan dan misschien niet via de FIFA, maar kan EA ze krijgen zonder de naam van de bond? Of zijn er dan toch clubs die waarde hechten aan die vier letters en EA Sports Football Club, zoals de games misschien gaan heten, een stuk minder zien zitten?
fifa 22f1633104591

Enkele haken en ogen

Op het eerste gezicht lijkt EA inderdaad heel weinig reden te hebben om enorme geldsommen neer te leggen voor vier letters op het doosje. Er zijn genoeg andere voetbalgames die dat nooit hebben gedaan. Die kunnen allemaal prima bestaan zonder WK.
Maar de naamsbekendheid van FIFA kan de boel iets compliceren. Veel mensen kijken toch ook naar de naam van een game. Als de FIFA een degelijk concurrent kan neerzetten die wél haar naam draagt is het maar afwachten hoeveel mensen nog voor EA’s game blijven kiezen.

Populair Nieuws