Denk jij dat E3 zal blijven bestaan?

Article
maandag, 18 april 2022 om 11:00
e3 overzicht 111501f1586358814
Voor de tweede keer in betrekkelijk korte tijd gaat E3 niet door. In 2020 kwam dat begrijpelijkerwijs door de pandemie, maar in 2022 kunnen veel evenementen juist weer zonder problemen doorgaan. Ondanks beloftes dat de beurs in 2023 met een nieuw format is er dan ook veel twijfel. Wat denkt onze redactie erover?

Sheadon

Persoonlijk denk ik dat het einde van E3 helaas begint te naderen. De wereld is veranderd en vooral nu game-uitgevers hun eigen showcases via livestreams organiseren, is het voor hen niet meer nodig om nog afhankelijk te zijn van E3. Dus waarom zou je als PlayStation binnen dezelfde week je showcase houden als Xbox en Nintendo? Mensen blijven veel langer over de showcase praten als er niet vlak erna een andere showcase komt.
Vroeger diende E3 ook als een soort viering van de industrie, maar tegenwoordig zijn er zoveel betere alternatieven hiervoor, zoals bijvoorbeeld The Game Awards en Summer Game Fest van Geoff Keighley. E3 is heel belangrijk geweest voor de gamesindustrie, maar is niet meer van deze tijd.

Roy

R.I.P. E3. Deze show komt niet meer terug in zijn vorm van voor de pandemie en heeft zijn hoogtijdagen gehad als fysieke beurs. Kijk naar het draagvlak voor streams en digitale showcases van de grote uitgevers, zoals ook Sony sinds een paar jaar doet, en je weet genoeg. Het is effectiever, kost minder en de bedrijven hebben zelf de regie volledig in handen.

Chris

Ik denk wel dat E3 zal blijven bestaan, maar de vorm zal wel (weer) anders worden. E3 als ontmoetingsplek blijft belangrijk voor zowel pers als ontwikkelaars, je weet dat daar alle aandacht geconcentreerd is op één podium, in één week. Wel is de tijd van de echt grote persconferenties van Sony, Microsoft en Nintendo een beetje voorbij. Nadat eerst Nintendo al met hun Direct kwam doet Sony dat tegenwoordig ook met meerdere State of Plays over het jaar heen, waarbij er veel meer aandacht aan individuele titels of onthullingen gegeven kan worden.
Vergeet ook niet dat we tegenwoordig ook Summer Game Fest hebben, wat een flinke concurrentie is voor E3 wat betreft onthullingen, maar dan meer verspreid over langere tijd. Ik denk dus dat de tijd van de overload aan onthullingen in één week in mei/juni wel voorbij is. Maar een meer 'reguliere' E3 als ontmoetingsplek zal zeker wel terugkomen.

Ralph

Ik verwacht wel dat de E3 blijft bestaan, maar niet in de vorm zoals we die kennen. Het concept is daarvoor namelijk gewoon te achterhaald, omdat alle grote uitgevers en ontwikkelaars tegenwoordig zelf komen met shows. Als de E3 zoals dit jaar niet doorgaat, is het geen enkel probleem voor partijen als Sony, Microsoft, Nintendo, EA of Ubisoft. Die kunnen gewoon hun eigen show organiseren.
Zelfs voor kleinere partijen is het geen enorm probleem, omdat de Game Developers Conference, games en Tokyo Game Show wel doorgaan. Als E3 dus wil blijven bestaan, dan zal het met een nieuw concept moeten komen, waardoor het onmisbaar is. Ik ben benieuwd of de organisatie dat zal lukken.

Marcus

Het einde van E3 kon nog wel eens nabij zijn. Als je kijkt welke functies hij heeft, is de hele beurs vervangbaar. Game-aankondigignen kunnen in dit tijdperk van streaming en social media op elk moment waar een uitgever zin in heeft, zoals bijvoorbeeld Nintendo en Sony al bewijzen. Wat betreft alle zakelijke gesprekken waar het publiek geen weet van heeft: er zijn nog genoeg andere game-beurzen die helemaal zakelijk zijn ingestoken.
Volgens mij hebben de meeste game-bedrijven E3 niet daadwerkelijk nodig en het is ook opvallend dat het evenement van dit jaar is afgelast terwijl andere evenement juist vaak voor het eerst sinds 2020 weer doorgaan. Ik heb dan ook de indruk dat het probleem van E3 is dat de ESA geen zinnig evenement met enthousiaste deelnemers op poten kan krijgen. De organisatie gaat terug naar de tekentafel voor een nieuw format, maar als dat niet in de smaak valt denk ik dat het laastste uur van E3 heeft geslagen.