De 10 beste Nintendo Switch games van 2023 tot nu toe

Article
maandag, 17 juli 2023 om 15:00
tears of the kingdom zeldaf1683725005
Het is alweer juli, wat betekent dat de eerste helft van 2023 erop zit. Tijd dus om de beste Nintendo Switch games tot nu toe op een rijtje te zetten.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Je kunt natuurlijk niet een lijstje samenstellen van de beste Nintendo Switch games van 2023 zonder The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Na het succes van Breath of the Wild keken Zelda-fans jarenlang reikhalzend uit naar het vervolg. De verwachtingen waren hoog, dus de vraag was natuurlijk of het team die verwachtingen wel kon waarmaken.
Het antwoord op die vraag was een volmondige ja: de game werd razend goed ontvangen en de hoge cijfers vlogen je om de oren. Ook XGN beloonde de game met een 9.8. We schreven destijds het volgende:
‘’Tears of the Kingdom staat schouder aan schouder met Breath of the Wild en is in sommige opzichten misschien zelfs beter. Met unieke dungeons en een verhaal dat zich gedurende de game ontvouwt kan de game mogelijk ook fans voor zich winnen die wat minder uit de voeten konden met Breath of the Wild. Tears of the Kingdom is een essentiële toevoeging aan de collectie van elke Zelda-fan, misschien zelfs elke Switch-eigenaar.’’
metroid prime remastered samusf1676552750

Metroid Prime Remastered

Niet alleen Zelda keerde dit jaar terug, maar ook Metroid in de vorm van Metroid Prime Remastered maakte een comeback. De originele game uit 2002 was een groot succes, met hoge verkoopcijfers, meerdere prijzen en hoge cijfers op Metacritic. Ook Metroid Prime Remastered vliegt over de toonbank en wordt alom geprezen door fans en critici.
XGN gaf de game een 9.6. De remake treft de kern van Metroid en is visueel flink verbeterd, maar had wel wat meer quality of life-updates kunnen hebben.
fire emblem engagef1674651095

Fire Emblem Engage

Het was dit jaar weer tijd voor een nieuwe Fire Emblem. Fire Emblem Engage is alweer de zeventiende game in de reeks en ziet de terugkeer van een hoop karakters uit voorgaande games in de vorm van ‘Emblems’. Door middel van de ‘Emblem Rings’ helpen onder andere Marth, Celica, Corrin en Byleth je in de strijd teen de Fell Dragon.
Voor fans van Three Houses kan Fire Emblem Engage een stapje terug voelen wat betreft de karakters en diens relaties met elkaar. Engage legt namelijk vooral de nadruk op de combat, maar als dat voor jou geen probleem is, dan is de game een vermakelijke RPG.
ci nswitch kirbysreturntodreamlanddeluxe 19f1677058539

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe

De tweede remake op dit lijstje: Kirby’s Return to Dream Land Deluxe. Deze remake heeft Merry Magoland toegevoegd, een soort pretpark waar je allerlei minigames kunt spelen, zo ook in co-op. Overigens kun je ook de main game zelf in co-op spelen, waarbij speler twee kan kiezen tussen een Kirby in een andere kleur, Waddle Dee, Meta Knight of King Dedede. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een nieuwe game om met familie of vrienden te spelen, dan is Return to Dream Land Deluxe een leuke optie.
Nog niet helemaal overtuigd? Wij gaven de game in onze review een 8.
2023 03 07 octopath traveller 2 1f1679220120

Octopath Traveler II

De eerste game Octopath Traveler werd goed ontvangen, dus een vervolg kon natuurlijk niet uitblijven. Fans moesten wel eventjes wachten tot dit jaar, maar het wachten was het waard. De game volgt wederom acht verschillende personages en diens verhalen. Deze karakters hebben niets te maken met de vorige game, dus mocht je het origineel nog niet opgepakt of uitgespeeld hebben, kun je gerust met deel twee aan de slag.
Geen Nintendo Switch? Geen probleem: hoewel de eerste game in eerste instantie alleen op de Nintendo Switch werd uitgebracht, is Octopath Traveler II nu al ook op de PlayStation 4, PlayStation 5 en pc (Windows) te spelen.
ghosttrickf1688739989

Ghost Trick: Phantom Detective Remastered

Fan van Ace Attorney? Dan kun je Ghost Trick: Phantom Detective Remastered niet laten liggen! De game is namelijk geschreven en geregisseerd door Shu Takumi, die ook de eerste Ace Attorney-trilogie en de The Great Ace Attorney-duologie geschreven en geregisseerd heeft. Je kunt dan ook unieke karakters, een sterk verhaal en een hoop humor verwachten zoals je dat van Ace Attorney gewend bent.
De originele Ghost Trick: Phantom Detective, uitgebracht op de DS, is zeer moeilijk te vinden, tenzij je er een hoop geld voor over hebt. Op Bol.com kun je de game namelijk voor 214 euro (!) aanschaffen. Gelukkig is de Remastered versie voor een schappelijke 50 euro te koop bij Nedgame. Ghost Trick is trouwens ook te spelen op de PlayStation 4, Xbox One en PC.
untitled 4f1688741078

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Met Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key komt er een einde aan de avonturen van hoofdpersoon Ryza en haar vrienden. De game ziet er weer prachtig uit en introduceert voor het eerst een bijna open-world, waarin er genoeg te ontdekken valt. Je bent ook wel even zoet: wie de game 100% uitspelen ben je al gauw zo’n 60 uur kwijt.
Atelier Ryza 3 is het leukst wanneer je ook de eerste twee games gespeeld hebt, maar het is niet noodzakelijk. Heb je dus geen zin om eerst al je uren in de vorige games te steken, kun je gerust deze derde game oppakken. Voor wie wel de eerste twee games heeft gespeeld, geeft Atelier Ryza 3 een waardig afscheid aan de karakters die je de afgelopen jaren hebt leren kennen.
h2x1 nswitch advancewarsrebootcamp image1600wf1647867789

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

De remake van de eerste twee Advance Wars-games, Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, stond eigenlijk voor eind 2021 op de planning, maar werd uitgesteld naar vorig jaar april. De game werd toen alleen wéér uitgesteld, dit keer wegens de oorlog in Oekraïne.
Het zat ontwikkelaar WayForward en de fans van de originele games dus niet bepaald mee, maar dit jaar verscheen de game dan eindelijk. Het wachten was ook zeker de moeite waard: de remake zit boordevol content, de vernieuwde graphics gaan met de tijd mee terwijl ze trouw blijven aan het origineel. De remake heeft ook stemacteurs ingehuurd, waardoor de karakters nog meer tot leven komen. Kortom, als je nog twijfelde of de remake wel de moeite waard is wanneer je de originele games al zo goed kent, dan is het antwoord: ja.
2x1 nswitch bayonettaoriginscerezaandthelostdemon image1600wf1704195050

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

In de prequel Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon speel je als een jonge Cereza, oftewel de iconische Bayonetta, en Cheshire, een demon gebonden aan haar knuffel. Je bestuurt beide personages tegelijk: Cereza met de linker Joy-Con en Cheshire met de rechter. Zo vecht je je een weg door de verschillende vijanden en los je verschillende puzzels op.
Het opvallendste aan Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon is toch wel de tekenstijl. De game lijkt haast geschilderd, waardoor het net voelt alsof je je in een sprookjesboek bevindt. Aangezien het een prequel is, hoef je geen van de andere Bayonetta-games te spelen. Spreekt Bayonetta Origins je dus aan, maar de oorspronkelijke games niet, kun je de game dus gewoon oppakken.
2x1 nswitchds thelaracroftcollection image1600wf1688740344

The Lara Croft Collection

Het is alweer een tijdje geleden sinds een Tomb Raider-game verscheen op een Nintendo-console. Wie fan is van Lara Croft maar al in tijden geen PlayStation of Xbox-console heeft aangeschaft, had dus al deze jaren pech. Vorige maand is daar verandering in gekomen: de spin-offs Lara Croft and the Guardian of Light en Lara Croft and the Temple of Osiris zijn samengevoegd tot de The Lara Croft Collection voor de Nintendo Switch.
Geen main games dus, maar dat betekent niet dat ze je tijd niet waard zijn. Guardian of Light kreeg destijds van ons een 7.5 en Temple of Osiris een 8.5