Mark Ruffalo heeft opvallend plan voor acteurs tijdens staking

News
maandag, 17 juli 2023 om 15:30
Tijdens de SAG-AFTRA staking in Hollywood, mogen acteurs niet meer spelen in grote producties. Maar Mark Ruffalo heeft een opvallend plan en roept zijn collega’s op om hetzelfde te doen.
Sinds vorige week staken niet alleen de schrijvers in Hollywood, maar ook de acteurs. Sinds donderdagavond mogen acteurs niet meer spelen in producties of meedoen aan promotiewerk, zoals het bijwonen van premieres of het geven van interviews. De beroepsgroep is het namelijk niet eens met de arbeidsvoorwaarden en wil ook betere bescherming tegen het gebruik van AI in films.
De SAG-AFTRA heeft voor acteurs wel één uitzondering als het aankomt op werk. Er wordt namelijk een uitzondering gemaakt voor ‘echt onafhankelijke’ producties. Op Twitter laat Mark Ruffalo, die de laatste jaren vooral bekend is als The Hulk in de MCU, weten dat hij daar kansen ziet voor acteurs en de industrie in het algemeen.
De acteur wil films maken met onafhankelijke filmmakers en schrijvers van de WGA, die ook aan het staken zijn. Door de winst te delen en elkaar te ondersteunen, kunnen de acteurs, schrijvers en andere crewleden een blok vormen tegen de grote studio’s en nieuwe filmindustrie opzetten.

“Ze hebben een imperium van miljardairs gecreëerd en geloven dat we niet langer van waarde zijn. Terwijl zij in de zomerkampen van de miljardairs rondhangen en lachen als vette katten, organiseren wij een nieuwe wereld voor arbeiders.”

Steun en twijfels voor het plan

Op Twitter krijgt de oproep van Ruffalo veel steun van collega’s en andere mensen in de filmindustrie. Anderzijds worden er ook vraagtekens geplaatst bij het plan. Eén van de grootste uitdagingen wordt de distributie en de marketing voor de projecten. De films kunnen immers wel gemaakt worden, maar het moet ook aan de man gebracht worden.