De 10 beste early access games op Steam

Article
dinsdag, 09 maart 2021 om 16:30
valheimscreenshot24f1621607214
Een early access-game kopen is een gok; je krijgt toegang tot een game die nog niet af is, meestal voor een lagere prijs. Tegelijkertijd heb je geen garantie dat de game uiteindelijk ook echt goed wordt. Daarom hebben wij de beste early access games op Steam op een rijtje gezet.

Valheim

Laten we deze game maar meteen uit de weg helpen. Valheim is niet alleen de populairste early access games van dit moment, maar zelfs één van de populairste games aller tijden op Steam.
We hebben al veel geschreven over de populariteit van Valheim, dus kunnen we er hier kort over zijn. Dit spel is al voordat het officieel uitgekomen is een enorme ervaring, en krijgt het komende jaar nog veel meer content.
Dus mocht je voor een goede prijs in willen stappen dan is Valheim een veilige keuze. De game wordt alleen nog maar groter, en hoogstwaarschijnlijk ook beter.
dyson sphere program guiaf1612525428

Dyson Sphere Program

Dyson Sphere Program is een soort Factorio op steroïden. Je crasht op een onbekende, willekeurig gegenereerde planeet met wat voorraden en een robot waarmee je op verkenning gaat.
Wat is het eerste wat je doet? Precies, het landschap plunderen zodat je een fabriek kunt gaan bouwen. Je einddoel is om een zogenaamde Dyson Sphere te bouwen; een bouwwerk dat uit meerdere planeten bestaat en alle energie uit een zon kan trekken.
Dyson Sphere Program is sinds 21 januari in early acces. Ontwikkelaar Youthcat Studio heeft al gezegd dat de game ongeveer een jaar in deze staat blijft. Zaken die nog toegevoegd worden aan de game zijn onder andere meer verschillende soorten planeten, zwarte gaten, en vijandelijke aliens die je ruimteschepen en planeten aanvallen.
totally accurate battle simulatorf1614790356

Totally Accurate Battle Simulator

Houd je van grootschalige gevechten, cartoons, en ragdoll physics? Heb je altijd al willen weten wat er zou gebeuren als Vikings hun schip als projectiel gebruiken tijdens een gevecht tegen Romeinse soldaten? Dan is Totally Accurate Battle Simulator dé game voor jou.
In deze sandbox game kun je, zoals de naam al zegt, soldaten met elkaar de strijd aan laten gaan, of jagers het laten opnemen tegen dieren als mammoeten. Ontwikkelaar Landfall zegt zelf over de game: ‘ervaar realistische oorlogvoering door de eeuwen heen. TABS gebruikt moderne natuurkundige simulatie om een nog nooit eerder vertoonde ervaring van de grootste gevechten uit de geschiedenis te bieden.’
Hoe de game er eigenlijk uitziet is een groep cartoon-achtige figuren die dronken op elkaar inbeuken op een veld, en alle kanten opvliegen. Kreeg je er in Skyrim geen genoeg van om mensen van een berg af te gooien, dan is dit spel zeker een kijkje waard.
becastledf1614790256

Becastled

Nog eentje voor de categorie ‘indie games met cartoony graphics’. Becastled is een game waarin je een kasteel bouwt, vult met wapens en torens, grondstoffen verzamelt en jezelf verdedigt tegen vijanden.
De game is begin februari uitgekomen in early acces, en heeft nog vrij weinig inhoud. Ontwikkelaar Mana Potion Studios schrijft op Steam wel dat er nog veel toegevoegd gaat worden aan de game. De studio belooft meer gebouwen, vijanden, meer variatie in de wereld generator, en magische aanvallen.
Grafisch ziet het spel er in ieder geval niet hoogstaand maar erg leuk uit. Het blijft tussen de één en twee jaar in early acces. Misschien is de game nog niet compleet genoeg om te kopen, maar zeker wel de moeite waard om in de gaten te houden.
baldurs gate 3f1597949742

Baldur’s Gate 3

Het langverwachte nieuwe deel in de klassieke Baldur’s Gate reeks is sinds oktober 2020 te spelen in early access. Baldur’s Gate 3 bevat tot nu toe één van de drie geplande hoofdstukken, en 6 klassen met 9 rassen om te spelen waar later nog veel meer aan toegevoegd zal worden.
Echter krijg je deze early acces game niet voor een kleiner prijsje; het kost 59,99 op Steam. Ontwikkelaar Larian Studios heeft gezegd dat de prijs niet veranderd zal worden als de game ook daadwerkelijk uit wordt gebracht.
Mocht je eerder toegang tot de nieuwe Baldur’s Gate willen, dat betaal je dus de volledige prijs om een game te spelen die voorlopig nog niet af is. Maar voor echte fans van de franchise zal dit het waard zijn om de game te zien ontwikkelen, en de studio te helpen bij het maken van de game.
hell let loosef1632992772

Hell Let Loose

Hell Let Loose is een tactische first-person shooter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niks nieuws zou je zeggen. Maar toch heeft deze game iets unieks: online kunnen maar liefst 100 spelers het tegen elkaar opnemen.
Voor een game van een relatief kleine ontwikkelaar (Black Matter) ziet de game er visueel erg indrukwekkend uit. De makers zeggen dan ook dat ze Hell Let Loose zo realistisch mogelijk willen maken. Behalve grote schaal en mooie graphics heeft de game een dynamische online campaign, en een strategische minigame waarmee je de bevoorrading van je team regelt.
Hell Let Loose is sinds juni 2019 in early access. Volgens de ontwikkelaar zou de game één tot twee jaar in deze staat zijn. Dus wil je deze game voor een kleiner prijsje, dan zul je waarschijnlijk niet te lang moeten wachten.
phasmophobiaf1614789852

Phasmophobia

Phasmophobia is sinds het begin van early access in september één van de populairste games op Steam. Om volledig van dit spel te genieten zul je drie vrienden moeten verzamelen die het ook willen kopen; Phasmophobia is namelijk een co-op horrorgame.
In het spel ga je met een team op verschillende locaties op jacht naar bewijs van paranormale activiteit. Een soort kruising van Ghost Hunters en Scooby Doo dus. Met vrienden kan dit voor veel hilariteit zorgen, maar kan het spel ook enorm angstaanjagend zijn.
Kinetic Games zegt dat Phasmophobia waarschijnlijk nog in 2021 uit early access gaat. Op het moment kost het spel 11,59 op Steam en de ontwikkelaar heeft ook al bevestigd dat de prijs omhoog gaat als het spel wordt uitgebracht.
scumf1614789729

SCUM

SCUM wordt beschreven als een hyperrealistische open-world survival game. Voor een gruwelijk televisieprogramma worden criminelen gedropt op een eiland waar ze moeten overleven en het opnemen tegen zombies en andere gevangenen.
Het spel heeft elementen die we kennen uit andere survival-games als Rust; een crafting-systeem, je zult genoeg moeten eten, zorgen dat je warm blijft, en op zoek naar wapens en materiaal dat verspreid ligt over de map. Alleen gaat SCUM nog een paar stapjes verder.
Misschien zelfs een paar stappen te ver; zo moet je niet alleen eten maar moet dat eten er ook weer een keer uit, wat in volle glorie op je scherm te zien zal zijn. Soms zelfs nogal explosief als je te veel rauw vlees eet. SCUM heeft simuleert bijna alles wat je kan bedenken: de hartslag en stofwisseling van je personage en zelfs hoe snel kleren drogen.
everspace 2f1614789481

Everspace 2

Het vervolg op de ruimtesim Everspace uit 2017 kwam afgelopen januari uit in early access. Net als zijn voorganger is Everspace 2 een singleplayer ruimte shooter met rpg elementen. Maar waar de eerste Everspace iets weghad van een lineaire roguelike in de ruimte, zul je in Everspace 2 veel meer vrijheid hebben.
Verwacht supersnelle dogfights, spannende missies en ontdekkingsreizen door een grote open wereld. Het spel wordt geprezen om de toegankelijkheid, mooie graphics en intense gevechten.
Everspace 2 blijft naar verwachting maximaal anderhalf jaar in early access, en zal in de tussentijd nog veel meer inhoud krijgen. Op het lijstje van ontwikkelaar Rockfish Games staan onder andere meer sterrenstelsels, perks, en ruim 30 uur aan missies.
subnautica below zerof1614789380

Subnautica: Below Zero

Net zoals in de originele Subnautica land je in Subnautica: Below Zero op een onbekende planeet, die voor een groot deel uit oceaan bestaat. En ook hier moet je niet alleen overleven, maar is het ook de bedoeling dat je uitvindt wie de mysterieuze boodschappen heeft achtergelaten die zijn verspreid over de zeeën.
Zoals de naam misschien al verklapt, vind Subnautica: Below Zero op een planeet die doet denken aan de Noord- en Zuidpool, met bijbehorende ijzige wateren en pinguïn-achtige vogels. Ook in deze game zul je met zwetende handen moeten proberen de monsters in de diepe oceaan te ontwijken.
Subnautica: Below Zero is alweer sinds januari 2019 in early access. Er zullen nog vele uren aan de hoofdverhaallijn worden toegevoegd, maar de ontwikkelaar zegt dat de game bijna uit early access is, waarna de prijs met zo’n 25% omhoog zal gaan.

De beste early access games op Steam

Dit zijn de games die wij hebben gekozen als de beste early access games van het moment. Maar er komen natuurlijk dagelijks kleine en grotere games bij! Ook moet je er soms snel bij zijn; vaak gaat de prijs van een game sterk omhoog als deze uit early access komt.